Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024

Φωτίου: Έχουν υποβληθεί 2.016.000 αιτήσεις για κοινωνικό μέρισμα

«Ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή δεν μπορεί να υπάρξει», ανέφερε κατά την ομιλία της στο 7ο αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο στην Κέρκυρα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου και πρόσθεσε:

«Η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία θεωρεί ότι τα χρήματα που δαπανώνται για κοινωνικές ανάγκες, είναι χαμένα λεφτά. Όμως τα χρήματα που δαπανώνται για κοινωνικές ανάγκες πηγαίνουν στην ανάπτυξη. Η κρίση από το 2009 έως το 2015 δημιούργησε μεγάλες κοινωνικές ανισότητες. Το 1/4 του πληθυσμού, οι πιο φτωχοί, έχασαν το 40% των εισοδημάτων τους. Η μεσαία τάξη, το 50% του πληθυσμού έχασαν το 35% των εισοδημάτων τους. Δημιουργήθηκε ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων και αυτό μια κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να το αντιμετωπίσει. Γι’ αυτό δίνουμε σήμερα στο 32% του ελληνικού λαού το κοινωνικό μέρισμα του 1,4 δισ. ευρώ».

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η κ. Φωτίου σημείωσε πως έως σήμερα έχουν υποβληθεί 2.016.000 αιτήσεις, έχουν εγκριθεί 1.054.000, και έχουν πιστωθεί στους δικαιούχους 605 εκατ. ευρώ.

Συνεχίζοντας απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης που συνδέει την παροχή κοινωνικού μερίσματος με την υπερφορολόγηση. «Λένε ότι το κοινωνικό μέρισμα προήλθε από την υπερφορολόγηση. Ουδέν αναληθέστερο. Το κοινωνικό μέρισμα προήλθε από τη διαπραγμάτευση του 2015. Τότε 0,5% για το 2016 και 1,75% για το 2017. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν είχαμε έρθει εμείς, θα είχαμε πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% για το 2016 και άλλα 4,5% για τον επόμενο χρόνο, σύνολο 9%. Όχι μόνο δεν θα μπορούσαν να δημιουργηθούν πλεονάσματα, αλλά θα έπρεπε να χρωστάμε και επιπλέον και να ανεβαζουμε το χρέος. Επίσης, η τακτοποίηση του ΕΦΚΑ δημιούργησε ένα δημοσιονομικό χώρο, ώστε από εκεί που χρωστάγαμε 900 εκατ. ευρώ, είχαμε είπραξη 1.200.000 ευρώ. Ακόμη 300.000.000 εξοικονόμησε ο ΣΕΠΕ με τους συνεχείς ελέγχους. Ακόμη 400.000.000 εισπράχθηκαν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Εάν κάνετε την άθροιση θα δείτε από πού προήλθε» τόνισε.

Στη συνέχεια η κ. Φωτίου αναφέρθηκε στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, το οποίο είπε ότι η κυβέρνηση με σκληρή μάχη κατάφερε να διατηρήσει κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και έτσι σήμερα 611.000 συμπολίτες μας παίρνουν ένα μικρό επίδομα το οποίο συνδυάζεται και με άλλες κοινωνικές υπηρεσίες και δωρεάν παροχές που δίνονται ταυτόχρονα.

Η κ. Φωτίου αναφέρθηκε επίσης στη συνολική εξοικονόμηση δαπανών που πέτυχε, όπως σημείωσε, το υπουργείο Εργασίας με αποτέλεσμα την διεύρυνση των κοινωνικών επιδομάτων. «Έχουμε καταγράψει καταυλισμούς Ρομά σε όλα τα νησιά του Ιονίου. Τον περασμένο Ιούνιο περάσαμε νόμο με βάση τον οποίο χαρτογραφήσαμε 370 καταυλισμούς και τους κατατάξαμε σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη, 70 καταυλισμών περιλαμβάνει εκείνους που ζουν σε εξαθλίωση, τους οποίους προσπαθούμε να μεταστεγάσουμε σε οικίσκους, σε χώρους που ανήκουν σε ΟΤΑ. Η δαπάνη βαρύνει το υπουργείο Εργασίας και η επίβλεψη τους ΟΤΑ» επισήμανε.

Τέλος, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στα Κέντρα Κοινότητας στα οποία οι πολίτες μπορούν να αναζητούν πληροφορίες για παροχές που ενδεχομένως τους αφορούν, εκφράζοντας και ένα παράπονο, ότι από το σύνολο των Ιονίων μόνο η Λευκάδα δημιούργησε ένα τέτοιο κέντρο. «Τα κέντρα κοινότητας είναι η αξιοπρέπεια του πολίτη» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Φωτίου.

localStorage.clear();


Πηγή