Απαιτείται 28 φορές περισσότερη έκταση
Η συγκριτική μελέτη επιβεβαίωσε προηγούμενες εκτιμήσεις ότι το μοσχαρίσιο κρέας επιβαρύνει πολύ περισσότερο -και με διαφορά- τη φύση με το περιβαλλοντικό «αποτύπωμά» του. Μεταξύ άλλων, τα μοσχάρια και γενικότερα τα βοοειδή απελευθερώνουν πενταπλάσια αέρια του θερμοκηπίου σε σχέση με τα πουλερικά και καταναλώνουν εξαπλάσιες ποσότητες αζώτου (μέσω των λιπασμάτων που περιέχονται στις ζωοτροφές τους).
Από την άλλη, σε κάθε θερμίδα κρέατος από χοίρους ή πουλερικά που καταναλώνουν οι άνθρωποι, αντιστοιχούν δέκα θερμίδες ζωοτροφών. Όμως για τα βοοειδή, η αναλογία είναι σχεδόν τετραπλάσια. Ενώ το κόστος παραγωγής χοιρινού κρέατος και πουλερικών είναι περίπου το ίδιο, του μοσχαριού είναι κατά πολύ μεγαλύτερο και από τα άλλα δύο είδη.
Ο περιορισμός της παραγωγής μοσχαρίσιου κρέατος μπορεί να αποφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι καλούν και τους καταναλωτές να συνειδητοποιήσουν ότι οι επιλογές του κρέατος που αγοράζουν, έχουν διαχρονικά μικρότερες ή μεγαλύτερες επιπτώσεις για τον πλανήτη.
Αν και τα συμπεράσματα της μελέτης βασίζονται σε αμερικανικά στοιχεία, άλλοι επιστήμονες εκτίμησαν ότι ανάλογη είναι η κατάσταση και στην Ευρώπη, με δεδομένο ότι και στην ευρωπαϊκή ήπειρο κυριαρχούν τα βοοειδή, ενώ η διαδικασία παραγωγής του τελικού προϊόντος (κρέατος) είναι σχεδόν ίδια.
Πηγή: newsbeast.gr