Η μύτη μας μπορεί να ανιχνεύει τη χαρακτηριστική μυρωδιά της βροχής που πλησιάζει και τώρα οι επιστήμονες γνωρίζουν το γιατί!
Με τη βοήθειας κάμερας υψηλής ταχύτητας, διαπιστώθηκε ότι οι σταγόνες της βροχής απελευθερώνουν σύννεφα μικροσκοπικών σωματιδίων όταν έρχονται σε επαφή με επιφάνειες, όπως το χώμα και τα φύλλα των δέντρων. Τα σωματίδια αυτά μεταφέρονται με τον αέρα και προμηνύουν την επιδείνωση του καιρού έως και αρκετές ημέρες πριν.
Οι ερευνητές κατέγραψαν τη στιγμή που μια σταγόνα προσκρούει σε μια επιφάνεια, απελευθερώνοντας αερολύματα
Όταν μια σταγόνα της βροχής προσκρούει σε μια ανώμαλη επιφάνεια, παγιδεύει αέρα που εκτοξεύεται προς τα επάνω και σκάει ορμητικά, όπως ο αφρός σε ένα ποτήρι σαμπάνια.
Αυτές οι μικροσκοπικές φυσαλίδες μεταφέρουν απειροελάχιστες ποσότητες αρωματικών σωματιδίων, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται μίλια μακριά με τον αέρα.
Αυτός είναι και ο λόγος που η μύτη μας αναδεικνύεται σε… εργαλείο πρόβλεψης του καιρού, ανιχνεύοντας την καταιγίδα που πλησιάζει!
Το φαινόμενο ονομάζεται Petrichor και είναι συχνότερο τους καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Tεχνολογικό Iνστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) που εκπόνησαν τη σχετική μελέτη, διαφορετικά είδη βροχής συνδέονται και με διαφορετικές μυρωδιές.
Αναλυτικά στοιχεία για την έρευνα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.