Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025

Moody’s: Βήμα για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το swap ομολόγων

H τελευταία προσφορά της Ελλάδας για ανταλλαγή ομολόγων της αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την αποκατάσταση της πρόσβασής της στις κεφαλαιαγορές και είναι θετική για τo αξιόχρεό της (credit positive), αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s σε σημερινό σημείωμά του.

Την περασμένη Τετάρτη, σημειώνει ο οίκος, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε μία προσφορά για την ανταλλαγή των 20 ομολόγων της, που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο του PSI τo 2012, σε πέντε νέα ομόλογα αναφοράς. Η ανταλλαγή δεν θα επηρεάσει σε γενικές γραμμές το ελληνικό χρέος και τη μέση διάρκειά του, αλλά θα μετατρέψει τα χαμηλής ρευστότητας ομόλογα του PSI σε πιο ρευστούς τίτλους αναφοράς, σημειώνει, προσθέτοντας: «Τα ομόλογα του PSI που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το 2012 και η ανταλλαγή τους αποτελεί ένα ακόμα θετικό βήμα για το ελληνικό αξιόχρεο προς την κατεύθυνση της επανόδου της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές».

Η ανταλλαγή αυτή ακολουθεί μία πιο περιορισμένη ανταλλαγή ομολόγων (bond swap) τον Ιούλιο, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ και λήξης του 2019, σε ένα νέο πενταετές ομόλογο. «Το swap του Ιουλίου μείωσε το ύψος των χρεολυσίων της Ελλάδας για το 2019 και επιμήκυνε τη μέση διάρκειά του χρέους της», σημειώνει ο οίκος. Η τελευταία προσφορά ανταλλαγής τίτλων είναι ανοικτή έως τις 28 Νοεμβρίου, επομένως η τελική έκταση της συναλλαγής δεν είναι ακόμα γνωστή. Η κυβέρνηση ελπίζει να ανταλλάξει το μεγαλύτερο μέρος ή ακόμη και το συνολικό ποσό, ύψους 29,6 δισ. ευρώ, των 20 ομολόγων του PSI, τα οποία λήγουν από το 2023 έως το 2042. Σε αντάλλαγμα, θα προσφέρει πέντε νέα ομόλογα αναφοράς, με διάρκεια μεταξύ πέντε και 25 ετών. «Η ανταλλαγή έχει διαρθρωθεί, ώστε να διατηρήσει τη μέση διάρκεια του ελληνικού χρέους σε γενικές γραμμές αμετάβλητη. Το swap δεν θα μεταβάλει το συνολικό χρέος της Ελλάδας», σημειώνει ο Moody’s.

Η ανταλλαγή θα μετέτρεπε τα πολλά και χαμηλής ρευστότητας ομόλογα του PSI σε πέντε νέους τίτλους αναφοράς με σημαντική μεγαλύτερη ρευστότητα. Τα μεμονωμένα ομόλογα του PSI, αναφέρει ο Moody’s, είναι μικρά, με μέσο ύψος χαμηλότερο από 1,5 δισ. ευρώ και σε αυτά έχουν επισυναφθεί μη τυπικά χαρακτηριστικά, όπως οι ρήτρες ΑΕΠ (GDP warrants). «Αντίθετα, τα νέα ομόλογα έχουν τους τυπικούς όρους, αντίστοιχους με αυτούς των εκδόσεων κρατικού χρέους. Το swap θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να δημιουργήσει μία πιο ρευστή καμπύλη αποδόσεων για 25 χρόνια».

«Οι βελτιώσεις στη ρευστότητα και τους όρους συναλλαγής των ελληνικών κρατικών ομολόγων στηρίζουν την επάνοδο της κυβέρνησης στις διεθνείς αγορές ομολόγων για νέα χρηματοδότηση, καθώς η χώρα εξέρχεται από το τρίτο εξωτερικό πρόγραμμα στήριξής της τον Αύγουστο του 2018», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας: «Εκτός από τις προετοιμασίες του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους για τη βελτίωση της ρευστότητας της αγοράς και την εξομάλυνση του προφίλ των αποπληρωμών, αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα σημαντικό ‘μαξιλάρι’ διαθεσίμων με την προσδοκία της εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης, αντίστοιχα με τις στρατηγικές της ιρλανδικής και της πορτογαλικής κυβέρνησης εν όψει της εξόδου από τα δικά τους προγράμματα διάσωσης και της επιστροφής τους στη χρηματοδότηση από τις κεφαλαιαγορές».

localStorage.clear();


Πηγή