Να σπεύσουν οι πολίτες να κάνουν την τρίτη δόση για την Covid-19 τώρα, συμβουλεύουν 15 ειδικοί στα εμβόλια, λοιμωξιολόγοι και αξιωματούχοι της Δημόσιας Υγείας.
καθώς η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον πυροδότησε συναγερμό στις φαρμακευτικές εταιρείες που σπεύδουν να επικαιροποιήσουν τα σκευάσματά τους, εφόσον χρειαστεί.
Το λίαν μεταλλαγμένο νέο στέλεχος του SARS-CoV-2 εγείρει νέα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων εμβολίων, αλλά οι ειδικοί που μίλησαν στο Bloomberg, επικαλέστηκαν διάφορους λόγους που συνηγορούν υπέρ του εμβολιασμού με τρίτη δόση τώρα, όπως η έλλειψη επαρκών δεδομένων για τη μετάλλαξη Όμικρον, τα αυξανόμενα στοιχεία για τα οφέλη της ενισχυτικής δόσης αλλά και το πολύμηνο διάστημα που θα χρειαστεί μέχρις ότου είναι διαθέσιμα τα νέα σκευάσματα.
Οι τρίτες δόσεις είναι ακόμη πιο κατεπείγουσες τώρα
«Οι τρίτες δόσεις είναι ακόμη πιο κατεπείγουσες τώρα», δήλωσε ο Γκέγκορι Πόλαντ, διευθυντής της ερευνητικής ομάδας εμβολίων της Mayo Clinic, «όχι μόνον για να αυξηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα επίπεδα ανοσίας για την ατομική προστασία, αλλά και για εκείνη του πληθυσμού όσον αφορά στην εξάπλωση της Όμικρον και την εμφάνιση νέων παραλλαγών».
Φαρμακευτικές εταιρείες αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους έναντι της μετάλλαξης Όμικρον και αναπτύσσουν νέα, ειδικά γι’ αυτήν. Στις ΗΠΑ, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα προ ημερών, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνέστησαν τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων με Τρίτη δόση είτε έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση των σκευασμάτων των Pfizer / BioNTech και της Μoderna είτε δύο μήνες μετά το μονοδοσικό της Johnson & Johnson. Κι οι περισσότεροι ειδικοί, τη γνώμη των οποίων ζήτησε το Bloomberg, συμφωνούν με τις συστάσεις των CDC.
Μετάλλαξη Όμικρον: Mολύνει και όσους έχουν ήδη νοσήσει από κορωνοϊό -Φόβοι ότι διαφεύγει της φυσικής ανοσίας
Ιικό φορτίο: Γιατί κάποιοι ασθενείς μεταδίδουν τον κορωνοϊό και άλλοι όχι
Για να μην καταλήξουν άνθρωποι στα νοσοκομεία
Μολονότι οι τρίτες δόσεις μπορεί να μην μας καλύπτουν πλήρως έναντι της Ομικρον, αλλά «είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχουμε, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα δημόσιας υγείας, για να μην καταλήξουν οι άνθρωποι στα νοσοκομεία», λέει η Λόις Πράιβορ Νταμ του International Vaccine Access Center. «Δεν ξέρουμε ακόμη αρκετά για την Όμικρον για να γνωρίζουμε πόσο καλά αποδίδουν τα εμβόλια, αλλά έστω και κάποια προστασία είναι καλύτερη από καθόλου», προσθέτει.
Ενστάσεις για τον εμβολιασμό όλων με τρίτη δόση διατυπώνει η λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) Μόνικα Γκάντι: Αν και οι άνω των 65 και εκείνοι με προβλήματα υγείας θα επωφεληθούν, «δεν διαθέτουμε ακόμη επαρκή στοιχεία για τη μετάλλαξη Όμικρον για να εισηγηθούμε Τρίτη δόση για όλους, ούτε γνωρίζουμε αν νεαρά, υγιή άτομα θα επωφεληθούν (ή θα υπάρξουν κάποιες παρενέργειες)». Με την άποψή της συμφωνεί και ο Πολ Όφιτ, διευθυντής στο κέντρο εκπαίδευσης για τους εμβολιασμούς στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφεια, σημειώνοντας τον σπάνιο κίνδυνο εμφάνισης μυοκαρδίτιδας σε νέους που κάνουν την ενισχυτική δόση. «Πρέπει να είναι σαφή τα οφέλη για να πεις ότι υπερτερούν των κινδύνων», δήλωσε.
Οι ειδικοί, ωστόσο, στους οποίους αποτάνθηκε το Bloomberg, τόνισαν ομόφωνα ότι οι πολίτες δεν πρέπει να περιμένουν να βγουν νέες εκδοχές των υφιστάμενων εμβολίων, καθώς η τρίτη δόση θα προστατέψει όσους την κάνουν από την παραλλαγή Δέλτα που κυριαρχεί τώρα και μπορεί να βοηθήσει και με την μετάλλαξη Όμικρον.
Με τα εμβόλια θα αυξηθούν τα επίπεδα αντισωμάτων
«Τα εμβόλια και οι ενισχυτικές δόσεις θα αυξήσουν τα επίπεδα των αντισωμάτων και της ανοσοαπόκρισης των Τ κυττάρων για την καταπολέμηση ιογενών λοιμώξεων», λέει η Ακίκο Ιβασάκι, καθηγητής Ανοσοβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Γέιλ. «Ακόμη κι αν τα αντισώματα προσδεθούν αδύναμα στην Όμικρον λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταλλάξεων, με το να έχουμε αρκετά τέτοια αντισώματα θα μειώσουν τη λοίμωξη, την αναπαραγωγή και την εξάπλωση» του ιού, με τα Τ κύτταρα να παίζουν κι έναν πρόσθετο ρόλο.
Ακόμη κι αν χρειαστεί ένα νέο εμβόλιο και κυκλοφορήσει, «το να κάνεις την τρίτη δόση τώρα δεν αποκλείει να κάνεις και μια νέα εκδοχή του εμβολίου αργότερα», σημειώνει η Έμιλυ Λάντον, επιδημιολόγος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Όλοι οι ειδικοί επεσήμαναν επίσης ότι είναι ακόμη επιτακτικότερη τώρα η ανάγκη να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι. «Αυτό είναι το σημαντικότερο μέτρο, σημαντικότερο ακόμη κι από τις τρίτες δόσεις», τόνισε ο Γουίλμπουρ Τσεν, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής των CDC για τα εμβόλια.
Οι περισσότεροι από τους ειδικούς που μίλησαν στο Bloomberg είπαν ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούν κατά πόσον θα χρειαστεί ένα νέο εμβόλιο ειδικά για την μετάλλαξη Όμικρον, ορισμένοι μάλιστα εκτιμούν ότι δεν θα είναι αναγκαίο. Αλλά σε μια τέτοια περίπτωση, λένε, θα γίνουν έρευνες που θα εξετάσουν κατά πόσο μπορεί να γίνει συνδυασμός με προηγούμενα εμβόλια. Στο μεταξύ, όπως υπογραμμίζουν, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να λάβουν οι εμβολιασμένοι για να προστατευτούν από την Όμικρον, όπως η χρήση μάσκας -κατά προτίμηση υψηλής ποιότητας, που να εφαρμόζει σωστά-.
Πηγή