Σε σκηνοθεσία Αρ. Ξάφη και μουσική επιμέλεια Τ. Χριστογιαννόπουλου
Ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος αφήνεται στους στίχους του Ε.Ε. Κάμμινγκς και προ(σ)καλεί το κοινό σε μιαν αναπάντεχα ονειρική διαδρομή: «Εκεί όπου γνωρίζει κανείς πραγματικά τον εαυτό του, εκεί όπου όλα είναι πιθανά». «Αυτό που μας ενδιέφερε ήταν να αναδείξουμε την ποίηση αυτού του πολυδιάστατου καλλιτέχνη, καθώς και τη μουσική και τα τραγούδια που γράφτηκαν πάνω σε αυτήν με τον πιο απλό και σχεδόν ακατέργαστο τρόπο, έτσι ώστε να μπορεί να την παρακολουθήσει ο καθένας», εξήγησε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Αργύρης Ξάφης μιλώντας για τον Αμερικανό ποιητή και δοκιμιογράφο. «Είναι ένας κόσμος λατρευτός και πολύ ζηλευτός. Είναι η τέλεια επιτομή του λαϊκού και του έντεχνου. Ακόμα και αν κάποιος δεν έχει καμία σχέση με την ποίηση , μπορεί να αφεθεί, να αισθανθεί και να ταξιδέψει με τα έργα του. Έτσι θέλουμε να λειτουργήσει και η παράσταση».
Γι’ αυτό άλλωστε επέλεξαν συνειδητά να μην υπάρχουν ελληνικοί υπέρτιτλοι για τις μεταφράσεις των τραγουδιών. «Το ζητούμενο μας είναι να νιώσει ο θεατής αυτό που συμβαίνει επί σκηνής. Στο πρόγραμμα θα υπάρχουν οι μεταφράσεις των τραγουδιών από τα αγγλικά, αλλά όχι κατά την διάρκεια της παράστασης, έτσι ώστε να μπορεί κανείς να νιώσει την τραγουδιστική πράξη, ακόμα και αν δεν καταλαβαίνει κάθε μία λέξη τι σημαίνει», συμπλήρωσε ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος .
Στόχος- σύμφωνα με τους συντελεστές ήταν η θεατρικοποίηση της μουσικής και όχι η δημιουργία μία συνθήκης από όπου θα προέκυπταν τα τραγούδια. «Η παράσταση ήταν έτσι πριν τη φτιάξω εγώ. Τα ποιήματα του Ε.Ε. Κάμμινγκς ήταν όλα τα σημεία στίξης της. Αντί να φτιάξουμε εμείς ένα σκηνικό χώρο, ένα περιβάλλον για να τα ερμηνεύσουμε, τα ίδια τα ποιήματα γέννησαν το θεατρικό χώρο που είχαν ανάγκη για να υπάρξουν. Έτσι ακολουθήσαμε την διαδρομή των ποιημάτων και πάνω σε αυτό τον κώδικα χτίσαμε και την μουσική και την παράσταση», ανέφερε ο Αργύρης Ξάφης. Ενώ σε ό,τι αφορά στα κείμενα, όπως είπε ο σκηνοθέτης, προέκυψαν από αυτοσχεδιασμούς των ηθοποιών και από στίχους του ίδιου του ποιητή.
Η παράσταση – κατά τον Τάση Χριστογιαννόπουλο, παρακολουθεί την προσωπική διαδρομή ενός ανθρώπου- που μπορεί να είναι ο καθένας από εμάς- ξεκινώντας από τη νεότητά του, τις εμπειρίες που αποκτά, τις αποτυχίες ή τις επιτυχίες που βιώνει, τους έρωτές του, τη σχέση του με το Θεό, με την κοινωνία, αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό. . «Ένα έργο βαθιά εξομολογητικό, που δεν μπορεί παρά να πείσει για την αλήθεια του».
Συνοδοιπόροι σ’ αυτό το ταξίδι, το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Κύκλου «Μουσικό Θέατρο στο Μέγαρο», θα είναι οι ηθοποιοί, μουσικοί και χορευτές Μάρθα Τομπουλίδου, Γιάννης Μήτσος, Κατερίνα Σκιαδά, Κορνήλιος Σελαμσής, Μάριος Δαπέργολας και Μενέλαος Μωραΐτης.
Την απόδοση στα ελληνικά των ποιημάτων του Έντβαλντ Έστλιν Κάμμινγκς υπογράφουν, ο Τάσης και ο Μιχάλης Χριστογιαννόπουλος. Η επιμέλεια κίνησης και οι χορογραφίες είναι της Σταυρούλας Σιάμου. Σκηνικές και εικαστικές παρεμβάσεις θα γίνουν από τον Ανδρέα Ψαράκο και τη Νατάσα Γκάνα, που έχουν αναλάβει επίσης την επιμέλεια των κοστουμιών. Οι φωτισμοί είναι του Αλέκου Αναστασίου.
Τιμές εισιτηρίων: 30 ευρώ (Ζώνη Β΄) και 19 ευρώ (Ζώνη Α΄).
Ειδικές τιμές: 7 ευρώ (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 12 ευρώ (Πολύτεκνοι, 65+).