Τρομοκρατημένα νεαρά κορίτσια πριν υποβληθούν σε κλειτοριδεκτομή
Σε πολλές φυλές της Αφρικής, οι παραδόσεις είναι πάνω από τους νόμους. Η βάναυση αυτή πρακτική γίνεται με τη μορφή μίας ιεροτελεστίας, σε νεαρά κορίτσια ώστε να μπορέσουν να παντρευτούν.
Ο φωτογράφος του Reuters, Siegfried Modola, απαθανάτισε με το φωτογραφικό της φακό την τελετή και τα νεαρά κορίτσια της φυλής Pokot λίγο πριν υποβληθούν σε αυτό το μαρτύριο, στο Baringo.
Όσες περάσουν τη δοκιμασία, φορούν δέρματα ζώα και έχουν πάνω τους λευκή μπογιά, για να ξεχωρίζουν από τα κορίτσια που θα ακολουθήσουν. Τι κι αν η κλειτοριδεκτομή έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως πρακτική που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών, το δικαίωμα ενός ατόμου στην υγεία, στην ασφάλεια, στην σωματική ακεραιότητα, και το δικαίωμα στη ζωή.
Οι γονείς αυτών των κοριτσιών βάζουν πάνω από όλα την παράδοση θεωρώντας ότι με αυτήν την βάναυση πρακτική τα κορίτσια τους γίνονται γυναίκες.
«Ο πόνος θα την κάνει δυνατή. Θα δείξει στην υπόλοιπη κοινότητα ότι η κόρη μου μπορεί να αντέξει. Είμαι περήφανη για την κόρη μου» λέει μητέρα που είδε να ακρωτηριάζουν τα γεννητικά όργανα της κόρης της.
Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, η κλειτοριδεκτομή, που είναι γνωστή και ως ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων, συνεπάγεται το κόψιμο της κλειτορίδας και των εξωτερικών γεννητικών οργάνων, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί ράψιμο του κόλπου προκειμένου να μειωθεί η σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας. Όσο για τον τρόπο; Χρησιμοποιούνται από ξυραφάκια, μέχρι σπασμένο γυαλί ή ψαλίδι.
Πάνω από 125 εκατομμύρια γυναίκες σε 29 χώρες στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή έχουν υποβληθεί σε κλειτοριδεκτομή, ενώ προβλέπεται ισόβια κάθειρξη, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Κένυας, σε περίπτωση που κάποιο κορίτσι πεθάνει από τη διαδικασία, η οποία εκτός από βασανιστικό πόνο, μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, σοκ και επιπλοκές κατά τον τοκετό.
Πηγή: newsbeast.gr