Μια εφαρμογή για επίδοξους αστρονόμους
Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ισχυρίζονται, ότι έχουν αναπτύξει μια εφαρμογή, η οποία μπορεί να ανιχνεύει τα «εισερχόμενα σωματίδια από κάπου αλλού στο Σύμπαν».
Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να εντοπίσουν και να παρακολουθήσουν σπάνια γεγονότα κοσμικών ακτινών και, ίσως να καταλάβουν από πού ακριβώς έρχονται.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, η εφαρμογή ονομάζεται Crayfis (Cosmic Rays Found in Smartphones) και συλλέγει δεδομένα όταν το τηλέφωνο δε χρησιμοποιείται.
Θα είναι διαθέσιμη τόσο σε συσκευές iOS όσο και σε Android, ενώ προς το παρόν είναι διαθέσιμη μόνο σε περιορισμένο beta mode.
Προκειμένου να ανιχνεύσει τις κοσμικές ακτίνες, η εφαρμογή χρησιμοποιεί τους αισθητήρες πυριτίου, που υπάρχουν στις κάμερες των κινητών τηλεφώνων.
Οι ψηφιακοί αισθητήρες είναι στα smartphones είναι ευαίσθητοι στα σωματίδια κοσμικών ακτίνων και μπορούν επιπλέον, να παρέχουν και πληροφορίες τοποθεσίας χάρη στα συστήματα GPS.
Το τεράστιο δίκτυο κινητών τηλεφώνων (υπάρχουν 1,5 δισ. ενεργά smartphones σε όλον τον πλανήτη) θα μπορούσε να παρέχει ένα χάρτη ακτινοβολίας σε πραγματικό χρόνο, αναφέρουν οι ερευνητές.
Σε ό,τι αφορά τις κοσμικές ακτίνες, αυτή είναι η πρώτη προσπάθεια που θέλει να αποδείξει ότι ένα παγκόσμιο δίκτυο κινητών συσκευών μπορεί να ανταγωνιστεί ή ακόμη και να υπερβεί τις τεράστιες επιστημονικές δυνατότητες, εξειδικευμένων πειραμάτων στον τομέα αυτό, όπως το Auger Experiment στη Νότια Αμερική.
Πηγή: newsbeast.gr