Αυστηρότερους πολεοδομικούς κανόνες ζητεί το κίνημα ΜεΡΑ25 στη σκιά της εθνικής τραγωδίας που έπληξε την ανατολική Αττική.
Όπως αναφέρει, σε γραπτή του ανακοίνωση, πέρα από τις διάφορες υποψίες που χρειάζονται στοιχεία σε ένα βάθος χρόνου για τα αιτία της πυρκαγιάς τονίζει πως «αυτή η πύρινη λαίλαπα είχε συγκεκριμένα αίτια αδυναμίας αντιμετώπισης».
«Η δυσκολία μετακίνησης των ανθρώπων κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, είτε προς την θάλασσα, είτε οδικά, έξω από τους οικισμούς και μακριά από τα μέτωπα της φωτιάς, δεν δείχνει παρά την ύπαρξη οικιστικών δομών, που φτιάχτηκαν χωρίς κανένα σχέδιο, που να υπολόγισε τέτοιες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, σε μια χώρα, όπου οι πυρκαγιές είναι, δυστυχώς, ένα συνηθισμένο, καλοκαιρινό φαινόμενο.
Η πολεοδομική αυθαιρεσία είναι κανόνας αφού η Πολιτεία δεν έχει σχεδόν κανένα επαρκές σχέδιο, αν δεν αυθαιρετεί κάποιες φορές ακόμη και αυτή! Δυστυχώς στις πλημμύρες της Μάνδρας προστίθενται οι πυρκαγιές στο Μάτι, μετά τις πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007, σε έναν μακρύ κατάλογο, που η αρχή είναι πολύ παλιά, καταδεικνύοντας ότι η ελληνική κοινωνία έχει αποτύχει στην σχέση της με την φύση. Η τοπική αυτοδιοίκηση και οι εκάστοτε κυβερνήσεις, έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, γιατί έχουν την αρμοδιότητα για τον απαραίτητο, κεντρικό σχεδιασμό αυτής της σχέσης με την φύση» σημειώνεται.
Το ΜεΡΑ25 τονίζει πως «η τήρηση των πολεοδομικών κανόνων πρέπει να γίνει αυστηρότερη και επιτέλους να συμβαίνει! Είναι απίστευτο το ότι πολίτες στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, δεν μπορούσαν να βρουν διέξοδο προς την θάλασσα γιατί παράνομα τους είχε αποκλειστεί η πρόσβαση! Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής έρχεται να προστεθεί επιβαρυντικά με φονικότερες διαστάσεις στις εκδηλώσεις αυτών των καταστροφών, χωρίς όμως να αθωώνει τους αρμόδιους από τις ευθύνες τους, η πρωτόγνωρη εμφάνιση του. Αυτές οι φυσικές καταστροφές υπήρχαν και πριν την εντατικοποίηση της κλιματικής αλλαγής» υπογραμμίζεται.
Το ΜεΡΑ25 σημειώνει ότι «υπάρχει ανάγκη διαχείρισης θεμάτων πολιτικής προστασίας με σαφές σχέδιο εκκένωσης και ξεκαθαρισμένες αρμοδιότητες. Η πολιτική προστασία θα πρέπει να σχεδιαστεί σαφώς και με βάση τα δεδομένα του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε την συνεχιζόμενη μνημονιακή καταστροφή, που αποδυνάμωσε τους αρμόδιους φορείς.
Η ενημέρωση των πολιτών για την ανάγκη πολεοδομικών ρυθμίσεων, που να αντιμετωπίζουν τέτοια φαινόμενα είναι προϋπόθεση και για την πρόληψη των καταστροφών. Δεν θα πρεπε οι κάτοικοι στο Μάτι να γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν και να συζητηθούν με τους κατοίκους μέτρα προστασίας; Η ενημέρωση των πολιτών σε επίπεδο πρόληψης είναι απαραίτητη. Όποιος «χαϊδεύει αυτιά» σήμερα θα θρηνεί νεκρούς και χαμένες περιουσίες αύριο. Τα μέτρα ανακούφισης, που εξαγγέλθηκαν θα πρέπει να προσδιοριστούν περισσότερο.
Η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει με ανθρωπισμό τους πληγέντες αλλά να φροντίσει, κάνοντας το αυτό, να μη συντελέσει στη συνέχιση του εγκλήματος προστατεύοντας από τον αποχαρακτηρισμό τις δασικές περιοχές. Η σημερινή κυβέρνηση όμως, γνωρίζει ότι το πολεοδομικό χάος, που είναι προϋπόθεση τέτοιων καταστροφών, είναι ο κανόνας σε περιοχές όπως το Μάτι. Όχι μόνο δεν έκανε προτάσεις, αλλά ούτε καν νύξεις . ‘Αραγε το Μάτι θα ξαναδημιουργηθεί όπως ακριβώς είχε χτιστεί; Αυτό θα είναι συνταγή μιας νέας καταστροφής» καταλήγει το ΜεΡΑ25.
localStorage.clear();
Πηγή