Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025

Φωτίου: Αυξήσαμε τις κοινωνικές δαπάνες στο 1,7 δισ. ευρώ το 2016

Απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση νόμου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το εγγυημένο εισόδημα και την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και ένταξης.

Τα μέτρα ενίσχυσης των αδύναμων κοινωνικών ομάδων και η διαχείριση της φτώχειας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση αλλά και μεταξύ των κομμάτων.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου, έκανε λόγο για τεράστιες προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση για την άρση των κοινωνικών ανισοτήτων, ενώ απέρριψε την πρόταση νόμου τονίζοντας ότι ήδη εφαρμόζονται ή έχουν δρομολογηθεί μέτρα ενίσχυσης για τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες και μάλιστα μέσα σε πολύ δύσκολες και ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες, ενώ διαβεβαίωσε ότι μέχρι τέλη του 2017 όλα τα επιδόματα για τους ανάπηρους αλλά και τα οικογενειακά, θα δίνονται την ίδια μέρα.

Παράλληλα, επιτέθηκε τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι «αποψίλωσαν το κοινωνικό κράτος», το οποίο αντιμετώπιζαν ως φιλανθρωπία και αποκλειστικά με πελατειακές σχέσεις.

«Την εποχή της ευμάρειας της, η χώρα είχε το χαμηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ για την πρόνοια από όλη την Ευρώπη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αύξησε τις δαπάνες για τη φτώχεια φθάνοντας τις στο 1,7 δισ. ευρώ το 2016 ενώ μέσα στο 2017 θα πάνε στα 2 δισ. ευρώ», τόνισε η κ. Φωτίου.

Όπως είπε, ενώ το 2014 οι κοινωνικές δαπάνες αντιστοιχούσαν στο 0,4% του ΑΕΠ ήτοι 780 εκατ. ευρώ, το 2015 αυξήθηκαν κατά 15%, το 2016 κατά 25% και θα αυξηθούν και το 2017, ενώ μέχρι το 2019 θα φθάσουν στα 2,75 δισ. ευρώ, δηλαδή 350 φορές πάνω από όσο τις είχε παραλάβει η κυβέρνηση.

«Έχουμε κοινωνική μεροληψία, πιστεύουμε στην ισονομία και την αξιοπρέπεια όλων, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους χωρίς φωνή. Ενδιαφερόμαστε για αυτούς που μας έφεραν στην κυβέρνηση και αυτούς θέλουμε να εκφράσουμε με τις κοινωνικές πολιτικές μας», υπογράμμισε η κ. Φωτίου.

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου επέκρινε το γεγονός ότι η συζήτηση της πρότασης γίνεται με καθυστέρηση ενάμιση χρόνου από τότε που κατατέθηκε, ωστόσο αναγνώρισε ότι «έστω και εκ των υστέρων έχει εφαρμοστεί όσον αφορά το σκέλος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος». Προσέθεσε όμως ότι είναι ανάγκη για εκείνους που είναι δικαιούχοι του επιδόματος και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία να συνδεθούν με επιδότηση ενοικίου έως 70 ευρώ μηνιαίως. Ακόμα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πάει τις συντάξεις από περικοπή σε περικοπή και από πάγο σε πάγο μέχρι το 2022.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, μίλησε για υποκρισία και θράσος της κυβέρνησης, ενώ ο εισηγητής του κόμματος Βασίλης Γιόγιακας, υποστήριξε ότι «συνολικά 4,2 δισ. ευρώ θα αφαιρεθούν από τις τσέπες των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων».

«Το άλλοθι του ηθικού πλεονεκτήματος και των καλών προαιρέσεων σας κατέπεσε. Σας στοιχειώνει η αναποτελεσματική πολιτική σας και αποτελεί θράσος να κουνάτε το δάχτυλο στην ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

Για υποκρισία και θράσος, τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όσο και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε λόγο ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός, υποστηρίζοντας ότι δίνουν ψίχουλα στον ελληνικό λαό θριαμβολογώντας.

Αντιλαϊκή πολιτική «στην κατεύθυνση των οδηγιών της ΕΕ για την διαχείριση της ακραίας φτώχειας», καταλόγισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσιώτης, τόσο στη σημερινή όσο και στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Αν φύγει η θηλιά από το λαιμό μας θα είναι προτεραιότητα μας η αύξηση του προϋπολογισμού για όλους τους κοινωνικά αδύναμους», υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Τόσο η εισηγήτρια της Ένωσης Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, όσο και ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, επέκριναν όλες τις κυβερνήσεις για την κοινωνική πολιτική τους, και έκαναν λόγο για ανεπαρκή μέτρα που δεν βοηθούν αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκες.

localStorage.clear();


Πηγή