Δευτέρα , 27 Ιανουάριος 2025
Αθέατα μένουν τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακά χώρο

Αθέατα μένουν τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακά χώρο

Υπεβλήθησαν μόλις 5 καταγγελίες το 2013

Στη δυσκολία των εργαζομένων γυναικών να καταγγείλουν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας αναφέρθηκε ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, Κώστας Πανταζής, μιλώντας στην πανευρωπαϊκή ημερίδα που οργάνωσε της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), για την ενδυνάμωση της συνδικαλιστικής δράσης των γυναικών.

Ο κ. Πανταζής ανέφερε χαρακτηριστικά, κατά το 2013 έγιναν μόνο 99 καταγγελίες γυναικών στις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ, από τις οποίες οι 33 αφορούσαν παραβάσεις της νομοθεσίες που αφορά εργαζόμενες σε εγκυμοσύνη και 32 παραβιάσεις της νομοθεσίας για την προστασία της μητρότητας.

Πρέπει να σημειωθεί πως η νομοθεσία παρέχει στις εργαζόμενες γυναίκες διευκολύνσεις μετά τον τοκετό όπως οι άδειες λοχείας και τοκετού και οι άδειες φροντίδας παιδιού, ενώ απαγορεύει την απόλυση της εργαζόμενης, για 18 μήνες μετά τον τοκετό.

Επίσης, από το σύνολο των καταγγελιών, μόνο οι πέντε αφορούσαν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Πανταζή αποδεικνύει ότι συνήθως τα περιστατικά αυτά δεν καταγγέλλονται.

Ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ, αναφέρθηκε επίσης στην αποτελεσματικότητα των νέων υψηλών προστίμων για την αδήλωτη εργασία που φθάνουν τα 10.500 ευρώ ανά παράβαση.

Τα κενά που υπάρχουν στην προστασία της εγκυμοσύνης και της μητρότητας στο χώρο εργασίας, ανέδειξε κατά την τοποθέτησή της και η Συνήγορος του Πολίτη και Καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης Καλλιόπη Σπανού. Σύμφωνα με την κ. Σπανού, οι εργοδότες χρησιμοποιούν συχνά διάφορα μέσα προκειμένου να εξαναγκάσουν τις γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη να παραιτηθούν και να μην εφαρμόσουν την ισχύουσα νομοθεσία. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά περίπτωση εργαζόμενης, η οποία απευθύνθηκε στην Αρχή, επειδή ο εργοδότης της είχε απαγορεύσει τη χρήση του ανελκυστήρα, αν και ήταν σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης.

Πρόσθεσε πάντως, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις μετά τις παρεμβάσεις του Συνηγόρου οι περισσότεροι εργοδότες συμμορφώνονται.

Η ημερίδα της Γραμματείας Γυναικών της Γ.Σ.Ε.Ε. πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος για την «Προώθηση και Ενίσχυση της Συμμετοχής των Γυναικών στα Όργανα εκπροσώπησης των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων», που υλοποιεί το Ινστιτούτο Εργασίας της Συνομοσπονδίας και συμμετείχαν εκπρόσωποι γυναικείων συνδικαλιστικών οργανώσεων από την Ελλάδα την Κύπρο και την Ευρώπη.

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr