Παρασκευή , 17 Ιανουάριος 2025

«Όχι» σε λύση erga omnes για το Σκοπιανό από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ

«Όχι» λέει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ, σε μια λύση για το ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes (σ.σ. ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων, τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της χώρας).

«Η θέση του προέδρου Ιβάνοφ είναι συνεπής με τις απόψεις όλων των προηγούμενων προέδρων της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται μια λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes», αναφέρει ανακοίνωση της σκοπιανής προεδρίας, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

Σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση έχει τονίσει επανειλημμένως τη θέση της για σύνθετη ονομασία και erga omnes, ως προϋποθέσεις για επίτευξη συμφωνίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε πρόσφατες δηλώσεις του από το βήμα της Βουλής, είχε σημειώσει πως είναι «κενή περιεχομένου» η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα αν δεν εκπληρωθούν πρώτα οι δύο βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση και αφορούν τη μία και μόνη ονομασία για όλες τις χρήσεις, που δεν μπορεί να είναι η σημερινή συνταγματική αλλά μια σύνθετη ονομασία και τη συνταγματική αναθεώρηση από τη γείτονα.

Νωρίτερα σήμερα, σε δηλώσεις του για το ίδιο θέμα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είχε δηλώσει πως «δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα», ωστόσο «οι βασικές αρχές έχουν προσδιοριστεί και τώρα έρχεται η επίσημη και νομική πλευρά της συμφωνίας».

Ο Ζόραν Ζάεφ διευκρίνισε επίσης ότι η τελική συμφωνία με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας θα επικυρωθεί από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία προτού πάει σε δημοψήφισμα.

Ερωτώμενος για ποιο λόγο το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ θα πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα πριν το δημοψήφισμα, ο Ζόραν Ζάεφ εξήγησε ότι είναι απαραίτητο να στείλει η Ελλάδα επιστολή στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια να λάβουν πρόσκληση τα Σκόπια για την ένταξη στη βορειοατλαντική συμμαχία.

Ο Ζάεφ διευκρίνισε επίσης ότι η συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα στη χώρα, το οποίο τοποθέτησε χρονικά στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει κάτι σχετικά με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», και σημείωσε ότι πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση η οποία δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.

localStorage.clear();


Πηγή