Παρασκευή , 10 Ιανουάριος 2025

Airbnb, τα μυστικά και οι παγίδες της Εφορίας

Χαμένοι στους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης βρίσκονται φέτος οι ιδιοκτήτες κατοικιών που τα εκμισθώνουν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb, HomeAway, Booking κλπ.

Για το λόγο αυτό άλλωστε, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, εξέδωσε ανακοίνωση προκειμένου να ξεκαθαρίσει το φορολογικό τοπίο.

Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, η προθεσμία υποβολής των οποίων λήγει στις 26 Ιουλίου, δηλώνονται μόνο τα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι  από τη βραχυχρόνια μίσθωση των ακινήτων τους. Από τη στιγμή που μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει το Μητρώο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων στο οποίο  θα δηλώνονται οι συμφωνίες μίσθωσης που συνάπτει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου με την ηλεκτρονική πλατφόρμα, τα εισοδήματα συμπληρώνονται συνολικά για κάθε ακίνητο.

Όσοι αποκτούν και άλλα εισοδήματα π.χ. από μισθωτή υπηρεσία ή επιχειρηματική δραστηριότητα και έχουν «ξεχάσει» να δηλώσουν τα εισοδήματα του Airbnb καλό είναι να σπεύσουν πριν την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων να τα εμφανίσουν υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση. Η ΑΑΔΕ έχει ήδη ξεκινήσει ελέγχους στις κατοικίες που εκμισθώνονται σε κάποια από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και οι πρώτες καμπάνες έχουν ήδη πέσει.

Φέτος, τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2017 από τη βραχυχρόνια μίσθωση δηλώνονται διακριτά και συγκεντρωτικά στα έντυπα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικείου έτους.  Πιο συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1.            Τα εισοδήματα του Airbnb κλπ, δηλώνονται στο έντυπο Ε2 του φορολογικού έτους 2017 στους κωδικούς  60 και 61, της στήλης 17. Σε αυτούς τους κωδικούς δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια μίσθωση και υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφόρμων (Airbnb, Βooking, HomeAway κλπ).

2.            Μόλις τα εισοδήματα δηλωθούν στο Ε2 μεταφέρονται στο έντυπο Ε1 της δήλωσης για να φορολογηθούν με συντελεστές:

–              15% για το εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ. Δηλαδή αν ο φορολογούμενος έχει αποκτήσει εισόδημα 10.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 1.500 ευρώ.

–              35% για το εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 35.000 και

–              45% για το εισόδημα από 35.001 ευρώ και πάνω.

Εάν παρέχονται και άλλες υπηρεσίες εκτός της παροχής κλινοσκεπασμάτων (π.χ. υπηρεσίες καθαρισμού, παροχή φαγητού κ.λπ.), τότε το εισόδημα λογίζεται ως εισόδημα από ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται ως εξής:

–              Για το εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 22%

–              Για το εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 30.000 εφαρμόζεται συντελεστής 29%

–              Για το εισόδημα από 30.001 ευρώ έως 40.000 εφαρμόζεται συντελεστής 37% και

–              Για το εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω εφαρμόζεται συντελεστής 45%.

localStorage.clear();


Πηγή