Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024
Γλύπτες παγκοσμίου φήμης στη Θεσσαλονίκη

Γλύπτες παγκοσμίου φήμης στη Θεσσαλονίκη

Θα δημιουργήσουν το δικό τους χωριό – Συμμετέχουν στο Διεθνές Συμπόσιο

Γλύπτες διεθνούς κύρους, όπως ο Edward Fleming, o Giorgie Cpajak και ο Kamen Tanev συμμετέχουν στο 2ο Διεθνές Συμπόσιο Μαρμαρογλυπτικής (Greek Marble Initiative- Ελληνική Πρωτοβουλία Μαρμάρου), το οποίο πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Myró Antiques House, στην Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα, γίνονται πόλος έλξης για τους τουρίστες, ενώ τους παραχωρήθηκε και έκταση για να αποκτήσουν το δικό τους χωριό στην περιοχή.

Όπως επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδρυτής του Myró Antiques House, Σταύρος Μυρωνίδης, οι καλλιτέχνες έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν στον χώρο του Οίκου σε περιβάλλον ελευθερίας, χωρίς προθεσμία και πίεση χρόνου, διαλέγοντας οι ίδιοι το θέμα που θα τους εμπνεύσει. Τους παρέχεται χώρος για να μείνουν και μπορούν όποτε θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα , «να ζήσουν την Ελλάδα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυρωνίδης.

«Αν βάλεις τον καλλιτέχνη στο καλούπι του εργασιακού περιβάλλοντος, το αποτέλεσμα δεν θα έχει σχέση με τέχνη», πρόσθεσε.

Πάνω από 1.000 γλύπτες έχουν καταθέσει αιτήσεις για το Συμπόσιο, ωστόσο αυτοί που τελικά θα συμμετάσχουν, μέχρι και την ολοκλήρωση του τον Οκτώβριο, αναμένεται να είναι 30 με 40.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι το Διεθνές Συμπόσιο Μαρμαρογλυπτικής προσελκύει τουρίστες στην περιοχή, καθώς Νορβηγοί νοίκιασαν σπίτι στον Άγιο Αντώνιο, ένα χωριό δίπλα στη Σουρωτή, για να μπορέσουν να δουν από κοντά τους γλύπτες να δουλεύουν.

Ο κ. Μυρωνίδης επισήμανε ότι περσινή, παρθενική διοργάνωση αποτέλεσε το μεγαλύτερο συμπόσιο γλυπτικής που έγινε ποτέ στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως. Στο 1ο Διεθνές Συμπόσιο συμμετείχαν 26 γλύπτες, που δημιούργησαν 110 μνημειακά έργα και περίπου 400 μικρά γλυπτά.

Ένα ακατέργαστο ταλέντο

Ο 22χρονος Γιώργος Σπυριδόνοφ, ο οποίος κατοικεί στον Άγιο Αντώνιο, κλήθηκε να δουλέψει στην περσινή διοργάνωση ως σιδεράς, βοηθώντας τους γλύπτες στο έργο τους. Αν και πρώτη φορά ήρθε σε επαφή με τη γλυπτική (σπουδάζει μηχανικός αυτοκινήτων) γοητεύτηκε και ως μαθητής πλέον, δίπλα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες, άρχισε να δημιουργεί τα δικά του έργα, τα οποία δείχνουν ότι ένα νέο ταλέντο έχει ανακαλυφθεί.

Το «χωριό των γλυπτών»

Στόχος του κ. Μυρωνίδη είναι η περιοχή να γίνει πόλος έλξης για τους γλύπτες παγκοσμίως και ένας χώρος όπου θα μπορούν να δημιουργούν, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη των γύρω χωριών. Στην κατεύθυνση αυτή, παραχώρησε δωρεάν μια έκταση σε 7 γλύπτες προκειμένου αυτοί να κτίσουν τα δικά τους σπίτια και να προχωρήσουν στη δημιουργία του «χωριού των γλυπτών».

Πηγή: newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση