Θα «αιχμαλωτίσει» έναν αστεροειδή και θα στείλει ανθρώπους σε αυτόν
Σε μια νέα σειρά εγγράφων, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία αποκαλύπτει ακριβώς το πώς –και γιατί- μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί.
Στα έγγραφα αυτά οι επιστήμονες εξηγούν τις διάφορες τεχνολογίες που θα χρειαστούν για μια τέτοια αποστολή και επισημαίνουν, ότι θα μπορούσαν να σώσουν τη Γη από μια καταστροφική σύγκρουση στο μέλλον.
Τα έξι έγγραφα είναι διαθέσιμα στη σελίδα του προγράμματος «Asteroid Initiative Related Documents».
Απώτερος σκοπός της NASA, όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, είναι να στείλει ανθρώπους στον Άρη και όπως υποστηρίζει, η αποστολή «Asteroid Redirect Mission» (Arm) θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Το 2020 θα δοκιμαστεί μια σειρά ικανοτήτων των νέων διαστημοπλοίων, στο πλαίσιο της αποστολής αυτής, ανάμεσα στις οποίες θα περιλαμβάνεται ο αναπροσανατολισμός ενός αστεροειδούς σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι και η αποστολή ανθρώπων σε αυτόν για την εξερεύνησή του.
Η NASA εξετάζει ακόμη δύο πιθανές εκδοχές ως προς τη «σύλληψη» του αστεροειδούς: σύμφωνα με την πρώτη ο αστεροειδής θα περικυκλωθεί από ένα φουσκωτό σύστημα, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη, ρομποτικοί βραχίονες θα αιχμαλωτίσουν ένα μικρότερο τμήμα από ένα μεγαλύτερο αστεροειδή.
Μία από τις δύο εκδοχές πρόκειται να πάρει το «πράσινο φως» αργότερα μέσα στη χρονιά σημειώνει το δημοσίευμα.
Η επανδρωμένη αποστολή Arm, κατά την οποία οι αστροναύτες θα διερευνήσουν την ανακατεύθυνση των αστεροειδών γύρω από το φεγγάρι, θα παρέχει μοναδικές ευκαιρίες για να δοκιμαστούν οι ικανότητες του ανθρώπου και στις διαστημικές πτήσεις.
Ακόμη, θα αναπτυχθούν ιδέες γύρω από τα νέα υλικά και συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν για να «δένουν» τα διαστημόπλοια, με απώτερο στόχο την «κατάκτηση» του πλανήτη Άρη.
Οι αστροναύτες που θα επιστρέψουν στη Γη με δείγματα από τον Άρη θα κρατούν στα χέρια τους ένα πολύτιμο θησαυρό για έρευνα, ο οποίος θα βοηθήσει τους επιστήμονες να ανακαλύψουν ακόμη περισσότερα στοιχεία για την ιστορία του ηλιακού συστήματος.