Νέο άρθρο του Guardian αποκαλύπτει κάποιες μυστικές γωνιές της Αθήνας γύρω από το Μουσείο της Ακρόπολης, οι οποίες δεν είναι τόσο προβεβλημένες.
To συγκεκριμένο δημοσίευμα προσεγγίζει το Μουσείο της Ακρόπολης μέσα από τα εκθέματα που φιλοξενεί, προσφέροντας μία άλλη πτυχή του, όχι αποκλειστικά μέσω εκείνης των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Ανάμεσα σε άλλα, το άρθρο αναφέρεται στο Αδριάνειο Υδραγωγείο. Ενδεικτικά, το δημοσίευμα τονίζει πως ενώ ο βασικός πόλος έλξης της πόλης είναι ο Παρθενώνας και η φυσική τάση του επισκέπτη είναι να κοιτάει ψηλά, πολλά είναι τα ενδιαφέροντα ευρήματα και υπογείως, όπως τονίζει.
Σύμφωνα με τον Guardian, o κρυμμένος θησαυρός του Αδριάνειου Υδραγωγείου παίρνει νέα πνοή με απόφαση της πολιτείας και θα χρησιμοποιηθεί εκ νέου για λόγους άρδευσης.
Κατασκευασμένο περίπου το 125 π.Χ. και με μήκος 20 χιλιομέτρων περίπου, βρίσκεται κάτω από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πόλης. Όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο Guardian μίλησε και με τον Γιώργο Σαχίνη, διευθυντή στρατηγικής και καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ. «Οι Ρωμαίοι χρειάζονταν το υδραγωγείο να είναι ψηλά, όχι για το νερό αλλά για τους άνδρες που το έσκαβαν», λέει. Βύθισαν 400 πηγάδια στο βάθος του υδροφόρου ορίζοντα και στη συνέχεια τα ένωσαν το ένα με το άλλο. Ακόμη και μια μικρή κλίση σήμαινε ότι η βαρύτητα θα παρέδιδε νερό στον οικισμό του Αδριανού.
Επανένταξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου στη ζωή της πόλης
Μετά την αποχώρηση των Ρωμαίων, το υδραγωγείο ξεχάστηκε και ανακαλύφθηκε εκ νέου στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν πολλοί Αθηναίοι παρατήρησαν ότι ορισμένοι από τους γείτονές τους δεν συναντούσαν καμία δυσκολία στην καλλιέργεια λαχανικών, ακόμη και τους πιο ξηρούς μήνες. Αυτοί οι τυχεροί έζησαν δίπλα στα παλιά πηγάδια.
Προς το παρόν, το υδραγωγείο κάτω από την Αθήνα εκβάλλει στη θάλασσα, χωρίς περιβαλλοντικό όφελος.
Αξιοποιώντας τους φυσικούς πόρους της πόλης, αντί να τους κατασπαταλήσουν, οι Αρχές αποφάσισαν να μειώσουν το ενεργειακό κόστος, ενώ παράλληλα διατηρούν την πόλη πράσινη. Το υδραγωγείο θα χρησιμοποιηθεί ξανά για να δώσει νερό σε σημεία κατά μήκος της διαδρομής, ώστε να ποτίσει κήπους, αγροτεμάχια και ζωντανά. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν το 2023 και θα διαρκέσουν τέσσερα χρόνια.
Η αναφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα
Πάντως, εκτός από το Αδριάνειο Υδραγωγείο, τo άρθρο αναφέρεται και στα Γλυπτά, λέγοντας ότι ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Νίκος Σταμπολίδης, και η ομάδα του ελπίζουν ότι μια μέρα, σύντομα, θα συναρμολογήσουν ξανά όλα τα σωζόμενα κομμάτια γλυπτών από τον Παρθενώνα, τονίζοντας ότι αυτό θα απαιτούσε την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, όπου βρίσκονται για περισσότερα από 200 χρόνια.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ξεκινήσει μια σειρά συζητήσεων για την επιστροφή των γλυπτών, υπό την αιγίδα της UNESCO.
Πηγή