Τον Φεβρουάριο του 2023 καταγράφηκαν στη χώρα ακραία χαμηλές τιμές θερμοκρασίας στο πρώτο μισό του μήνα και ακραία υψηλές θερμοκρασίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Ο φετινός Φεβρουάριος υπήρξε ο τέταρτος ψυχρότερος μήνας για τη Νότια Ελλάδα από το 2010, ενώ για τη Βόρεια Ελλάδα αντίστοιχα ήταν ο πέμπτος πιο θερμός μήνας και ο δέκατος πιο ψυχρός, σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα.
Επιπλέον, η μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης ημερήσιας θερμοκρασίας κυμάνθηκε πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στη Νότια Ελλάδα χαμηλότερα από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019. Στη νότια νησιωτική χώρα εξαίρεση αποτέλεσαν οι τρεις τελευταίες ημέρες του μήνα, όταν η θερμοκρασία κυμάνθηκε έως και 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας 14ετίας.
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον φετινή Φεβρουάριο
Ενδεικτικά, στο Μακροχώρι Βέροιας, οι 20 από τις 31 ημέρες του μήνα ήσαν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, ενώ στο Κιλκίς 17 ημέρες καταγράφηκαν θετικές αποκλίσεις. Στην Αθήνα η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν -1,6 βαθμοί Κελσίου, με 15 από τις 28 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη η μέση μέγιστη θερμοκρασία κυμάνθηκε ακριβώς στον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, επίσης με 15 ημέρες θετικών αποκλίσεων θερμοκρασίας.
Οι μεγαλύτερες αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν κατά την Κακοκαιρία «Βαρβάρα», κυρίως στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, ενώ στα νότια καταγράφηκαν οι περισσότερες ημέρες με αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας. Στη Λίνδο της Ρόδου, η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία ήταν χαμηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα επί 20 ημέρες, ενώ στην Πάρο 17 ημέρες.
Πηγή