«Αρένα» αναμένεται να γίνει η Βουλή το πρωί της Τετάρτης, όπου θα συζητηθεί το ν/σ για την υγεία, αλλά την «παράσταση» θα κλέψουν οι υποκλοπές, ενώ φουντώνουν οι φήμες για κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει κατακόρυφα -στην τελική ευθεία προς τις εκλογές-, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας, συνεπικουρούμενος και από την στάση του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, φιλοδοξεί να επαναφέρει στην ατζέντα το θέμα των παρακολουθήσεων.
Οι φήμες στο παρασκήνιο οργιάζουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ενώ σε αυτό συνηγορούν τόσο οι κινήσεις κλιμάκωσης που έκανε από χθες: Επισκέφθηκε τον κ. Ράμμο, εν συνεχεία έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου (παρά την επισήμανση της κυβέρνησης που τον κάλεσε να «μην εμπλέξει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέδιο εξυπηρέτησης κομματικών σκοπιμοτήτων») και τέλος ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού. Ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να είναι παρόντες στην ομιλία Τσίπρα που υπολογίζεται γύρω στις 12.
Η κυβέρνηση διαμηνύει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αν τολμά να καταθέσει πρόταση μομφής» καλεί τον κ. Τσίπρα, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τέως πρωθυπουργό, να αναλογιστεί τις πολιτειακές του ευθύνες ενώ επιτίθεται κατά του προέδρου της ΑΔΑΕ ότι έχει μετατρέψει την ανεξάρτηση Αρχή σε παραμάγαζο του ΣΥΡΙΖΑ διαπράττοντας «βαριά θεσμικά και πολιτικά ατοπήματα».
Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση: Ο Ράμμος εξώθησε την ανεξάρτητη ΑΔΑΕ σε περίεργη προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ
Οικονόμου σε Τσίπρα, που ζήτησε παραίτηση Μητσοτάκη: «Παραλήρημα, ας τολμήσει να καταθέσει πρόταση μομφής»
Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας δεν πιστεύει ότι θα ανατραπεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά στοχεύει στο να συσπειρώσει το κομματικό/εκλογικό του ακροατήριο, σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν με διαφορά γύρω στις 7-7,5 μονάδες πίσω από τη ΝΔ και προσωπικά τον ίδιο να υπολείπεται του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο σε εμπιστοσύνη όσο και στο κεντρώο ακροατήριο, όπως έδειξε η δημοσκόπηση της Pulce RC για τον ΣΚΑΪ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για εκλογές στις 9 Απριλίου, η Βουλή θα πρέπει να διαλυθεί μέσα Μαρτίου, κάτι που σημαίνει ότι ο «ωφέλιμος» πολιτικά χρόνος είναι περίπου 40 ημέρες.
Η «απόρρητη» επιστολή Ράμμου που άναψε φωτιές
Αφορμή για την όξυνση και την επαναφορά του θέματος των υποκλοπών, στάθηκε η επιστολή που έστειλε το πρωί της Τρίτης ο κ. Ράμμος στους πολιτικούς αρχηγούς, στον πρόεδρο της Βουλής, στον υπ. Δικαιοσύνης, για τα αποτελέσματα των παρακολουθήσεων. Κατά πληροφορίες, ο φάκελος δεν περιλαμβάνει ονόματα ωστόσο φέρεται να επιβεβαιώνει τις παρακολουθήσεις ενός μέλους της κυβέρνησης και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αφού επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε καμία γνώση για τις υποκλοπές, επετέθη στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, τονίζοντας ότι ήταν επιλογή του «να μετατρέψει την ανεξαρτησία της Αρχής, της οποίας προΐσταται, σε περίεργη προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του», σημειώνοντας μάλιστα ότι επ’ αυτού «υπήρχαν εδώ και καιρό πολλαπλές ενδείξεις».
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας μετά την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού. Αναφέρθηκε στην επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ, την οποία έλαβε το πρωί από τον ίδιο τον κ. Ράμμο, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου και μια πρωτοφανή δημοκρατική εκτροπή από ένα ρυπαρό δίκτυο και εγκληματικό που λειτουργούσε εντός του Μεγάρου Μαξίμου και καθοδηγούνταν από τον πρωθυπουργό» και ισχυρίστηκε ότι τα ευρήματα αυτά «επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους μας, ότι η ΕΥΠ, την εποπτεία της οποίας έχει ο κ. Μητσοτάκης, με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια και αλλεπάλληλες διατάξεις υπογεγραμμένες από την αρμόδια εισαγγελέα, την κυρία Βλάχου, παραβίαζε το απόρρητο των επικοινωνιών και υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες πολιτικών προσώπων, βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών, στρατιωτικών και δημοσιογράφων, αλλά και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων». Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε ότι θα μιλήσει «με λεπτομέρειες» αύριο στη Βουλή.
Νωρίτερα, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, είπε στον κ. Τσίπρα ότι η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου και πως «για το θέμα των υποκλοπών ασχολούνται ΑΔΑΕ, Δικαιοσύνη και Βουλή».
Απαντώντας στις αιτιάσεις Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για παραλήρημα του κ. Τσίπρα έξω από το Προεδρικό μέγαρο. Επεσήμανε δε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «με υλικό που εδώ και καιρό έχουν στη διάθεση τους ρυπαρά δίκτυα, προχωρά σε ατεκμηρίωτα, ευφάνταστα και πλήρως αναληθή συμπεράσματα» και τον προκάλεσε: «Ας τολμήσει να προβεί σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Εκεί θα τα συζητήσουμε όλα. Όλα!».
Οικονόμου για Τσίπρα: Ας τολμήσει να καταθέσει πρόταση μομφής
«Με το αποψινό παραλήρημα του κ. Τσίπρα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ολοκληρώθηκε η μεθόδευση που μήνες τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη. Με υλικό που εδώ και καιρό έχουν στη διάθεση τους ρυπαρά δίκτυα προχωρά σε ατεκμηρίωτα, ευφάνταστα και πλήρως αναληθή συμπεράσματα.
Όμως, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ας τολμήσει να προβεί σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Εκεί θα τα συζητήσουμε όλα. Όλα! Πώς ήταν η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και πώς είναι σήμερα. Το κράτος δικαίου επί των ημερών του αφέθηκε στα χέρια κάτι μαρτύρων σαν τον «Μάξιμο Σαράφη», που συνελήφθη σήμερα για απάτη. Τις ένορκες καταθέσεις για σακούλες με χρήματα που πήγαιναν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Α2 και τις κυπριακές offshore. Τις αθλιότητες για τη δήθεν νεκρή Μαρία. Αυτά και πολλά ακόμα. Περιμένουμε, λοιπόν».
Για το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής από τον Αλέξη Τσίπρα, κυβερνητικές πηγές, , σχολίαζαν πως «είναι καλοδεχούμενη, διότι θα είναι μια ευκαιρία για μια σύγκριση της τετραετίας Μητσοτάκη-Τσίπρα, καθώς θα αποδειχθεί πόσο συμπαγής είναι η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας».
Πρόσθεταν, δε, πως «επιτέλους, ο εξαφανισμένος κ. Τσίπρας θα κληθεί να δώσει απαντήσεις για τις μαύρες σακούλες με χρήματα που κατέληγαν στην Κουμουνδούρου και το μοίρασμα των ποσοστών στα κανάλια».
Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα και να συγκαλέσει Επιτροπή Θεσμών
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, μετά την επιστολή που έλαβε από τον Χρήστο Ράμμο, σχολίασε:
«Ολοκληρώνεται και τεκμηριώνεται έτσι η εικόνα της θεσμικής παρακμής, που κορυφώθηκε με τη συγκάλυψη του σκανδάλου στην Εξεταστική Επιτροπή-παρωδία και τη συνεχιζόμενη επιχείρηση αντισυνταγματικής φίμωσης των Ανεξάρτητων Αρχών» και κάλεσε τον πρωθυπουργό «να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα και να προκαλέσει αύριο την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής».
Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακόμη αποφασίσει για την στάση που θα τηρήσει εφόσον κατατεθεί πρόταση μομφής, ωστόσο είθισται τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταψηφίζουν την κυβέρνηση.
Κουτσούμπας: Καμία ανοχή στο δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων»
Αναφερόμενος στην επιστολή του Χρήστου Ράμμου, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε λόγο για «πάρα πολύ σοβαρά στοιχεία».
Μέσω δήλωσής του, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε πως «τα στοιχεία που παραθέτει η επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ είναι πάρα πολύ σοβαρά και καλώς τα έθεσε υπ’ όψιν του προέδρου της Βουλής και των πολιτικών αρχηγών. Αντίστοιχα, πρέπει να γίνει έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την ακρόαση του προέδρου της ΑΔΑΕ κ. Ράμμου, την οποία αρνείται πεισματικά η κυβερνητική πλειοψηφία».
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, «από κει και πέρα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να κρύβονται πια πίσω από υπεκφυγές, απαράδεκτες δικαστικές γνωμοδοτήσεις και κοινοβουλευτικά τερτίπια. Οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και να αναλάβουν τις -ούτως ή άλλως δεδομένες- ευθύνες τους».
«Αυτή την απόδοση ευθυνών δεν πρόκειται να την αποφύγει κανείς, ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε εκείνα τα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν βάλει την υπογραφή τους σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο του “βούρκου”, των παρακολουθήσεων, του αυταρχισμού και της συγκάλυψης» επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας, ο οποίος πρόσθεσε:
«Είναι ακριβώς αυτό το πλαίσιο που είτε καθοδηγεί είτε συγκαλύπτει κραυγαλέες υποθέσεις, όπως δείχνουν και τα νέα στοιχεία που αναδείχτηκαν στη Βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως επίσης και τα πρόσφατα στοιχεία που προκύπτουν από την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ».
«Καμία ανοχή στο δόγμα “ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων”», είναι το μήνυμα με το οποίο έκλεισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας τη δήλωσή του.
Ελληνική Λύση: Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε «άπλετο φως» -Να μην αφήσουμε τον «καπνό» να πνίξει τον δημόσιο βίο
«Η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργεί με σφραγισμένους φακέλους, κατ’ ιδίαν απαντήσεις και ιδιωτικές συναντήσεις. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος είχε ζητήσει από την πρώτη στιγμή ενημέρωση για το εάν βρισκόταν υπό “παρακολούθηση”. Απάντηση ακόμα δεν έχει λάβει», τόνισε με ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.
Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι «ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης λοιπόν θα τοποθετηθεί με στοιχεία αύριο από το βήμα της Βουλής.
Φυσικά, “όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά”. Εμείς θα συνεχίσουμε να απαιτούμε “άπλετο φως” ώστε να μην αφήσουμε τον “καπνό” να πνίξει τον δημόσιο βίο».
Καταληκτικά, η Ελληνική Λύση επισήμανε ότι «ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ οφείλει να ενημερώσει το κοινοβούλιο, όπως ορίζει το συνταγματικό του καθήκον, για το σύνολο των ευρημάτων της Αρχής».
ΜέΡΑ25: Να απολογηθεί η κυβέρνηση για το δικό της πολιτικό αλλά και δημοκρατικό ατόπημα
«Η επιστολή με την οποία ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει τα κόμματα όπως εκ του νόμου οφείλει και όπως ζήτησε μόλις χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25, εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό για τα πεπραγμένα τους στο σκάνδαλο των υποκλοπών», επισήμανε με δήλωσή του για το θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.
Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι «αντί λοιπόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με απύθμενο θράσος να ζητάει και τα ρέστα, να απολογηθεί η κυβέρνηση για το δικό της πολιτικό αλλά και δημοκρατικό, όχι απλώς ατόπημα, αλλά την εκτροπή. Ας μαζέψει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης τον κυβερνητικό του εκπρόσωπο και το υπόλοιπο επιτελικό παρακράτος κι ας αναλάβουν έστω τώρα τις ευθύνες τους, υποβάλλοντας παραίτηση και προκηρύσσοντας εκλογές, αντί να τα βάζουν με τον κ. Ράμμο».
Πηγή