Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024

Eurogroup ώρα μηδέν, σε… μισή συμφωνία στοχεύει η κυβέρνηση

Τις βάσεις για μία πολιτική συμφωνία σε έκτακτο Eurogroup μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη προσδοκά πλέον να θέσει η κυβέρνηση στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, αφού το ενδεχόμενο για οριστική συμφωνία την 5η Δεκέμβρη έχει απομακρυνθεί σχεδόν οριστικά, με τα εργασιακά και δευτερευόντως μικρές διαφορές στα δημοσιονομικά του 2018 και τα ενεργειακά να παραμένουν αγκάθια στη συμφωνία.

«Πάμε για μία συμφωνία staff level agreement σε ένα ποσοστό άνω του 90% και όσες εκκρεμότητες απομείνουν θα λυθούν μέχρι το τέλος του έτους σε έκτακτο Eurogroup» σημειώνει χαρακτηριστικά συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με τη σημερινή συνεδρίαση, η οποία γίνεται στη σκιά των βαρύτατων μέτρων λιτότητας που ζητά το ΔΝΤ για την περίοδο 2019-2020 ώστε να μετέχει στο πρόγραμμα.

Πέραν της αξιολόγησης, στο σημερινό Eurogroup θα τεθούν επί τάπητος το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2019 και το ζήτημα του χρέους, το οποίο «εφόσον συμφωνηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που προτείνονται από τον ESM, θα ανοίξει και η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα τα οποία σχετίζονται άμεσα, είναι άμεσα συνδεδεμένα, με τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2019», όπως ανέφερε ο πορτ παρόλ του Μαξίμου.

Στο κυβερνητικό επιτελείο απορρίπτουν κατηγορηματικά τις αιτιάσεις του Ταμείου, τις οποίες μάλιστα ταυτίζουν με τη ΝΔ και τη μεταρρυθμιστική ατζέντα Μητσοτάκη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο να επαναλαμβάνει σε απόλυτο τόνο την Κυριακή ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κάνουμε αποδεκτά τα όσα ζητά το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τα μέτρα, αλλά και σε ό,τι αφορά τα εργασιακά».

Ως εκ τούτου, το σημερινό Eurogroup είναι ύψιστης σημασίας για την Αθήνα, καθώς θα αποκαλυφθούν και επισήμως οι θέσεις των Ευρωπαίων και κυρίως του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έναντι των αιτιάσεων του ΔΝΤ, με την κυβέρνηση να αφήνει παρά τις σχετικές διαψεύσεις Τσίπρα από το Άμπου Ντάμπι το «όπλο» των πολιτικών αναταράξεων στο τραπέζι.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως στον απόηχο του ιταλικού δημοψηφίσματος και των αυστριακών εκλογών, αλλά και στο κατώφλι των εκλογών σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία, κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει μία νέα αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης. «Το κλίμα στην Ευρώπη προϊδεάζεται μια πολιτική συμφωνία ως το τέλος του έτους και τούτο διότι όλοι αντιλαμβάνονται πως δεν αντέχει η Ευρώπη μια αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης όταν υπάρχουν ζητήματα που αφορούν την Ιταλία, όταν υπάρχει προεκλογική χρονιά για πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης και όταν υπάρχει το προσφυγικό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.


Πηγή