Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα είναι ένα σημάδι της ανθεκτικότητας του λαού της, αναφέρει ο Κάλιν Άνεβ Γιάνσε, γενικός γραμματέας του ESM, στο τρίμηνο ενημερωτικό σημείωμά του προς τους επενδυτές, υπογραμμίζοντας πως τώρα η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε μόνιμη βάση, συνεχίζοντας να εκσυγχρονίζει την οικονομία της.
Αναλυτικά το μήνυμα του ΓΓ του ESM στους επενδυτές αναφέρει:
«Kαλά νέα για τον ESM αυτό το καλοκαίρι: η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα βοήθειας.
Για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια, δεν υπάρχει ενεργό πρόγραμμα του ESM, ούτε του EFSF. Γνωρίζαμε ήδη ότι η Ευρώπη είχε αφήσει πίσω της την οικονομική κρίση. Αυτή ήταν η τελική επιβεβαίωση.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα είναι ένα σημάδι της ανθεκτικότητας του λαού της. Δείχνει επίσης ότι η προσέγγιση του ESM για χορήγηση δανείων σε αντάλλαγμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων λειτουργεί. Τώρα, η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε μόνιμη βάση, συνεχίζοντας να εκσυγχρονίζει την οικονομία της.
Η διαφοροποιημένη στρατηγική χρηματοδότησης του ESM και του EFSF παραμένει σε ισχύ, ακόμη και αν δεν υπάρξουν νέες εκταμιεύσεις. Θα συνεχίσουμε να επιμηκύνουμε το ελληνικό χρέος και θα είμαστε παρόντες σε όλα τα σημεία της καμπύλης αποδόσεων. Το στρατηγικό μας πρόγραμμα έκδοσης δολαρίου είναι επίσης αμετάβλητο, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων μας να κάνουμε τουλάχιστον μία έως δύο εκδόσεις ετησίως.
Θα συνεχίσουμε να είμαστε ένας αξιόπιστος και προβλέψιμος εταίρος για τους επενδυτές. Είμαστε διαφανείς όσον αφορά τα χρηματοδοτικά μας σχέδια και τα αλλάζουμε μόνο όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη. Όταν η τελική εκταμίευση για την Ελλάδα ανακοινώθηκε τον Αύγουστο, αφήσαμε το σχέδιο αμετάβλητο.
Θα διαχειριστούμε επίσης την πρόωρη αποπληρωμή ύψους 3 δισ. ευρώ από την Ισπανία αυτό το μήνα – ένα άλλο κομμάτι καλών ειδήσεων! – μέσω του ρυθμιστή ρευστότητας, και πάλι χωρίς αλλαγές στο σχέδιο.
Ο Δεκέμβριος θα είναι ένας ακόμη σημαντικός μήνας για τον ESM. Τότε οι ηγέτες της Ευρώπης θα αποφασίσουν πώς να ενισχύσουν τον ρόλο του. Έχουν ήδη συμφωνήσει σχετικά με ορισμένα νέα καθήκοντα για τον ESM, όπως θα είναι ο εγγυητής για το Ταμείο Ενιαίας Διευκόλυνσης. Θα είναι δύσκολο να πει κανείς πως θα είναι ο ESM σε ένα χρόνο από τώρα – αλλά θα εξελίσσεται. Έτσι, ακόμη και χωρίς τις χώρες του προγράμματος, το επόμενο έτος θα είναι πλούσιο σε εξελίξεις».
localStorage.clear();
Πηγή