Κυριακή , 5 Ιανουάριος 2025

Τόσκας: Τα προβλήματα λύνονται με διάλογο

«Γέφυρα» για μια καλή συνεργασία στην αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας, μέσω απευθείας επικοινωνίας και διαλόγου, χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, την σημερινή εκδήλωση για τα εγκαίνια του Κοινού Κέντρου Επαφής για την Αστυνομική και Τελωνιακή Συνεργασία των τριών χωρών, στο Καπιτάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας, όπου παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε δήλωση του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τόσκας τόνισε:

«Πέρα από το τυπικό κομμάτι της έναρξης λειτουργίας του Κέντρου, που είναι από μόνο του σημαντικό, η σημερινή συνάντηση έχει μια ιδιαίτερη σημασία, γιατί αποδεικνύει ότι χτίζονται γέφυρες και ευκαιρίες για συνομιλίες σχετικά με δύσκολα θέματα, όπως είναι το προσφυγικό και το διασυνοριακό έγκλημα».

Παράγοντες του υπουργείου, εξάλλου, επεσήμαναν ότι η παρουσία του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας αποτελεί «καλό σημάδι» για την απευθείας ανταλλαγή απόψεων για το προσφυγικό και τα άλλα κοινά προβλήματα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφέρθηκε και στις σημερινές δηλώσεις Ερντογάν, μετά από σχετική ερώτηση που του τέθηκε από Τούρκο δημοσιογράφο, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης που δόθηκε μετά τα εγκαίνια του Κοινού Κέντρου Επαφής. Όπως είπε, ο κ. Τόσκας, η επίλυση των προβλημάτων πρέπει να γίνονται μέσω του διαλόγου, με σεβασμό των συμφωνιών όπως είναι αυτή μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, καθώς και των όρων που έχουν καθοριστεί.

Στα εγκαίνια του Κοινού Κέντρου Επαφής στο Καπετάν Αντρέεβο, εκτός από τον κ. Τόσκα, από βουλγαρικής πλευράς ήταν παρούσα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Ρουμιάνα Μπατσάροβα καθώς και ο νέος Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Αύγουστο.

Στην ομιλία του, ο κ. Τόσκας ευχαρίστησε την Βουλγαρία «για τις συντονισμένες και εστιασμένες δράσεις που έχει καταβάλει μέχρι σήμερα, αλλά και την Τουρκία για τη συνεργασία και τη συμβολή της» και υπογράμμισε πως «το οργανωμένο έγκλημα και η τρομοκρατία αποτελούν διαρκή απειλή, ενώ η παράνομη μετανάστευση ως πτυχή του οργανωμένου εγκλήματος, μπορεί επίσης να αποτελέσει παράγοντα αποσταθεροποίησης της εσωτερικής ασφάλειας. Οι προκλήσεις αυτές απαιτούν προσέγγιση και συλλογική προσπάθεια των αρμόδιων αρχών επιβολής του νόμου, και η περιφερειακή συνεργασία αποτελεί βασική προϋπόθεση ελέγχου της κατάστασης».

Τόνισε επίσης ότι «η Ελλάδα επενδύει σταθερά και διαχρονικά στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, συνεργασίας, σταθερότητας και ασφάλειας, τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σημειώνεται ότι η απόφαση για το Κοινό Κέντρο Επαφής, έχει ληφθεί ήδη από το 2010 και υλοποιείται τώρα. Η συμφωνία αυτή ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή τον περασμένο Αύγουστο.

Σκοπός του Κέντρου είναι ο συντονισμός μεταξύ των τριών χωρών, επί πληροφοριών που αφορούν τους τομείς της μετανάστευσης και της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.


Πηγή