Σε όλη την Ευρώπη, όλο και περισσότερα νεαρά άτομα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης στέγης. Εκτός από τους άστεγους, νέοι άνθρωποι χωρίς μόνιμη κατοικία, αναγκάζονται να κοιμούνται στο πάτωμα ή στις πολυθρόνες των φίλων τους, όταν η μόνη εναλλακτική λύση είναι να ζουν στο δρόμο.
Για να βοηθήσουν όσους δεν έχουν κατοικία αλλά και τους «κρυφούς άστεγους», φοιτητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στη Σκοτία δημιούργησαν το Slurp, έναν οργανισμό (με την υποστήριξη της Ford) που έχει στόχο να τους προσφέρει αμειβόμενη εργασία και κατοικία. Σε συνεργασία με τους φοιτητές, οι δικαιούχοι προετοιμάζουν σπιτική σούπα και στη συνέχεια την διαθέτουν στη φοιτητική εστία, ενώ με τα κέρδη μπορούν να πληρώνουν έξοδα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης. Επίσης λαμβάνουν επίδομα, δωρεάν φαγητό και συστατική επιστολή για μελλοντικούς εργοδότες.
«Μετά την διάλυση της οικογένειας και την ψυχολογική μου καταρράκωση, ήμουν άστεγος και ζούσα μία κόλαση,» δήλωσε το μέλος της ομάδας Chris Marshall, 20 ετών. «Την έβγαζα με μερικές ώρες ύπνο τη νύχτα και δεν ήξερα πότε θα ξαναφάω. Η υποστήριξη του Slurp μου έδωσε την αυτοπεποίθηση να επιστρέψω στις σπουδές μου και ένα λόγο για να ξυπνάω κάθε πρωί.»
Το Slurp ήταν ανάμεσα στους νικητές του 2017 Ford College Community Challenge και επιλαχόν στο Ford UK Innovation Challenge, εκπαιδευτικά προγράμματα της Ford Motor Company Fund που παρέχουν χορηγίες σε projects τα οποία οργανώνουν φοιτητές με σκοπό τη δημιουργία βιώσιμων κοινωνιών. Τμήμα της χορηγίας των £10.000 που έλαβε το project αυτό, επενδύθηκε σε ποδήλατα μεταφορών, επιτρέποντας στην ομάδα του Slurp να μεταφέρει την επιχείρησή της σε διαφορετικά σημεία της φοιτητικής εστίας και να διακινεί τις πωλήσεις υγιεινών πιάτων σούπας.
«Εάν ένας νεαρός άστεγος νιώθει ότι δεν έχει μέλλον, είναι θαυμάσιο να ξέρει ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, διδάσκοντας επιχειρηματικές δεξιότητες και επιτρέποντας του να επιστρέψει σε μία εργασιακή ρουτίνα,» δήλωσε η Camilla Nytun, team leader του Slurp. «Αλλάζουμε ζωές, με μία σπιτική σούπα.»
Ανάμεσα στους άλλους νικητές του College Community Challenge είναι το Townbee, μία πρωτοβουλία που βοηθά πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη να διατηρούν μελίσσια και να πουλάνε μέλι και το «Café Ohne Worte» (Café Χωρίς Λόγια), που προσλαμβάνει, εκπαιδεύει και εξυπηρετεί άτομα με προβλήματα ακοής.
Νίκος Τσάδαρης
localStorage.clear();
Πηγή