«Είτε κάποιος ενταχθεί στο ΚΕΑ την Τετάρτη, πρώτη ημέρα, είτε την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, θα πάρει τα ίδια χρήματα», ξεκαθάρισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.
Η κ. Φωτίου, ενόψει της έναρξης του προγράμματος, τόνισε ότι είτε κάποιος απευθυνθεί σε κάποιο δήμο ή ΚΕΠ, είτε μπει στο site του KEA, είτε την 1η Φεβρουαρίου ενταχθεί είτε την τελευταία, θα πάρει για το Φεβρουάριο τα ίδια χρήματα, είναι πολύ βασικό να μην υπάρξει πανικός».
«Μην φοβάστε το σύστημα, είναι έτοιμο με έγκυρα στοιχεία από τις βάσεις δεδομένων όλου του κράτους, αυτό κάνει μία κυβέρνηση που νοιάζεται για τον κόσμο αντί να δίνει όταν θέλει, όπως θέλει», υπογράμμισε σε συνέντευξη της στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο.
«Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης “ανοίγει” από την Τετάρτη και αντικαθιστά και διευρύνει ένα από τα πλέον πετυχημένα μέτρα της κυβέρνησης, τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση (την κάρτα αλληλεγγύης, το δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και την επιδότηση ενοικίου) που αγκάλιασαν οι πολίτες καθώς κάλυψε περίπου 350.000 με 400.000 άτομα», είπε η κ. Φωτίου.
«Για το καινούργιο πρόγραμμα δώσαμε μάχη με τους θεσμούς για να το εφαρμόσουμε από φέτος. χωρίς να το περιμένει κανείς, εξασφαλίσαμε 750 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό», την ώρα που οι θεσμοί επέμεναν ότι θα χρειαστεί περικοπή των άλλων επιδομάτων.
Για όλη αυτή τη φιλολογία ότι κόβονται επιδόματα, τα οικογενειακά, τα αναπηρικά, από πολιτικούς και ΜΜΕ, κανείς δεν ζήτησε συγγνώμη για την τρομοκρατία του περασμένου Οκτωβρίου και Νοεμβρίου», τόνισε η κ. Φωτίου.
Αναλυτικές πληροφορίες για το ΚΕΑ μπορεί να βρει κανείς τόσο στο διαδίκτυο, όσο και στο φυλλάδιο που διανέμουν τα ΕΛΤΑ και έχει τυπωθεί σε 500.000 κομμάτια, όπως σημείωσε.
«Ο πρώτος πυλώνας του προγράμματος Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης είναι το εισόδημα, η επιδοματική πολιτική, για το οποίο η ίδια ανέφερε ότι περιλαμβάνει πρωτοτυπίες που δεν έχουν εφαρμοστεί ξανά στον ευρωπαϊκό χώρο.
Με αυτό, εξασφαλίζεται ελάχιστο εισόδημα 200 ευρώ μηνιαίως, είτε με επίδομα 200 ευρώ για όσους έχουν μηδενικό εισόδημα, είτε με ποσό συμπληρωματικό (π.χ. 150 ευρώ για κάποιον που έχει εισόδημα 50 ευρώ) μηνιαίως.
Δικαιούχοι είναι αυτοί που έχουν πέσει κάτω από αυτό το όριο τους τελευταίους έξι μήνες και όχι όσοι με βάση τη φορολογική τους δήλωση βρίσκονταν το περασμένο οικονομικό έτος σε αυτά τα εισοδηματικά όρια. Κάθε πολίτης θα μπορεί να μπαίνει στην ιστοθέση του ΚΕΑ, να βλέπει την φόρμα προσυμπληρωμένη με τα στοιχεία του, να τα ελέγχει άμεσα και να εντάσσεται. Εάν εντοπίζει κάποιο στοιχείο που πρέπει να μεταβληθεί, θα “παγώνει” τη διαδικασία, θα καταθέτει τα απαραίτητα έγγραφα και θα ολοκληρώνει άμεσα τη διαδικασία.
Από την Τετάρτη, το ΚΕΑ είναι ανοιχτό πρόγραμμα, ξεκινά πανελλαδικά και δεν θα ξανακλείσει ποτέ, όπως βρίσκεται σε ακραία φτώχεια θα μπαίνει άμεσα», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
«Το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει άμεσα τα στοιχεία του τελευταίου εξαμήνου για κάθε πολίτη, καθώς έχουν διασυνδεθεί όλες οι βάσεις δεδομένων του κράτους, από το Taxis ως την “Εργάνη” και τον “Ήλιο”, εμείς, η ανίκανη κυβέρνηση, πετύχαμε ότι δεν έκαναν όλες οι προηγούμενες.
Στο τέλος, το σύστημα θα ενημερώνει τον πολίτη εάν είναι δικαιούχος, πόσα χρήματα θα περιμένει να κατατεθούν στον λογαριασμό που έχει δώσει τον επόμενο μήνα.
Τα χρήματα αυτά θα δίνονται το 50% σε μετρητά και 50% σε κάρτα για αγορές σε οποιοδήποτε κατάστημα», είπε η κ. Φωτίου.
«Πέραν της επιδοματικής πλευράς του προγράμματος μόλις ο πολίτης γίνει δικαιούχος ΚΕΑ αυτόματα γίνεται και δικαιούχος του συνόλου των παροχών πρόνοιας, με βάση το ΑΦΜ και τα στοιχεία του, όπως:
- δωρεάν κάλυψη σε όλα τα νοσοκομεία
- πρόσβαση στις κρατικές δομές κατά της φτώχειας (κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά παντοπωλεία κτλ)
- πρόσβαση στο ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους)
- κοινωνικό τιμολόγιο για ηλεκτρική ενέργεια
- κοινωνικό τιμολόγιο για ύδρευση
- πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύη.
«Το πιο σημαντικό για την Αριστερά», συνέχισε η κ. Φωτίου, «είναι ότι το 10% των ανέργων δικαιούχων θα βρίσκει ξανά το δρόμο προς την αγορά εργασίας.
Όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν αυτόματα φάκελο στον ΟΑΕΔ (αν δεν διαθέτουν ήδη) και θα καλούνται να εμφανιστούν στο πιο κοντινό κατάστημα. Εκεί, θα δημιουργείται ένα προφίλ με τα προσόντα τους και τις επιμορφωτικές τους ανάγκες».
Πηγή