«Φως» σε έναν ιστορικό ιστό, που βρίσκεται στο Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης για πάνω από μισό αιώνα και χρησιμοποιήθηκε για την πρώτη πειραματική εκπομπή τηλεόρασης στην Ελλάδα, «έριξε» σήμερα η ΔΕΗ με την μόνιμη φωταγώγησή του.
Ο πιο παλαιός ιστός της ΔΕΗ, εντός του Εκθεσιακού Κέντρου που βρίσκεται μπροστά από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, κατασκευάστηκε το 1959 και ήταν τότε ο υψηλότερος της Θεσσαλονίκης, ενώ φιλοξενούσε και το μεγαλύτερο κοινόχρηστο φωτιστικό. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε για την πρώτη πειραματική εκπομπή τηλεόρασης στην Ελλάδα, που η ΔΕΗ πραγματοποίησε από το περίπτερό της, το νυν Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το 1960. Σύμφωνα μάλιστα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Δ.Ε.Θ. – HELEXPO ΑΕ, Κυριάκο Ποζρικίδη, το κτίριο που ήταν το περίπτερο της ΔΕΗ, είναι ιστορικό περίπτερο γιατί «από δω εξέπεμψε το σήμα της ελληνικής τηλεόρασης, εδώ παρουσιάστηκαν πρώτη φορά σύγχρονα συστήματα εξηλεκτρισμού και η κολώνα, όταν μπήκε, ήταν το ψηλότερο σημείο της πόλης αφού δεν υπήρχε τότε ο πύργος του ΟΤΕ».
Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα, «ιδιαίτερα σημαντική για τη ΔΕΗ και την Έκθεση Θεσσαλονίκης».
«Σήμερα είμαστε σε μια νέα εποχή και με την έντονη παρουσία της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη που σκοπεύουμε να γίνει εντονότερη, θέλουμε να σηματοδοτήσουμε τη νέα εποχή της ΔΕΗ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, με την οποία θέλουμε να γίνει μια επιχείρηση με εσωστρέφεια που θα ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε τη νέα προσπάθεια της Έκθεσης Θεσσαλονίκης στην ανάπτυξή της . Πιστεύουμε ότι το μέλλον θα είναι λαμπρό και για τους δυο οργανισμούς και η συνεργασία θα συνεχιστεί άρρηκτα» δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης.
Ανακοίνωσε παράλληλα ότι η θυγατρική ΔΕΗ Ανανεώσιμες «η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών και άλλες καινοτομικές δράσεις, έχει συμφωνήσει με την Έκθεση Θεσσαλονίκης να κάνει ένα εργαστήριο για την εξοικονόμηση ενέργειας και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσα στον χώρο της έκθεσης».
Ο κ.Παναγιωτάκης έκανε μνεία και στις προσπάθειες που καταβάλει η ΔΕΗ «ώστε να διευκολύνει τους συμπολίτες μας που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, με τις εκπτώσεις, το 15% κίνητρο συνέπειας και με τις 36 δόσεις».
«Επίσης», συνέχισε, «θα ήθελα να μνημονεύσω το νέο έντυπο λογαριασμού το οποίο θα λαμβάνουν οι συμπολίτες μας αυτές τις μέρες που θα φαίνεται ξεκάθαρα τί πληρώνουν, με το σύνθημα “Όλα στο φως” , καθώς μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει υγιής αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, να ξέρει ο καθένας τι πληρώνει και ποιος του κάνει έκπτωση».
Επενδύσεις με την Κίνα
«Στρατηγικό συνεργάτη» της ΔΕΘ- HELEXPO χαρακτήρισε τη ΔΕΗ ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO Τάσος Τζήκας, διευκρινίζοντας ότι συμμετέχει σε όλες τις εκθέσεις και είναι ο αποκλειστικός πάροχος όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια.
«Με αφορμή το γεγονός ότι φέτος η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα της διοργάνωσης , η ΔΕΗ ήδη εκμεταλλεύτηκε αυτή τη συνεργασία με την Κίνα και προχωράει σε επενδύσεις» τόνισε ο κ. Τζήκας. Μάλιστα, ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε, σήμερα, με τον πρέσβη της Κίνας, στον ΑΗΣ Μελίτης, στην οποία τονίστηκε ότι από την πλευρά της Κίνας, το 2017, θεωρείται καθοριστικό έτος για τη συνεργασία των επιχειρήσεων μεταξύ των δύο χωρών.
“Μετά το ταξίδι που κάναμε με τον πρωθυπουργό, τον Ιούλιο, στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, υπογράψαμε ήδη ένα σύμφωνο συνεργασίας με την εταιρεία CMEC ώστε να κατασκευάσει τη δεύτερη λιγνιτική μονάδα στη Φλώρινα, στον ΑΗΣ Μελίτης, αλλά και να συνεργαστούμε και σε άλλα πρότζεκτς», σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης, υπενθυμίζοντας και την παραχώρηση του 24% του ΑΔΜΗΕ στον κινεζικό κολοσσό State Grid.
Πηγή