Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση ότι ο άνθρωπος που πήρε το θρόνο από τον ετεροθαλή αδερφό του, καθαίρεσε τον ανιψιό του στη Σαουδική Αραβία και μέσα σε μια νύχτα έχρισε διάδοχο τον δικό του, αγαπημένο γιο.
Ο βασιλιάς Σαλμάν έκανε πρόσωπο των ημερών τον γιο του. Συγκεκριμένα διόρισε τον 31 ετών γιο του, πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ως διάδοχο του θρόνου.
Το διάταγμα του βασιλιά σημαίνει αυτόματα ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ διορίζεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ συνεχίζει να διατηρεί τη θέση του υπουργού Άμυνας.
Μεγάλος χαμένος είναι ο 57χρονος πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Ναγέφ αφού χάνει τη διαδοχή, αλλά χάνει και τη θέση του υπουργού Εσωτερικών…
Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως ο βασιλιάς Σαλμάν ανήλθε στον θρόνο τον Ιανουάριο του 2015, μετά τον θάνατο του ετεροθαλούς αδελφού του, Αμπντουλάχ Μπιν Αμπντούλ Αζίζ. Σήμερα όμως τον γιο του ετεροθαλούς αδερφού του τον απάλλαξε από όλα του τα καθήκοντα.
Συνήθως οι Σαουδάραβες μονάρχες βασιλεύουν σε ηλικίες άνω των 70 ετών, ωστόσο ο 81χρονος βασιλιάς Σαλμάν φέρεται να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.
Η αλήθεια είναι πώς αν η πορεία του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είναι ιλιγγιώδης. Μέχρι πριν δύο χρόνια κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το πρώτο παιδί, από τον τρίτο γάμο του βασιλιά Σαλμάν θα γινόταν διάδοχος του θρόνου. Η ηλικία του είναι μικρή, ο πατέρας του είναι μεγάλος και έχει και ακόμη 12 παιδιά…
Ο βασιλιάς Σαλμάν για να προστατεύσει τον αγαπημένο του γιο έβγαλε διάγγελμα και περιέλαβε διάταξη που απαγορεύει στον γιο του να διορίσει κάποιον από τους δικούς του γιους στο αξίωμα του πρίγκιπα διαδόχου.
Η ξαφνική κίνηση έστειλε κύματα έκπληξης σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Σαουδική Αραβία, η οποία κυβερνήθηκε από αυταρχικούς, ηλικιωμένους άνδρες εδώ και δεκαετίες.
Ο νέος διάδοχος θεωρείται ο αρχιτέκτονας της μέχρι σήμερα αποτυχημένης στρατιωτικής επέμβασης των σουνιτικών μοναρχιών του Αραβοπερσικού Κόλπου στην Υεμένη εναντίον των ιρανόφιλων, σιιτών ισλαμιστών ανταρτών Χούντι.
Θεωρείται επίσης ότι διατηρεί αγαστές σχέσεις με την Ουάσινγκτον και την κυβέρνηση του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Η χθεσινή εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για την άνοδο στην εξουσία μιας νεότερης γενιάς των Σαούντ, φέρνοντας μια αύρα αλλαγής, όπως έγραψε και το Reuters στο γεροντοκρατούμενο συντηρητικό βασίλειο.
Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν υπήρξε αρχιτέκτονας του μεταρρυθμιστικού σχεδίου «Οραμα 2030», που φιλοδοξεί να μειώσει την εξάρτηση της εθνικής οικονομίας από το πετρέλαιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί. Σ
Εχοντας διευθύνει, ως υπουργός Αμυνας, τη στρατιωτική δράση της Σαουδικής Αραβίας στον εμφύλιο της Υεμένης, ο πρίγκιπας διάδοχος υιοθετεί ιδιαίτερα επιθετικές θέσεις έναντι του Ιράν.
Το βασίλειο φαίνεται να επιχειρεί μία αλλαγή γενιάς στην ηγεσία και ίσως λιγότερο θρησκευτικό φονταμενταλισμό.
Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διατηρεί σκληροπυρηνική στάση απέναντι στο Κατάρ, το Ιράν και την Υεμένη και θα συνεχίσει να έχει τον έλεγχο του υπουργείου Άμυνας, το οποίο δίνει τον «τόνο» στον πόλεμο που μαίνεται στην Υεμένη, υπό το άγρυπνο μάτι της Σαουδικής Αραβίας.
Ταυτόχρονα η Ουάσιγκτον στηρίζει απροκάλυπτα τους Σαουδάραβες στη διένεξη με το Κατάρ την ώρα που οι Αμερικανοί στο Κατάρ διατηρούν την μεγαλύτερη στρατιωτική τους βάση.
Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1985 και όπως αναφέρθηκε είναι ο μεγαλύτερος γιος της τρίτης συζύγου του σημερινού βασιλιά Σαλμάν.
Αντίθετα από τα περισσότερα αδέλφια του, ο πρίγκιπας έζησε στη Σαουδική Αραβία καθώς μετά την αποφοίτησή του από το ιδιωτικό σχολείο, δεν θέλησε να σπουδάσει σε κάποιο πανεπιστήμιο της Ευρώπης ή της Αμερικής. Αντίθετα, πήγε στο Πανεπιστήμιο του Βασιλιά Σαούντ στο Ριάντ όπου σπούδασε νομικά. Οι επιδόσεις του ως φοιτητής ήταν καλές αφού αποφοίτησε τέταρτος στην τάξη του.
Ένα περιστατικό που καταδεικνύει το υψηλό αίσθημα περηφάνιας που τον διέκρινε είναι αυτό που συνέβη το 2007, όταν ο αμερικανός πρέσβης επισκέφτηκε το σπίτι του μετέπειτα βασιλιά Σαλμάν. Ο Σαουδάραβας ζήτησε τη βοήθειά του για να επιταχυνθεί η αυστηρή και χρονοβόρα έκδοση βίζας που χρειαζόταν η σύζυγός του ώστε να επισκεφτεί έναν γιατρό. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του αμερικανού διπλωμάτη, αν και τα υπόλοιπα παιδιά ήταν πρόθυμα να υπομείνουν την γραφειοκρατική διαδικασία, «ο γιος του, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, αρνήθηκε να πάει στην αμερικανική πρεσβεία για να δώσει αποτυπώματα “λες και ήταν εγκληματίας”».
Πρίγκιπας της ίδιας ηλικίας είχε από τη μεριά του δηλώσει στους New York Times ότι τον γνώρισε όταν πήγαιναν στο Λύκειο. Θυμάται έναν συνηθισμένο νεαρό που τότε τουλάχιστον του άρεσε να παίζει μπριτζ και θαύμαζε την Μάργκαρετ Θάτσερ.
Το 2009, ο Μοχάμεντ διορίζεται ειδικός σύμβουλος του πατέρα του που τότε υπηρετούσε σαν κυβερνήτης του Ριάντ. Η άνοδός του στην εξουσία ξεκινά το 2013 οπότε και αναλαμβάνει υψηλόβαθμο αξίωμα στο βαθμό του υπουργού. Δύο χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2015, ο βασιλιά Αμπντουλάχ μπιν Αμπντούλ πεθαίνει και ο πατέρας του πρίγκιπα γίνεται βασιλιάς σε ηλικία 79 ετών.
Σχεδόν αμέσως μετά την άνοδό του στο θρόνο, λαμβάνει δύο σημαντικές αποφάσεις. Τοποθετεί τον γιο του στη θέση του υπουργού Άμυνας και ορίζει τον Μπιν Ναγιέφ διάδοχο.
Η πρώτη κίνηση του μόλις 29 ετών υπουργού Άμυνας και αγνώστου μέχρι τότε στους περισσότερους συμμάχους της χώρας, είναι να εκκινήσει μια στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι.
Από εκεί και πέρα ξεκινά μια εκστρατεία για τη δημόσια εικόνα του. Ο Μπιν Σαλμάν περιοδεύει τις πρωτεύουσες του κόσμου, συναντά ξένους ηγέτες και εμφανίζεται ως ο πρέσβης του νέου προσώπου που οραματίζεται για τη χώρα του.
Πηγή