Τις τελευταίες δεκαετίες η περιοχή της Βουλιαγμένης έχει εξελιχθεί, αν όχι στην ακριβότερη, σε μία από τις ακριβότερες περιοχές των Νοτίων προαστίων της Αττικής αλλά και σε μία από τις ακριβότερες σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι λίγοι άλλωστε αυτοί που επιλέγουν να κάνουν λουξ διακοπές σε κάποιο από τα resorts της λεγόμενης «Αθηναϊκής Ριβιέρας».
Η οικιστική επέκταση της Βουλιαγμένης ήταν τόσο ραγδαία που πλέον έχει ενωθεί με το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας. Ενδεικτική της ανάπτυξης της περιοχής είναι και η συνεχόμενη αύξηση του πληθυσμού τα τελευταία 30 και βάλε χρόνια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 1971 η Βουλιαγμένη αριθμούσε 1.469 κατοίκους. Στην απογραφή του 2011… 4.180.
Η περιοχή έχει αποκτήσει ένα συγκεκριμένο όνομα στην επιχειρηματική και όχι μόνο πιάτσα. Και δεν το οφείλει μόνο στο εξαιρετικό τοπίο που δημιούργησε η καθίζηση της λίμνης της Βουλιαγμένης (από την οποία πήρε και το όνομά της).
Η περιοχή στην οποία απλώνεται ο οικισμός περιλαμβάνει μία μεγάλη και δαντελωτή παραλιακή ζώνη, στην οποία σχηματίζονται και οι χερσόνησοι του Καβουρίου και του Λαιμού. Σε αυτή την περιοχή φιλέτο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1954 είδε μία τεράστια ευκαιρία για το ελληνικό δημόσιο. Να μετατραπεί η περιοχή σε πόλο έλξης του εγχώριου και παγκόσμιου τζετ σετ. Και το «διαμάντι της Αττικής» όπως το αναφέρουν πολλοί, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, κατάφερε να φιλοξενήσει στις διάσημες «καμπάνες» του και στην πλαζ από πλανητάρχες μέχρι αστέρια του Χόλιγουντ.
Η ιστορία του πολυτελούς συγκροτήματος ξεκινά σχεδόν τη δεκαετία του 1930 όταν ακόμα ανήκε στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη.
Η διοίκησή της Μονής είχε αρχίσει να οικοδομεί δωμάτια παραθερισμού στη περιοχή και στη Λίμνη της Βουλιαγμένης η οποία ήταν γνωστή για τις ιαματικές της ιδιότητες.
κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, οι παραθεριστικές αυτές κατοικίες είχαν φτάσει να αριθμούν τις 30 και σιγά σιγά αναπτύχθηκαν και τα απαραίτητα υποστηρικτικά κτίρια τα οποία έδωσαν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην περιοχή.
Η πρώτη πρόταση για την ανάπτυξη ξενοδοχείου έγινε πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά όταν αυτός ξέσπασε τα σχέδια «πάγωσαν» όπως αναφέρει η Καθημερινή. Έτσι η έκταση παρέμεινε αναξιοποίητη περί τα 15 ακόμα χρόνια, όταν το 1954 οπότε ιδρύθηκε η τουριστική και ξενοδοχειακή εταιρεία Αστήρ. Χρειάστηκαν άλλα τέσσερα χρόνια ώστε το 1958 η αρμόδια επιτροπή της Βουλής να δώσει την έγκρισή της για να εκπονήσουν σχέδιο αξιοποίησης της Βουλιαγμένης οι αρχιτέκτονες Εμμανουήλ Βουρέκας, Περικλής Σακελλάριος, Προκόπης Βασιλειάδης και Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας.
Ο αρχιτέκτονας που ανέλαβε την υλοποίηση του φαραωνικού έργου ωστόσο και σύμφωνα με τη σελίδα της εταιρείαες ήταν ο Κώστας Βουτσινάς. Το αρχικό σχέδιο ανάπτυξης του Αστέρα περιλάμβανε εγκαταστάσεις που θα φιλοξενούσαν μέχρι και 3.000 επισκέπτες, 60 πολυτελής «καμπάνες», κάτι για το οποίο ο Αστέρας έγινε διάσημος στα πέρατα της οικουμένης και ένα ξενοδοχείο με 150 δωμάτια.
Έως το 1959 στον Λαιμό της Βουλιαγμένης υπήρχε μια πευκόφυτη έκταση που κατέληγε σε μια αμμώδη παραλία με γαλαζοπράσινα νερά. Η όμορφη παραλία στον κόλπο έκτασης 300 μέτρων οργανώθηκε σε πλαζ και πήρε το όνομα «Αστέρας».
Το 1960 άνοιξε για πρώτη φορά για το κοινό η παραλία. Και επίσημα ο Αστέρας είχε γεννηθεί. Και ο μύθος θα ξεδιπλωνόταν.
H ομώνυμη πλαζ είναι προέκταση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος το οποίο σαν ιδέα είχε να φιλοξενήσει όλους τους VIP πελάτες που, μπορεί να έψαχναν την ηρεμία και τη χλιδή.
Οι υπηρεσίες που παρείχε ήταν πρωτοποριακές για εκείνη την εποχή και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που κατάφερε να προσελκύσει εξέχοντα μέλη του εγχώριου και παγκόσμιου τζετ σετ,Θαλάσσια σπορ, εστιατόριο, μπαρ, θυρίδες για τιμαλφή, αποδυτήρια και γκαρνταρόμπα, παιδική χαρά, ακόμη και προδιαγραφές για άτομα με ειδικές ανάγκες, ναυαγοσώστης και γιατρός είναι στη διάθεση των εκλεκτών πελατών.
Το ’67 εγκαινιάστηκε το ξενοδοχείο Arion, το ’79 το Nafsika και το ’84 το ξενοδοχείο Aphrodite το οποίο βρίσκεται στην πίσω πλευρά της χερσονήσου και τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργούσε.
Για αρκετά χρόνια το τεράστιο συγκρότημα ανήκε στην Εθνική Τράπεζα και το Ελληνικό Δημόσιο. Και οι δύο ιδιοκτήτες ήθελαν να πουλήσουν τον Αστέρα ο οποίος δεν θύμιζε σε τίποτα τις μέρες δόξας του. Κάτι που έγινε με τον διαγωνισμό του 2013 και την εξαγορά (που ολοκληρώθηκε 3 χρόνια μετά το 2016) του 88,46% των μετοχών της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ από την AGC Equity Partners, έναντι συνολικού τιμήματος 444 εκατ. Ευρώ.
Όπως αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ στην σελίδα του «το Νότιο τμήμα του Ακινήτου Αστέρα, επιφάνειας περίπου 119.800 τ.µ. (αξιοποιήσιµη έκταση 111.942 τ.µ.)». Ο Αστέρας Βουλιαγμένης λοιπόν εκτείνεται λοιπόν σε 304 στρέμματα.
Ο Αστέρας είχε ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα για την γιγάντωσή του. Απείχε μόλις 15 λεπτά από το πρώην Αεροδρόμιο στο Ελληνικό. Αν σκεφτεί κανείς ότι από το κέντρο ήταν 24 χλμ. μακριά. Αυτό βοήθησε πάρα πολύ στο να μεταφέρονται ινκόγνιτο (πολλές φορές) τα πολιτικά πρόσωπα ή οι διάσημοι που ήθελαν να βρουν ένα ησυχαστήριο μακριά από τις κάμερες.
Κορυφαίοι πολιτικοί βρήκαν τον Αστέρα Βουλιαγμένης ως τον τόπο που θα χαλαρώσουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ή να συνάψουν πολιτικές και οικονομικές συμφωνίες με εταίρους τους.
Ο Αστέρας αποτελούσε ουσιαστικά μια νησίδα πολυτέλειας και ξεγνοιασιάς σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας για πολιτικούς όπως οι Τζίμι Κάρτερ, Μάργκαρετ Θάτσερ, Ρόμπερτ Κέννεντυ, Τζων Φιτζέραλντ Κέννεντυ, Φρανσουά Μιτεράν, Μπόρις Γιέλτσιν, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, Ζι Σκαρ Ντε Στεν, Χέλμουτ Κολ.
Ο τελευταίος διάσημος φιλοξενούμενος του Αστέρα Βουλιαγμένης πριν περάσει στη νέα εποχή ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ενώ λίγους μήνες πριν είχε φιλοξενηθεί εκεί και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Και οι Έλληνες πολιτικοί ωστόσο είχαν μία μεγάλη αγάπη για τον Αστέρα. ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το χρησιμοποιούσε συχνά για τις διακοπές του, όπως και ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης και ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Το ζεύγος Ζολώτα, έμενε πάντα στην καμπάνα 34 λόγω της προτίμησης του πρώην πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο σημείο της παραλίας. Ενα σημείο, που μάλιστα ως σήμερα, καλείται άτυπα από το προσωπικό του ξενοδοχείου «παραλία του Ζολώτα».
Ο Ανδρέας Παπανδρέου επισκεπτόταν συχνά τον Αστέρα με τη Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου και έμενε πάντα στο Αφροδίτη – ή, σπανιότερα, στην προεδρική σουίτα του Αρίωνα.
H Aλίκη Βουγιουκλάκη, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, η Ζωή Λάσκαρη, και πολλοί άλλοι ηθοποιοί, επέλεγαν τις καμπάνες του ξενοδοχείου για τις ταινίες τους αλλά και για τις διακοπές τους.
Ο Φρανκ Σινάτρα, η Ζακλίν Μπισέ, η Μπριζίτ Μπαρντό, η Τζεραλτίν Τσάπλιν, ο Τέλης Σαβάλας, ο Πολ Νιούμαν, η Τζόαν Κόλινς, ο Τζον Γουέην, οι Beatles, ο Σαρλ Αζναβούρ, η Ιζαμπέλα Ροσελίνι, η Κορίνα Τσοπέι, η Αντριάνα Σκλεναρίκοβα, ο Πίρς Μπρόνσαν, ο Αρμάντ Ασάντε ήταν μεταξύ αυτών επέλεξαν το ξενοδοχείο για τη διαμονή τους.
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ήταν από τους πιστούς του Αστέρα, εξαιτίας της μοναδικής τοποθεσίας, της ασφάλειας και της διακριτικότητας του ξενοδοχείου.
Όσοι παρακολούθησαν ή έζησαν την πορεία του Αστέρα με χαρά πληροφορήθηκαν ότι η ώρα που θα «λάμψει» ξανά ο Αστέρας της Βουλιαγμένης στο διεθνές ξενοδοχειακό στερέωμα έφτασε.
Υπό τη διαχείριση της Four Seasons, το εμβληματικό ξενοδοχειακό συγκρότημα της Αθηναϊκής Ριβιέρας στις 29 Μαρτίου ξεκινά κανονικά τη λειτουργία του. Η ολική ανακατασκευή και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και του εξοπλισμού έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος του και τα 101 υπερπολυτελή δωμάτια και σουίτες του Αρίωνα, τα 133 της Ναυσικάς και οι 61 καμπάνες του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens περιμένουν να φιλοξενήσουν όσους μπορούν να καταβάλουν και το αντίστοιχο αντίτιμο.
Η επένδυση, συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ, συνιστά ίσως το μεγαλύτερο τουριστικό έργο που μπαίνει στο τελικό στάδιο υλοποίησης αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα. Τι θα περιλαμβάνει; Την πλήρη ανακαίνιση των ξενοδοχειακών υποδομών, την ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών, τη σημαντική αναβάθμιση της μαρίνας αλλά και της εμβληματικής παραλίας της Astir.
Χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια από την προκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης του Αστέρα από την Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ για να φτάσουμε στα επικείμενα εγκαίνια. Το ξενοδοχείο θα αποτελείται από τις δύο μονάδες του Αρίωνα και της Ναυσικάς καθώς και τις «καμπάνες»/μπανγκαλόου, που θα λειτουργούν πλέον ως μία κάτω από τη διαχείριση της Four Seasons, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Το Four Seasons Astir Palace Hotel Athens θα διαθέτει συνολικά 303 δωμάτια, σουίτες και μπανγκαλόους, υψηλών προδιαγραφών εγκαταστάσεις συνεδρίων και εκδηλώσεων καθώς και αναψυχής και ελεύθερου χρόνου. Στις εγκαταστάσεις θα υπάρχουν ακόμα ελικοδρόμιο και επτά εστιατόρια και μπαρ, που θα προσφέρουν μοναδικές γευστικές εμπειρίες που αναβαθμίζουν τη γαστρονομική ταυτότητα του Αστέρα.
Πηγή