Κυριακή , 22 Δεκέμβριος 2024
Όταν ο Στιβ Τζομπς έδινε συνέντευξη στο Playboy

Όταν ο Στιβ Τζομπς έδινε συνέντευξη στο Playboy

Μεταφερόμαστε στο 1985 για να μάθουμε τι έλεγε τότε

Λίγοι θα θυμούνται στις μέρες μας, ότι το 1985 ο Στιβ Τζομπς είχε δώσει μια συνέντευξη στο Playboy. Και όπως συνέβαινε με τις περισσότερες συνεντεύξεις που έδινε ο ίδιος… και αυτή ήταν γεμάτη με σημαντικά αποφθέγματα για τη ζωή, το μέλλον των υπολογιστών και φυσικά… την Apple.

Διαβάστε παρακάτω μερικά από τα κυριότερα σημεία εκείνης της συνέντευξης στο Playboy, όπως παρουσιάστηκαν σε σχετικό αφιέρωμα του Business Insider.

1. Η ομάδα της Mac ξόδευε 100.000 δολάρια το χρόνο σε χυμούς!

«Τα γραφεία της Apple σίγουρα δεν έχουν καμία σχέση με τα περισσότερα εργασιακά περιβάλλοντα. Διατίθενται video games, τραπέζια για πινγκ-πονγκ, από τα ηχεία ακούγεται μουσική -από Rolling Stones μέχρι τζαζ- οι αίθουσες συνεδριάσεων έχουν ονόματα διάσημων καλλιτεχνών (όπως Ντα Βίντσι και Πικάσο) και τα ψυγεία στα δωμάτια για σνακ είναι γεμάτα με καρότα, μήλα και χυμό από πορτοκάλι. Μόνο η ομάδα της Mac ξοδεύει 100.000 δολάρια το χρόνο σε χυμούς».

2. Ο Τζιβ Τζομπς έδειξε κάποτε κατά τη διάρκεια ενός πάρτι έναν Mac σε ένα παιδί 9 χρονών.

Στο ίδιο πάρτι βρισκόταν και ο κατάπληκτος Άντι Γουόρχολ, όμως ο Τζομπς έδειξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την αντίδραση του παιδιού. «Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι σε ρωτάνε “Τι είναι αυτό;” Αλλά το αγόρι με ρώτησε “Τι μπορώ να κάνω με αυτό;”».

3. Η Apple επωφελήθηκε από την «πετροχημική επανάσταση». Η φτηνή ενέργεια συνέβαλε στην κατασκευή των υπολογιστών.

Τι είχε πει τότε: «Ζούμε στον απόηχο της πετροχημικής επανάστασης, που ξεκίνησε πριν από 100 χρόνια. Η πετροχημική επανάσταση μας παρείχε φτηνή ενέργεια –φτηνή μηχανική ενέργεια σε αυτήν την περίπτωση. Άλλαξε την κοινωνία με πολλούς τρόπους. Αυτή η επανάσταση, η επανάσταση της πληροφορίας, είναι μια επανάσταση ελεύθερης ενέργειας επίσης, όμως άλλου είδους: ελεύθερης, πνευματικής ενέργειας. Μπορεί να είναι ακόμη αργός, όμως ο υπολογιστής Macintosh χρειάζεται λιγότερη ενέργεια από έναν λαμπτήρα 100 Watt για να λειτουργήσει. Φανταστείτε τι θα μπορεί να γίνει σε 10, 20 ή 50 χρόνια από τώρα. Αυτή η επανάσταση θα επισκιάσει την πετροχημική επανάσταση. Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή».

4. «Ο υπολογιστής είναι το πιο συναρπαστικό εργαλείο που έχουμε δει ποτέ».

«Μπορεί να είναι ένα εργαλείο γραφής, σχεδιασμού ή καλλιτεχνίας, ένα κέντρο επικοινωνιών, μια ισχυρή αριθμομηχανή… όλα σε ένα. Δεν υπάρχουν άλλα εργαλεία που να έχουν τη δύναμη και την ευελιξία ενός υπολογιστή. Δεν γνωρίζουμε πόσο μακριά μπορεί να πάει. Στις μέρες μας οι υπολογιστές διευκολύνουν τη ζωή μας. Εκτελούν εργασίες, που κανονικά θα μας έπαιρναν πολλές ώρες, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Αυξάνουν την ποιότητα της ζωής μας αυτοματοποιώντας μερικές αγγαρείες και διευρύνοντας τις δυνατότητές μας. Καθώς τα πράγματα εξελίσσονται θα κάνουν ακόμη περισσότερα για εμάς».

5. Το 1985 οι άνθρωποι πίστευαν ότι το ποντίκι είναι αναποτελεσματικό.

«Έχουμε κάνει πολλές δοκιμές και μελέτες και βρήκαμε, ότι όλες οι λειτουργίες ενός υπολογιστή εκτελούνται πιο γρήγορα με τη χρήση του ποντικιού» είχε πει τότε.

6. Ο Bill Hewlett του πρόσφερε δουλειά σε ηλικία 13 ετών

«Όταν ήμουν 12-13 ετών ήθελα να φτιάξω κάτι και χρειαζόμουν μερικά κομμάτια υπολογιστή. Έτσι πήρα τον τηλεφωνικό κατάλογο του Palo Alto και κάλεσα τον Bill Hewlett της HP. Απάντησε ο ίδιος και ήταν πολύ καλός. Μιλήσαμε περίπου 20 λεπτά. Δε με γνώριζε καθόλου, όμως στο τέλος μου έδωσε τα κομμάτια που έψαχνα και μου πρόσφερε και μια δουλειά για το καλοκαίρι στη γραμμή συναρμολόγησης μετρητών συχνότητας της Hewlett- Packard. Η συναρμολόγηση μπορεί να είναι πολύ δύσκολη δουλειά. Ασχολιόμουν με κατσαβίδια όλη τη μέρα, όμως δε με ένοιαζε. Βρισκόμουν στον παράδεισο! Θυμάμαι την πρώτη μου μέρα, όταν είπα στον προϊστάμενό μου, έναν τύπο που τον έλεγαν Chris, ότι το πιο αγαπημένο μου πράγμα στον κόσμο ήταν τα ηλεκτρονικά. Όταν τον ρώτησα να μου τι του άρεσε να κάνει πιο πολύ… εκείνος με κοίταξε και μου απάντησε: “Το σεξ”. Έμαθα πολλά εκείνο το καλοκαίρι».

7. Ο Στιβ Τζομπς ήταν ο υπάλληλος Νο. 40 στην Atari.

Ο Τζομπς γνώρισε τον συνιδρυτή της Apple, Steve Wozniak, στην Atari. Οι δυο τους κατέληξαν να φτιάξουν τον Apple I.

8. «Νομίζω ότι ο θάνατος είναι η πιο ωραία “εφεύρεση” της ζωής. Καθαρίζει το σύστημα από τα παλιά, παρωχημένα μοντέλα».

Μιλώντας για το «θάνατο» παλαιότερων εταιρειών: «Αυτό συμβαίνει αναπόφευκτα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι ο θάνατος είναι η πιο συναρπαστική “εφεύρεση” της ζωής. Καθαρίζει το σύστημα από τα παλιά, παρωχημένα μοντέλα. Αυτή πιστεύω ότι είναι και μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Apple».

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr