Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024
Το «Φιλιά εις τα Παιδιά» προβάλλεται στο Μόντρεαλ

Το «Φιλιά εις τα Παιδιά» προβάλλεται στο Μόντρεαλ

Η ταινία του Βασίλη Λουλέ αφηγείται την παιδική ηλικία στη σκιά του Ολοκαυτώματος

Μια ιδιαίτερη παιδική ταινία «Φιλιά εις τα παιδιά», του Βασίλη Λουλέ, θα προβληθεί στο κτίριο Leacock 26 του Πανεπιστημίου McGill σήμερα.

Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής που σώθηκαν από το θάνατο, χάρη σε οικογένειες Χριστιανών, πέντε «κρυμμένα παιδιά» που έζησαν μέσα στην απόλυτη σιωπή, αφηγούνται τις ιστορίες τους. Ιστορίες τρόμου και αγωνίας αλλά και στιγμές παιδικής ανεμελιάς μέσα στην αγκαλιά των ξένων.

Στοργικές φωλιές, κρυφοί παράδεισοι μακριά από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος. Πέντε παιδιά που μεγάλωσαν απότομα. Η Ροζίνα, ο Σήφης, η Ευτυχία, η Σέλλυ και ο Μάριος πέρασαν τη ζωή τους κουβαλώντας πάντα μαζί τη μνήμη χιλιάδων παιδιών: εκείνων που δεν πρόλαβαν ποτέ να μεγαλώσουν.

Η ταινία τους παρακολουθεί από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα -ένα παιδικό ημερολόγιο, μια σχολική έκθεση, φωτογραφίες και οικογενειακά φιλμάκια- τεκμήρια μιας ολόκληρης εποχής.

Παράλληλα, σκιαγραφείται η ζωή των Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας πριν τον Πόλεμο και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέσα από κινηματογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες Γερμανών στρατιωτών και παράνομες λήψεις Ελλήνων πατριωτών.

Το «Φιλιά εις τα παιδιά» δεν είναι μια ακόμα ταινία για το Ολοκαύτωμα, είναι μια ταινία για την παιδική ηλικία στη σκιά του Ολοκαυτώματος. Είναι μικρές προσωπικές ιστορίες στη δίνη της Ιστορίας.

Η ταινία έχει τιμηθεί με 8 βραβεία σε ελληνικά και διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη, Βασίλη Λουλέ και τους καθηγητές του Πανεπιστημίου, Daniel Heller (Εβραϊκές σπουδές) και Τάσο Αναστασιάδη (Ιστορία).

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την «Έδρα Παπαχριστίδη» του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών και του Τμήματος Εβραϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου McGill, ενώ χορηγείται από το Πρόγραμμα Πανεπιστημιακών Σεμιναρίων του «Ιδρύματος Ωνάση.

Πηγή: newsbeast.gr