Οι Βέλγοι δημοσιογράφοι και οι ξένοι δημοσιογράφοι που είναι διαπιστευμένοι στο Βέλγιο θα πρέπει να καταβάλουν μια συνδρομή ύψους 50 ευρώ, την οποία επέβαλε η βελγική κυβέρνηση για να μπορoύν να καλύπτουν τις Ευρωπαϊκές Συνόδους στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε το Συμβούλιο στον ιστότοπό του, στη σελίδα σχετικά με τις διαπιστεύσεις.
Το μέτρο, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την επόμενη Σύνοδο των επικεφαλής Κρατών και Κυβερνήσεων την 18η Οκτωβρίου, αιφνιδίασε τα βελγικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Η Ομοσπονδιακή Ένωση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων του Βελγίου (AGJPB) αξίωσε την κατάργησή του, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η βελγική κυβέρνηση καθιέρωσε αυτή τη συνδρομή ύψους 50 ευρώ για να καλύψει τα έξοδα τα οποία προέρχονται από τους ελέγχους ασφαλείας που επιβάλλονται για την πρόσβαση σε «ευαίσθητους χώρους», όπως το κτίριο όπου φιλοξενούνται κάθε εξάμηνο οι Σύνοδοι Κορυφής των 28 στις Βρυξέλλες, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του Συμβουλίου της ΕΕ, που οργανώνει τις συνόδους.
Ο φόρος, όπως ακριβώς η διαπίστευση, θα ισχύει για 6 μήνες.
«Από την 1η Ιουνίου του 2018, ένας νέος βελγικός νόμος προβλέπει μια συνδρομή ύψους 50 ευρώ για όλους τους εργοδότες κάθε προσώπου που υπόκειται σε έλεγχο ασφαλείας από τις βελγικές αρχές. Αυτός ο έλεγχος είναι έγκυρος για έξι μήνες. Ο λογαριασμός θα σταλεί στον εργοδότη σας από τις βελγικές αρχές», διευκρινίζεται στον ιστότοπο του Συμβουλίου.
Το βελγικό κοινοβούλιο ενέκρινε αυτόν τον φόρο την 23η Φεβρουαρίου του προηγούμενου έτους, όμως τα ΜΜΕ ενημερώθηκαν σχετικά με την εφαρμογή του αρχής γενομένης της 1ης Ιουνίου, κατά την ανανέωση των εξαμηνιαίων διαπιστεύσεων για τις ευρωπαϊκές συνόδους. Συνδρομή απαιτείται και από τους διπλωμάτες και το προσωπικό των διπλωματικών αποστολών των κρατών μελών.
Η ανακοίνωση αυτού του φόρου πυροδότησε διαμαρτυρίες. «Είναι μια έκπληξη για ολόκληρο τον κόσμο» υπογράμμισε η Σοφί Λεζολί, εκπρόσωπος του AGJPB.
«Μια επιστολή διαμαρτυρίας θα αποσταλεί στον πρωθυπουργό (του Βελγίου Σαρλ Μισέλ) και σε όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης που εμπλέκονται σε αυτήν την απόφαση προκειμένου να τους ζητηθεί να καταργήσουν αυτήν την εισφορά, που είναι προβληματική για πολλούς λόγους, ιδίως επειδή κάνει διάκριση μεταξύ των μισθωτών και των ανεξάρτητων εργαζομένων και μεταξύ των δημοσιογράφων και των τεχνικών από το Βέλγιο ή από άλλες χώρες, που είναι διαπιστευμένοι στο Βέλγιο, και τους συναδέλφους τους από άλλες χώρες της ΕΕ» εξήγησε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβουλίου, 1.200-1300 δημοσιογράφοι λαμβάνουν διαπιστεύσεις για τις ευρωπαϊκές συνόδους, μεταξύ αυτών 700 Βέλγοι και ξένοι που έχουν ως βάση τους το Βέλγιο.
localStorage.clear();
Πηγή