Δευτέρα , 23 Δεκέμβριος 2024

Χιλιάδες Ισραηλινοί τίμησαν τη μνήμη του Γιτζχάκ Ράμπιν

Σχεδόν 25.000 Ισραηλινοί διαδήλωσαν χθες βράδυ στο κέντρο του Τελ Αβίβ για να τιμήσουν την 23η επέτειο της δολοφονίας του πρωθυπουργού Γιτζχάκ Ράμπιν, μετέδωσε σήμερα το ισραηλινό ραδιόφωνο.

Η διαδήλωση, φόρος τιμής στον άνδρα που έπεσε νεκρός στις 4 Νοεμβρίου 1995 από πυρά εβραίου εξτρεμιστή, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην Πλατεία Ράμπιν, στον τόπο της δολοφονίας.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο DPA και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έντονη ήταν η αποδοκιμασία του κόσμου στην ομιλία, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, του υπουργού Περιφερειακής Συνεργασίας Τζάτσι Χανέγκπι, στελέχους του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο κόσμος ζήτησε από τον Χανέγκμπι να «φύγει από το βήμα» και να «ζητήσει συγνώμη» για το τεταμένο πολιτικό κλίμα που είχαν υποκινήσει δεξιοί εξτρεμιστές εναντίον του Ράμπιν και το οποίο είχε προηγηθεί της δολοφονίας του. Όμως ο υπουργός συνέχισε απτόητος: «Είναι σημαντικό να ακουστεί εδώ η φωνή της δεξιάς, του εθνικού στρατοπέδου. Για τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, είναι λυπηρό αυτή η πορεία μνήμης να λαμβάνει πολιτικό χαρακτήρα».

Ο νυν πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και το κόμμα του Λικούντ έχουν κατηγορηθεί ότι συνέβαλαν στην εκστρατεία μίσους και στην υποκίνηση ενεργειών εναντίον του Ράμπιν μετά την υπογραφή των συμφωνιών του Όσλο. Αυτό, όπως πιστεύουν ορισμένοι, συνέτεινε στην τεταμένη κατάσταση εκείνης της εποχής που οδήγησε στη δολοφονία του Ράμπιν.

Ο Γιτζχάκ Ράμπιν δολοφονήθηκε το Σάββατο 4 Νοεμβρίου του 1995 στο τέλος μιας ομιλίας και έπειτα από μια πορεία υπέρ της ειρήνης στην οποία μετείχαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες στο κέντρο του Τελ Αβίβ. Ο Γιγκάλ Αμίρ, φανατικός ακροδεξιός, σφοδρός πολέμιος των συμφωνιών του Όσλο, πυροβόλησε και σκότωσε τον πρωθυπουργό προκειμένου το Ισραήλ να μην προβεί σε παραχωρήσεις προς τους Παλαιστίνιους.

Ο Γιτζχάκ Ράμπιν, αρχιτέκτονας της προσέγγισης με τους Παλαιστίνιους, μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης το 1994 με τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και τον πρώην πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες για την υπογραφή των συμφωνιών του ‘Οσλο.

localStorage.clear();


Πηγή