Η ανάδειξη του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ως «ένας μοναδικός εμβληματικός χώρος, υψηλών προδιαγραφών που ξεπέρασε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο οποιαδήποτε πρόβλεψη και προσδοκία», βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΚΠΙΣΝ με αφορμή τη συμπλήρωση του μισού της θητείας του Διοικητικού του Συμβουλίου.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, ανέφερε ότι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αποτελεί «ένα βήμα σε κάτι διαφορετικό που το χρειαζόταν η Ελλάδα».
Επιπλέον, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων, τόνισε ότι η επιτυχία του αποδεικνύει ότι «ο δημόσιος τομέας μπορεί να είναι και στην Ελλάδα μέρος της λύσης κι όχι μέρος του προβλήματος. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν τον δημόσιο τομέα να είναι χωράφι για τα δικά τους ιδιωτικά συμφέροντα κι όχι να είναι πραγματικός δημόσιος τομέας».
Πρόσθεσε επίσης ότι «πρέπει όλοι να συγχαρούμε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΠΙΣΝ, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά ο κ. Μανωλόπουλος (σσ διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου) και όλη η ομάδα του, με μια εξαιρετική οικονομική διαχείριση» ενώ απηύθυνε και τις ευχαριστίες του προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Παίρνοντας το λόγο η πρόεδρος του ΔΣ, Λυδία Κονιόρδου, επισήμανε: «Σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο αυτός ο μοναδικός αυτός ο εμβληματικός, εντυπωσιακός χώρος, υψηλών προδιαγραφών , υψηλής αισθητικής, υψηλής περιβαλλοντικής ευαισθησίας αλλά κι υψηλών προσδοκιών, ένας χώρος συνάντησης των ανθρώπων, όπως έχει εξελιχθεί, όχι μόνο δεν απογοήτευσε αλλά ξεπέρασε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο οποιαδήποτε πρόβλεψη και προσδοκία, σε επισκεψιμότητα, σε αριθμό, εύρος, ποιότητα εκδηλώσεων αλλά και σε σχέση με την οικονομική του ευρωστία και διαχείριση. Αυτό δεν πρέπει να θεωρείται προφανές. Δεν είναι δεδομένο, δεν είναι αυτονόητο, αποτελεί προϊόν σκληρής δουλειάς ό,τι έχει γίνει εδώ από την ομάδα Κέντρου Πολιτισμού και των συνεργατών του αλλά και αποτέλεσμα της συνέργειας μεταξύ των φορέων που συγκατοικούν και δημιουργούν σε αυτό τον χώρο, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, και του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Φυσικά είναι κάτι που δεν θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί χωρίς την αμέριστη στήριξη του αποκλειστικού δωρητή του Κέντρου Πολιτισμού, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Διοικητικού του Συμβουλίου, κάτι για το οποίο είμαστε ευγνώμονες. Επίσης δεν θα γινόταν χωρίς την υποδειγματική εποπτεία που ασκεί το υπουργείο Οικονομικών». Και πρόσθεσε: Η αδιαμφισβήτητη επιτυχία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι προϊόν συνολικής εργασίας, και σε αυτό το πνεύμα συνεργασίας θέλω κι εγώ από τη θέση μου να συμβάλω ακόμα περισσότερο με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της δυναμικής της επίδρασης και της ακτινοβολίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μέσα από την παραγωγή πολιτισμού σε μία κλίμακα που μόνο μέσα από συνέργειες και από τη σύμπραξη των τριών φορέων μπορεί να επιτευχθεί και να αποκτήσει διεθνή απήχηση και λάμψη, να δώσει ένα ξεχωριστό στίγμα και να γίνει ένα σημείο αναφοράς διεθνώς γιατί αυτός είναι ο δεύτερος άξονας ανάπτυξης που θέτουμε, η εξωστρέφεια του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Έχοντας κερδίσει πλέον το στοίχημα της επισκεψιμότητας, της εύρυθμης λειτουργίας και σωστής διαχείρισης πλέον μπορούμε να εξερευνήσουμε σήμερα τρόπους με τους οποίους όλο αυτό το σημαντικό έργο που έχει ήδη παραχθεί κι υλοποιηθεί εδώ, αλλά κι αυτό που πρόκειται στο μέλλον να συμβεί να φτάσει τόσο σε άτομα και πληθυσμούς εκτός Αθηνών όσο κι εκτός Ελλάδας».
«Το ΔΣ κι εγώ προσωπικά έχουμε σαν μοναδικό μας στόχο την αξιοποίηση των απεριόριστων δυνατοτήτων που παρέχει το Κέντρο Πολιτισμού- Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προς όφελος της γειτονιάς μας της πόλης μας της χώρας μας χωρίς αποκλεισμούς αλλά και την ανάδειξή του ως ένας σημαντικός παραγωγός και δημιουργός σε διεθνές πολιτιστικό γίγνεσθαι, ενός πραγματικού φάρου πολιτισμού», κατέληξε η κ. Κονιόρδου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, σε τηλεδιάσκεψη από τη Νέα Υόρκη, δήλωσε: «Ένα καλό αποτέλεσμα δεν βγαίνει εύκολα. Έχει έρθει μέσα από χρόνια πολύ καλής συνεργασίας του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, μια συνεργασία που αντίστοιχη της δεν έχει προηγούμενο σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχουμε δείξει, όχι μόνο με τα λόγια μας αλλά και με τα έργα μας, εδώ και δεκαετίες, ότι πιστεύουμε στην Ελλάδα, πιστεύουμε στους ανθρώπους της, και για αυτό είμαστε εδώ. Η επιτυχία αυτού του έργου -που διαπνέεται από ένα όραμα που υπερβαίνει τον τόπο στον οποίο βρίσκεται- συνδέεται άμεσα με τον ανθρώπινο παράγοντα. Όλοι εργαζόμαστε για έναν κοινό σκοπό: να πάει καλά η λειτουργία του ΚΠΙΣΝ και να παραμείνει ένα έργο που δεν ανήκει σε κανέναν και ανήκει σε όλους».
Όσον αφορά τα μελλοντικά σχέδια του ΚΠΙΣΝ, στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε ένα σχέδιο στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται: Η εμβάθυνση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού με παραγωγές μακράς πνοής και διεθνείς συνεργασίες με προϋποθέσεις για διεθνή καταγραφή και παρουσία, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Η δημιουργία νέων «εστιών εμπειριών» στο πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Ο εμπλουτισμός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΠΙΣΝ με έμφαση στην συμμετοχή των παιδιών και των ατόμων άνω των 65 ετών, αλλά και ο σχεδιασμός καινούργιων προγραμμάτων για την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και συμμετοχικότητας των νέων. Η ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής του κοινού στις δραστηριότητες του ΚΠΙΣΝ. Έτσι για παράδειγμα, σχεδιάζεται πρόγραμμα καταγραφής και παρουσίασης της προφορικής ιστορίας, γενικής και πολιτιστικής, των κατοίκων της Καλλιθέας, σε συνεργασία με τον δήμο Καλλιθέας.
Τέλος, από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού- Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Νίκος Μανωλόπουλος σημείωσε: «Έχοντας κερδίσει το στοίχημα της επισκεψιμότητας, κεντρικός στόχος σήμερα είναι ο εμπλουτισμός της προσφοράς του ΚΠΙΣΝ προς το κοινό και το κοινωνικό σύνολο. Η κοινή ανάπτυξη ΚΠΙΣΝ, ΕΛΣ, ΕΒΕ είναι στόχος-κλειδί για την περίοδο που διανύουμε».
localStorage.clear();
Πηγή