Νέα επίθεση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε Φινλανδία και Σουηδία λέγοντας ότι στηρίζουν την τρομοκρατία.
Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι «στηρίζουν την “τρομοκρατική οργάνωση” του ΡΚΚ», κάτι το οποίο χαρακτήρισε απαράδεκτο και εξωφρενικό. Ο Τσαβούσογλου έκανε τη δήλωση αυτήν προσερχόμενος στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η οποία διεξάγεται στο Βερολίνο, στην οποία συμμετέχει και ο Νίκος Δένδιας.
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε πως είναι «εξωφρενικό και απαράδεκτο οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας να στηρίζουν την “τρομοκρατική οργάνωση” του ΡΚΚ». Η αναφορά του έγινε σχετικά με τις επιφυλάξεις που εξέφρασε η Άγκυρα σχετικά με ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, οι οποίες -όπως είπε- «στηρίζουν ανοιχτά και έχουν σχέσεις με το ΡΚΚ, το οποίο είναι τρομοκρατική οργάνωση».
Τσαβούσογλου: Σουηδία και Φινλανδία έχουν σχέσεις με τον PKK
«Η Τουρκία στήριζε από την αρχή την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ. Ακόμη και όταν κάποιοι ήταν εναντίον της ένταξης κάποιων χωρών στην περιοχή μας και στα δυτικά Βαλκάνια, εμείς στηρίξαμε την ένταξή τους. Αλλά το ΝΑΤΟ δεν είναι ένωση ή διεθνής οργανισμός, είναι συμμαχία. Το θέμα λοιπόν δεν είναι μόνο η ασφάλεια, αλλά και η αλληλεγγύη, όταν την χρειάζονται οι σύμμαχοι», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Επικοινωνία Φινλανδού και Τούρκου ΥΠΕΞ για να «χαμηλώσει η ένταση» -«Θα βρεθεί λύση, θα μπούμε στο ΝΑΤΟ»
Ερντογάν: Δεν βλέπουμε θετικά την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ -Αιχμές και για την Ελλάδα
Ακόμη, σημείωσε ότι «αυτές οι δύο χώρες στηρίζουν ανοιχτά και έχουν σχέσεις με το ΡΚΚ, το οποίο είναι τρομοκρατική οργάνωση, καθημερινά επιτίθεται στα στρατεύματά μας – ακόμη και χθες χάσαμε έναν στρατιώτη στο έδαφός μας». Επομένως, συνέχισε, «είναι απαράδεκτο και εξωφρενικό ότι οι φίλοι και σύμμαχοί μας στηρίζουν αυτή την τρομοκρατική οργάνωση».
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη ότι «λόγω του αγώνα της Τουρκίας εναντίον αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης, έχουν επιβληθεί περιορισμοί εξαγωγών στα προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας που εισάγουμε από συμμάχους μας και κάποιες χώρες που σχεδιάζουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ», για να υπογραμμίσει ότι «για αυτό η μεγάλη πλειοψηφία του τουρκικού λαού είναι κατά της ένταξης αυτών των χωρών και μας ζητά να εμποδίσουμε αυτή την ένταξη». Σημείωσε πάντως ότι όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να συζητηθούν με τους συμμάχους και τις δύο ενδιαφερόμενες χώρες.
Ερντογάν: Δεν βλέπουμε θετικά την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Υπενθυμίζεται ότι, την Παρασκευή (13/5) ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η χώρα του δεν βλέπει θετικά την ένταξη των δύο χωρών της βόρειας Ευρώπης στη Συμμαχία. «Παρακολουθούμε στενά το αίτημα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Δεν έχουμε θετικές σκέψεις», τόνισε.
Ο Ερντογάν έκανε τις δηλώσεις αυτές απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την προσευχή.
Θυμηθείτε τις δηλώσεις Ερντογάν:
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν ενέπλεξε και την Ελλάδα στην κουβέντα, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν βλέπει θετικά την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας, καθώς «στο παρελθόν το ΝΑΤΟ είχε κάνει το ίδιο λάθος με την Ελλάδα», εννοώντας την επανένταξη της χώρας μας στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας, όταν είχε αποχωρήσει.
«Η Ελλάδα έχει τηρήσει στάση εναντίον της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ. Δεν θέλουμε να επαναλάβουμε το ίδιο λάθος», συμπλήρωσε o Ερντογάν.
Σουηδία και Φινλανδία ανοικτές σε διάλογο με την Τουρκία
Πάντως, τόσο η Σουηδία όσο και Φινλανδία είναι ανοικτές στον διάλογο με την Τουρκία. Σε μια πρώτη αντίδραση στα σχόλια της Άγκυρας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκα Χααβίστο, είπε ότι τα ζητήματα που προκύπτουν πρέπει να αντιμετωπίζονται βήμα-βήμα και τόνισε ότι η διαδικασία απαιτεί υπομονή.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου κορυφής των χωρών-μελών της Συμμαχίας.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη συνάντηση με την τουρκική πλευρά θα λάμβανε μέρος και η Σουηδία.
Προσερχόμενος στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, όπου πραγματοποιείται η άτυπη σύνοδος, ο Χααβίστο δήλωσε πως μίλησε με τον Τσαβούσογλου, προκειμένου «να χαμηλώσει η ένταση».
Εξηγήσεις ζητούν οι ΗΠΑ από την Τουρκία για την απειλή βέτο στην ένταξη Σουηδίας, Φινλανδίας
Μετά από τις δηλώσεις του Ερντογάν, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αποσαφηνίσουν τη θέση της Τουρκίας όσον αφορά την πιθανή ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Τη δήλωση πραγματοποίησε η υφυπουργός Εξωτερικών, που είναι αρμόδια για τις ευρωπαϊκές και τις ευρασιατικές υποθέσεις. Μιλώντας με δημοσιογράφους, η Κάρεν Ντόνφριντ είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο υπουργών του ΝΑΤΟ που θα φιλοξενηθεί το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο.
Πηγή