Σήμερα υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι η οικονομία βρίσκεται σε φάση οριστικής εξόδου από την κρίση και ότι έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην Σπάρτη σε οικονομικό forum-συμπόσιο με θέμα «Κοιτώντας Μπροστά: Μπορούμε να ξεπεράσουμε το 4% σε Ρυθμούς Ανάπτυξης;» που διοργάνωσαν ο Δήμος Σπάρτης και το «Sparta Forum», στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 2500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών.
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, κάνει ιεραρχημένα, σταθερά και γοργά βήματα για την ανασυγκρότηση της χώρας και την επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα, με πολιτικές που έχουν αναπτυξιακή διάσταση και συνδυάζουν, επιτυχώς, την οικονομική αποδοτικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας παραθέτοντας τα πεπραγμένα των έξι πρώτων μηνών στο πεδίο της οικονομίας:
«Καλύψαμε δημοσιονομικά κενά, ολοκληρώσαμε με επιτυχία την αξιολόγηση της χώρας, προχωρήσαμε σε γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ, βελτιώσαμε το πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών των πολιτών, καταργήσαμε τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, προχωρήσαμε εμβληματικά επενδυτικά έργα, προωθήσαμε αποκρατικοποιήσεις, υλοποιήσαμε την αποπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ, νομοθετήσαμε πλαίσιο για την αγορά διαδικτυακών τυχερών παιγνίων, ψηφίστηκε ένα φιλο-αναπτυξιακό φορολογικό νομοσχέδιο και ψηφίστηκε μία συστημική λύση για τη μείωση των «κόκκινων δανείων» στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η υλοποίηση αυτού του πλέγματος πολιτικών αξιολογείται θετικά από τους εταίρους, τους επενδυτές, τις αγορές, τους οίκους αξιολόγησης, και πρωτίστως από τους Έλληνες πολίτες.
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θέτει τις βάσεις για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας, δηλαδή το επενδυτικό κενό.
Η νέα πολιτική στόχευση είναι οι επενδύσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, να διπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια, το συντομότερο δυνατόν.
Επενδύσεις όμως που θα ενσωματώνουν τα επιτεύγματα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών και αναφέρθηκε σε πέντε βασικές προϋποθέσεις για να πάμε καλύτερα:
Πρώτη προϋπόθεση, η ακόμη μεγαλύτερη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, σε περιβάλλον υγιών και πειθαρχημένων δημόσιων οικονομικών.
Δεύτερη προϋπόθεση, η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
Τρίτη προϋπόθεση, η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώνουν την επενδυτική ελκυστικότητα της οικονομίας.
Τέταρτη προϋπόθεση, η ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας και πέμπτη προϋπόθεση η βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής του δημοσίου χρέους και η δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου από το 2021.
Πηγή