Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025

Φάμελλος: Η ανακύκλωση πρέπει να γίνει ταυτότητα της καθημερινότητας μας

«Η ανακύκλωση πρέπει να γίνει ταυτότητα της καθημερινότητας μας» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε εκδήλωση για την ανακύκλωση που διοργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και υπό την αιγίδα του υπουργείου, το βράδυ της Παρασκευής στο Λευκό Πύργο.

Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει θέσει ως στόχο, τον διπλασιασμό και πλέον του συντελεστή ανακύκλωσης απορριμμάτων, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αυτό το μήνα θα συζητηθεί και η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ανακύκλωσης και ότι έχει προβλεφθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο, να χρηματοδοτηθούν όλοι οι δήμοι, με ένα κονδύλι δέκα εκατομμυρίων ευρώ συνολικά, έτσι ώστε να επικαιροποιήσουν και να εφαρμόσουν τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων.

«Θέλουμε, το 2020 να έχουμε προσεγγίσει το στόχο, ο οποίος είναι το 50% της ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή» είπε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε: «Σήμερα, η ανακύκλωση βρίσκεται στο 18% και η κομποστοποίηση βρίσκεται στο 3%. Άρα, αυτός είναι ένας συντελεστής 21%, που σημαίνει ότι το 21% των απορριμμάτων δεν θάβονται σήμερα στην Ελλάδα, και θα πρέπει να φτάσει και να υπερβεί το 50%. Είναι υπερδιπλασιασμός, όπως καταλαβαίνετε, κάτι που χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή στην κοινωνία μας».

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι η εκδήλωση που έγινε με αφορμή την Ημέρα του Περιβάλλοντος, είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς «αυτό το μήνα θα συζητηθεί και η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ανακύκλωσης», αλλά «και τα εργαλεία» επίτευξης των στόχων «που η χώρα μας είναι υποχρεωμένη και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και επιλέγει, να κατακτήσει στην ανακύκλωση».

«Αυτό χρειάζεται προσπάθεια απ’ όλους μας, χρειάζεται αξιοποίηση της σύγχρονης γνώσης, κινητοποίηση των δήμων, αλλά και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των παραγωγών, γιατί χωρίς τον πολίτη και τον επαγγελματία, πραγματική αλλαγή στη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας δεν μπορούμε να πετύχουμε» επεσήμανε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε : «Η ανακύκλωση πρέπει να γίνει ταυτότητα της καθημερινότητας μας».

«Θα υπάρχει χρηματοδότηση, λοιπόν, το επόμενο εξάμηνο για όλους τους δήμους, έτσι ώστε (οι ενέργειες) να έχουν πρακτικό και εφαρμοστέο χαρακτήρα, να μπορούμε να γνωρίζουμε τι είδους κάδους, σε ποιες περιοχές, από ποιους παραγωγούς θα ξεκινήσουμε (π.χ. αρχικά από αγορά, ή ξενοδοχεία, ή σχολεία, το είδος των υλικών, κ.τ.λ.)» συνέχισε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε: «Αυτά όλα θα πρέπει να προσδιοριστούν, γιατί θεωρούμε αναγκαίο, να είναι γνωστοί οι κανόνες, να είναι γνωστό το πλαίσιο, για να μπορέσει μετά και η πολιτεία να εφαρμόσει τη νομοθεσία της Ε.Ε.».

«Το στοίχημα της ανακύκλωσης, δυστυχώς δεν το έχουμε κερδίσει ακόμη, ούτε ως δήμος Θεσσαλονίκης, ούτε σαν χώρα. Όσο περνάει ο καιρός και δεν ανακυκλώνουμε, τα πρόστιμα θα αυξάνουν και αυτό δε συμφέρει κανέναν» τόνισε ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, Θωμάς Ψαράς και συνέχισε: «Θα πρέπει όλοι, οι δημότες, οι πολίτες να ευαισθητοποιηθούν, να αυξήσουμε τα ποσοστά ανακύκλωσης, έτσι ώστε να θάβουμε όσο δυνατόν λιγότερο σκουπίδι, διαχρονικά και να φτάσουμε στα επίπεδα τα οποία ζητάει η Ε.Ε.».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, έγινε συναυλία με κρουστά από ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ πραγματοποιήθηκαν και δραστηριότητες ψυχαγωγικού χαρακτήρα για τα μικρά παιδιά, με στόχο την εξοικείωση τους με την ιδέα της ανακύκλωσης.

«Όπως η διασκέδαση είναι μέρος της ζωής μας αυτό που προτείνουμε είναι να γίνει και η ανακύκλωση μέρος της καθημερινής μας ζωής. Έτσι επωφελούνται οι δημότες, έτσι επωφελείται και το περιβάλλον» τόνισε ο υπεύθυνος επικοινωνίας με τους ΟΤΑ, της Ε.Ε.Α.Α., Δημήτρης Παπασωτηρίου.

localStorage.clear();


Πηγή