Με τη ρύθμιση των οφειλών σε έως και 120 δόσεις προς την Εφορία ανοίγει η κυβέρνηση το νέο πακέτο των φοροελαφρύνσεων. Η σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή για να ψηφιστεί έως τις 10 Μαίου μαζί με τη ρύθμιση των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελευταίες λεπτομέρειες της ρύθμισης κλείδωσαν χθες και αμέσως μετά το Πάσχα θα αρχίσει να στήνεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέσω της οποίας οι οφειλέτες θα υποβάλλουν τις αιτήσεις για να ρυθμίσουν τα φορολογικά χρέη τους. Στόχος είναι η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή να τεθεί σε λειτουργία στις 15 Μαϊου. Η ρύθμιση αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, επιτηδευματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους, ανέργους, αγρότες. Από το νέο σχήμα θα εξαιρεθούν μόνο όσοι τελεσίδικα έχουν ενταχθεί στο εξωδικαστικό μηχανισμό και στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ν.3869/2010).
Κατά τις ίδιες πληροφορίες η νέα ρύθμιση, ο οποία θα είναι έκτακτη καθώς θα έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα προβλέπει τα εξής:
– Δόσεις: Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που θα κερδίζουν οι οφειλέτες για να εξοφλήσουν τα χρέη τους θα ξεκινάει από τις 18 και θα φθάνει έως τις 120.
– Ελάχιστη δόση: Το ποσό της ελάχιστης μηνιαίες δόσεις θα ανέρχεται σε 20 ευρώ προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι με μικρές οφειλές και χαμηλά εισοδήματα.
– Χωρίς εισοδηματικό κριτήριο: Οφειλέτες με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα υπάγονται κατευθείαν στο καθεστώς των 120 δόσεων. Ανεξάρτητα δηλαδή από το ύψος της οφειλής τους θα κερδίζουν τις 120 δόσεις. Βέβαια όσο πιο μεγάλο είναι το ύψος της οφειλής τόσο θα αυξάνεται η ελάχιστη μηνιαία δόση. Για παράδειγμα φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ χρωστάει στην Εφορία 4.000 ευρώ. Θα μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση και να εξοφλήσει την οφειλή του σε 120 δόσεις των 34 ευρώ το μήνα.
– Κόφτης εισοδήματος: Για τους οφειλέτες με εισοδήματα άνω των 5.000 ευρώ θα εφαρμόζεται ένας μαθηματικός τύπος, ένας αλγόριθμος ο οποίος θα προσδιορίζει το ποσοστό της φοροδοτικής ικανότητας του οφειλέτη. Θα καθορίζει δηλαδή το αριθμό των μηνιαίων δόσεων εξόφλησης της οφειλής ανάλογα με το ετήσιο εισόδημά του.
– Εκπτώσεις: Προβλέπεται διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής.
– Αναγκαστικά μέτρα: Με την υπαγωγή στη ρύθμιση θα αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) και θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα δίμηνης διάρκειας.
– Απώλεια ρύθμισης: Ο οφειλέτης θα χάνει την ρύθμιση εφόσον δεν καταβάλλει δυο δόσεις όπως επίσης και τις βεβαιωμένες οφειλές του 2019. Η απώλεια της ρύθμισης θα έχει ως συνέπεια την αναβίωση της οφειλής και όλων των προσαυξήσεων και προστίμων.
– Χρέη που ρυθμίζονται: Η ρύθμιση θα έχει ως πεδίο εφαρμογής τα χρέη που δημιουργήθηκαν έως της 31η/12/2018, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και η 31/3/2019, δηλαδή τα κέρδη που δημιουργήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων θα παραμείνει ενεργή.
Πηγή