Άνοιγμα των σχολείων με αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα αναμένεται να αποφασισθεί στη συνεδρίαση της επιτροπής, την Τρίτη (4/1).
Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη 4 Ιανουαρίου, στις 14:00, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα συνεδριάσει με αντικείμενο το άνοιγμα των σχολείων. Σκοπός να αποτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση και να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, οι υπουργοί Υγείας Θάνος Πλεύρης και Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα προχωρήσουν σε δηλώσεις.
Γκάγκα: «Τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά»
«Δεν φαίνεται τα παιδιά να είναι πιο ευάλωτα στη μετάλλαξη Όμικρον. Βλέπουμε μεγάλη μεταδοτικότητα, αλλά ήπια νόσηση», απάντησε μιλώντας στον ΑΝΤ1 η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, σε ερώτημα σχετικά με το αν τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στη μετάλλαξη Όμικρον.
Σαρηγιάννης: Πολύ πιθανόν να φτάσουμε και 80.000 κρούσματα ημερησίως
Εξαδάκτυλος: Θα αλλάξει το πρωτόκολλο για τα σχολεία, είναι διαφορετικά τα δεδομένα του ιού [βίντεο]
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ξεκαθάρισε: «Εγώ είμαι πάντα από αυτούς που λένε ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά και είναι πολλοί οι λόγοι. Στο σχολείο τα παιδιά κάνουν τεστ, φοράνε μάσκα, είναι σε ελεγχόμενο περιβάλλον, σε σχέση με το να είναι στην παιδική χαρά, όπως είδα χθες που πέρασα από μια παιδική χαρά. Είναι απαραίτητο και για την ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών. Επίσης, σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι κλειστά τα σχολεία».
Συνεχείς οι συσκέψεις για το άνοιγμα των σχολείων
Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες είναι συνεχείς, με την ελληνική κυβέρνηση να εξετάζει διάφορα σενάρια, αλλά το επικρατέστερο να είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου.
Ωστόσο, για την ασφαλή επανέναρξη των σχολείων στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου έχει τεθεί το σενάριο για τη διενέργεια rapid test σε όλους τους μαθητές, αν και -σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες- φαίνεται να «υποχωρεί».
Τρία self test, κλείσιμο τμημάτων στο 30%+1, τεστ για όλους τους μαθητές σε περίπτωση κρούσματος
Παράλληλα, αναμένεται να αυξηθούν από δύο σε τρία τα self test που γίνονται εβδομαδιαίως στους μαθητές, ενώ εξετάζεται και η αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων αναφορικά με το πότε θα κλείνει ένα τμήμα ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, το βασικό σενάριο που συζητά η κυβέρνηση είναι τα τμήματα να κλείνουν όταν νοσεί με κορωνοϊό το 30%+1 των μαθητών, έναντι 50%+1 που ίσχυε μέχρι τώρα. Επίσης, σε περίπτωση κρούσματος, σε τεστ θα υποβάλλονται όλοι οι μαθητές και όχι μόνον οι κοντινές επαφές.
Τι ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης
Οι μαθητές στη Γαλλία επέστρεψαν τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου στα σχολεία τους μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, παρά τις προκλήσεις που δημιουργεί το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού.
Στην Ολλανδία, που έχει τεθεί σε αυστηρό lockdown εδώ και δύο εβδομάδες, τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν από τις 10 Ιανουαρίου, μολονότι ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 παραμένει υψηλός, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Επίσης, στην Ιταλία, μέχρι τώρα η κυβέρνηση Ντράγκι δείχνει αποφασισμένη να μην αναβάλει την προγραμματισμένη επιστροφή των μαθητών στα θρανία, μετά από τις 7 μέχρι τις 10 του μηνός. Ο Βιντσέντσο Ντε Λούκα, όμως, περιφερειάρχης της Καμπανίας με πρωτεύουσα τη Νάπολη, ζήτησε «να αποφασιστεί μια αναβολή τουλάχιστον είκοσι ημερών, ώστε να μειωθούν, στο μεταξύ, τα κρούσματα και να προχωρήσει η εκστρατεία εμβολιασμού των παιδιών».
Πηγή