Πέμπτη , 7 Νοέμβριος 2024

Χουλιαράκης: Η μόνη δίκαιη στρατηγική εξόδου από την κρίση είναι η στρατηγική της κυβέρνησης

«Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι επώδυνη και δύσκολη αλλά δίκαιη, είναι ο μόνος οδικός χάρτης ασφαλούς εξόδου από την κρίση» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «να εγκαταλείψει την αδιέξοδη και λαϊκίστικη δημοσιονομική αντιπολίτευση και να συστρατευθεί στον κοινό στόχο ελάφρυνσης του χρέους και εξόδου από την κρίση».

Ο κ. Χουλιαράκης, καταλόγισε στην ΝΔ ότι προωθεί ένα πρόγραμμα το οποίο αν κληθεί να το εφαρμόσει ή θα «λεηλατήσει» μισθούς, συντάξεις και το κοινωνικό κράτος ή θα αθετήσει τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος με αποτέλεσμα να μπει η χώρα σε νέα περιπέτεια.

Αναφέρθηκε σε κυριακάτικο δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο κ. Ρέγκλινγκ ευχήθηκε «καλή τύχη» στον κ. Μητσοτάκη, όταν ακούγοντας το πρόγραμμα της ΝΔ για την έξοδο από την επιτροπεία, ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εκτίμησε ότι η υλοποίησή του θα απαιτούσε πολύ μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους.

Όπως είπε ο κ. Χουλιαράκης, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για επιθετική μείωση της φορολογίας αύριο, «που αθροιστικά θα οδηγούσε σε απώλεια εσόδων 4,2 δισ. δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο μέσω της μείωσης των πλεονασμάτων, κάτι που θα σήμαινε στόχο στο 1,5% πρωτογενών πλεονασμάτων».

«Η αλήθεια είναι πως αν βρισκόταν στη θέση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της η ΝΔ, θα αντιμετώπιζε το δίλημμα: ή να λεηλατήσει μισθούς και συντάξεις και το κοινωνικό κράτος, προκειμένου να βρεθούν πόροι από την μείωση της φορολογίας – κάτι που δεν μπορεί να γίνει αφού ακόμη και το ΔΝΤ έβαλε πλέον πάτωμα στο πόσο μπορεί να μειωθούν οι πρωτογενείς δαπάνες – είτε από την άλλη να αθετήσει την τήρηση των πρωτογενών στόχων οδηγώντας την χώρα σε νέα περιπέτεια», ανέφερε ο αν. υπουργός Οικονομικών.

Αντιπαραβάλλοντας την στρατηγική εξόδου της κυβέρνησης, ο κ. Χουλιαράκης τόνισε ότι στηρίζεται στην δημοσιονομική ισορροπία, ώστε να εμπεδωθεί η αξιοπιστία, να αποκλιμακωθεί το κόστος δανεισμού, όχι μόνον του κράτους αλλά, μέσω του κράτους, και των επιχειρήσεων και των τραπεζών, ώστε να τονωθεί η ρευστότητα και να πάρει μπρος η Οικονομία, αλλά σε μια δημοσιονομική ισορροπία σε συνδυασμό πάντα με την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ήδη – όπως είπε – από το 2015 έως το 2017 ο προϋπολογισμός στήριξης των πιο φτωχών νοικοκυριών, αυξήθηκε από τα 100 εκατ. στα 700 εκατ. και με την επισκόπηση δαπανών που πραγματοποιούνται φέτος η κυβέρνηση ευελπιστεί να τον αυξήσει του χρόνου στο 1,2 δισ. «Θα θέλαμε βέβαια σημαντικά χαμηλότερη φορολογία και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής ακριβώς αποτυπώνει αυτή την επιδίωξη. Όσο δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος μετά το τέλος του προγράμματος μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές και των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και της περιουσίας» σημείωσε ο αν. υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Χουλιαράκης τόνισε πως η κυβέρνηση συνδυάζει επίσης, την δημοσιονομική αυτή στρατηγική με ρεαλιστικούς στόχους μετά το 2022. Επισήμανε ωστόσο πως «θα επιθυμούσαμε εξίσου χαμηλούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, αμέσως μετά το τέλος του προγράμματος, από το 2018 και μετά». «Παλέψαμε για αυτό» προσέθεσε και ανέφερε ότι «καταφέραμε να μειώσουμε τον στόχο του 3,5% σε τέσσερα και όχι σε δέκα χρόνια, όπως ήθελε η Γερμανία και όπως υπέθετε, μέχρι τώρα, το ESM».

Τέλος, ο κ. Χουλιαράκης, παρατήρησε πως οι πιο κατάλληλοι να αξιολογήσουν την επάρκεια της απόφασης του Ιουνίου είναι οι αγορές και οι οίκοι πιστοληπτικής ικανότητας για να σημειώσει πως «με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι τόσο το κόστος δανεισμού των δεκαετών ομολόγων όσο και των διετών ομολόγων είναι σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από το Φθινόπωρο – Χειμώνα του 2009-2010, πριν δηλαδή η χώρα μπει σε πρόγραμμα προσαρμογής».

Ο οίκος Moody’ s έχει ήδη αναβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας, υπογράμμισε ο αν. υπουργός Οικονομικών και εξέφρασε την ελπίδα πως το ίδιο θα κάνει στις 20 Ιουλίου και η Standard and Poor’s.

localStorage.clear();


Πηγή