Λίγα μόλις 24ωρα πριν στηθούν οι κάλπες στη Γαλλία, οι τρεις βασικοί υποψήφιοι -ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, ο ακροδεξιός Ζορντάν Μπαρντελά και ο επικεφαλής της αριστερής συμμαχίας Μανουέλ Μπομπάρ- διασταύρωσαν τα ξίφη τους.
Στο πρώτο ντιμπέιτ οι τρεις διεκδικητές συζήτησαν για φλέγοντα ζητήματα όπως η οικονομία, οι συντάξεις και το μεταναστευτικό.
Επιτιθέμενοι συχνά και διακόπτοντας ο ένας τον άλλον, οι τρεις υποψήφιοι -όλοι κάτω των 40 ετών- προσπάθησαν να αναδείξουν τις διαφορές τους. Ο Ατάλ προσπάθησε να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, ο Μπαρντελά επικεντρώθηκε στη σκληρή στάση του κόμματός του για τη μετανάστευση, την εγκληματικότητα και την ασφάλεια, ενώ ο Μπομπάρ προώθησε το σχέδιο της Αριστεράς για τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης και την αύξηση της φορολογίας των πλουσίων.
Γαλλία: Ξεκίνησαν να ψηφίζουν οι Γάλλοι του εξωτερικού, την ώρα που κορυφώνεται η αντιπαράθεση
H Γαλλία μπορεί να μετατραπεί σε μια ακυβέρνητη χώρα -Το σενάριο των τεχνοκρατών, ο ρόλος του Μακρόν
Ο Ατάλ σχολίασε ότι οι ατζέντες των αντιπάλων του «υπόσχονται το φεγγάρι» και «καταστρέφουν τις θέσεις εργασίας». Ο Μπαρντελά κατηγόρησε τον Μπομπάρ ότι επιδιώκει ένα οικονομικό μοντέλο τύπου Κούβας, ενώ εκείνος χαρακτήρισε τους αντιπάλους του ανέντιμους.
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της ηλικίας συνταξιοδότησης, την οποία ο Μακρόν -σε μια αντιδημοφιλή κίνηση που προκάλεσε ταραχές- αύξησε στα 64 από τα 62 έτη. Ο Ατάλ υπεραμύνθηκε της απόφασης, ενώ ο Μπομπάρ υποσχέθηκε την ανατροπή της και ο Μπαρντελά δήλωσε ότι θα την τροποποιήσει θέτοντας αυτό που αποκάλεσε «κομβική» ηλικία τα 62 έτη.
Μεταξύ άλλων, Αττάλ και Μπαρντελά δεσμεύτηκαν να μην αυξήσουν τους φόρους, ενώ ο Μπομπάρ δήλωσε ότι θα αυξηθούν οι εισφορές για όσους κερδίζουν πάνω από 4.000 ευρώ τον μήνα.
CNN: Κανείς δεν κατάφερε κάποιο νοκ-άουτ χτύπημα
Το CNN παρακολούθησε το ντιμπέιτ από το οποίο εκτιμά ότι δεν υπήρξε νικητή.
Κανένας από τους τρεις υποψήφιους δεν φάνηκε να καταφέρνει κάποιο νοκ-άουτ χτύπημα ή να προχωράει σε κάποια κίνηση ώστε να επηρεάσει τη γνώμη των ψηφοφόρων. Ο Μπαρντελά δεν φάνηκε να αντιμετωπίζει επαρκώς τις επικρίσεις ότι η πολιτική του κόμματός του δεν έχει πολλές λεπτομέρειες. Ο Ατάλ δεν φάνηκε να δίνει στους θυμωμένους ψηφοφόρους έναν λόγο για να τον επιλέξουν και η παρουσία του Μπομπάρ λειτούργησε ως υπενθύμιση στους ψηφοφόρους ότι η Αριστερά δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιος θα την οδηγήσει αν κερδίσει την ψηφοφορία.
«Δεν υπήρχε πραγματικά κάτι που να εντυπωσίασε ή να είχε απήχηση», δήλωσε ο Ζαν Πετό, πολιτικός επιστήμονας και ειδικός επί της γαλλικής πολιτικής.
Ο Εμανουέλ Μακρόν αιφνιδίασε τους πάντες όταν προκήρυξε πρόωρες εκλογές μετά τη συντριβή στις ευρωεκλογές από το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν. Όπως σημειώνει το CNN, ο Γάλλος πρόεδρος τζογάρει ότι οι εθνικές εκλογές με το υψηλό διακύβευμα θα δείξει ότι οι πολίτες απορρίπτουν την αντιμεταναστευτική, ευρωσκεπτικιστική ατζέντα του Εθνικού Συναγερμού υπέρ των πιο μετριοπαθών πολιτικών δυνάμεων. Εκτιμά, επίσης, πως οι Γάλλοι ψηφοφόροι θα χρησιμοποιήσουν τον δεύτερο γύρο, όπως έχουν κάνει ιστορικά, για να κρατήσουν την Ακροδεξιά μακριά από την εξουσία.
Όπως δείχνουν τα πράγματα, ωστόσο, ο Μακρόν θα χάσει το στοίχημά του.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη δυναμική του κόμματος της Λεπέν, ενώ το δικό του κόμμα οδηγείται στη συντριβή, ξανά. Δημοσκόπηση της IFOP έδειξε ότι ο Εθνικός Συναγερμός προηγείται με την υποστήριξη του 35% των ψηφοφόρων. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, η αριστερή συμμαχία, ήρθε δεύτερο με 30% και το κεντρώο Ensemble του Μακρόν έπεσε στην τρίτη θέση με 20%.
Εάν τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιωθούν, το γαλλικό νομοθετικό σώμα θα περιέλθει σε κατάσταση πολιτικής παράλυσης. Κανένα κόμμα δεν θα συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για να καλύψει το όριο των 289 εδρών για την απόλυτη πλειοψηφία στο κατώτερο σώμα των 577 εδρών, την Εθνοσυνέλευση.
Πηγή