Επί σχεδόν δύο χρόνια, από την έναρξη δηλαδή της πανδημίας, το Κιριμπάτι κατάφερε να κρατήσει μακριά από τα νησιά του τον κορωνοϊό.
Φοβούμενες την πανδημία οι Αρχές του νησιωτικού κράτους στον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό έκλεισαν τα σύνορα τον Μάρτιο του 2020 -στρατηγική που απέδωσε καρπούς, αν και οι κάτοικοι απέδιδαν στην κατανάλωση… καρύδων το γεγονός ότι δεν μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2-. Όλα αυτά, όμως, μέχρι την περασμένη Παρασκευή, που έφθασε στο Κιριμπάτι το πρώτο αεροσκάφος και μαζί του και 36 φορείς του κορωνοϊού! Το αεροπλάνο, που είχε αναχωρήσει από τα Φίτζι, μετέφερε 54 πλήρως εμβολιασμένους επιβαίνοντες, οι οποίοι μάλιστα είχαν υποβληθεί πριν την απογείωση σε τρία διαγνωστικά τεστ, τα οποία βγήκαν αρνητικά, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Ωστόσο, μετά την άφιξη στο Κιριμπάτι, οι 36 από τους επιβάτες βγήκαν θετικοί σε τεστ κορωνοϊού και οδηγήθηκαν σε κέντρο καραντίνας.
Ένας εργαζόμενος στο κέντρο αυτό έχει διαγνωστεί στο μεταξύ επίσης θετικός στον SARS-CoV-2 κι οι Αρχές, για να προλάβουν μια πιθανή εξάπλωση της νόσου, επέβαλαν νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και υποχρεωτική χρήση μάσκας στους πολίτες. Απαγορεύονται επίσης οι συναντήσεις άνω των δέκα ατόμων, ενώ μπήκαν όρια στην πώληση αλκοόλ.
Μόνον δύο κρούσματα
πριν την άφιξη του αεροσκάφους στο
Κιριμπάτι– Κι αυτά σε αλιευτικά σκάφη
Η Δημοκρατία Κιριμπάτι είναι ένα σύμπλεγμα από κοραλλιογενείς ατόλες και νησιά που αριθμεί περί τους 120.000 κατοίκους. Το αρχιπέλαγος βρίσκεται κοντά στον ισημερινό καταμεσής του Ειρηνικού. Με το κλείσιμο των συνόρων από την άνοιξη του 2020 ο κορωνοϊός δεν είχε φθάσει στο Κιριμπάτι μέχρι την περασμένη Παρασκευή πλην δύο κρουσμάτων, που καταγράφηκαν σε αλιευτικά σκάφη, ωστόσο, κι όχι στη στεριά.
Το Κιριμπάτι, με την πρωτεύουσά του, τη Νότια Ταράουα, είναι μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο και με περιορισμένες δυνατότητες ιατρικής περίθαλψης των πολιτών του. Τα επείγοντα περιστατικά συχνά πρέπει να πετάξουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μέχρι τη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία. Το Κιριμπάτι δεν ήταν η μοναδική χώρα που έκλεισε τα σύνορά της στη διάρκεια της πανδημίας. Το Μπουτάν δυσκόλεψε επίσης την είσοδο των τουριστών στη χώρα, αφού όποιος θέλει να επισκεφτεί το μικρό βασίλειο στα Ιμαλάια, θα πρέπει προηγουμένως να μπει για τρεις εβδομάδες σε καραντίνα. Μέχρι στιγμής μόνον μία τουρίστρια έχει επισκεφθεί στη διάρκεια της πανδημίας το Μπουτάν, η Αμερικανίδα Φραν Μπακ.
Πηγή