Μια… «φωτεινή ιδέα» που βραβεύτηκε με Νόμπελ
«Τα μπλε LED έκαναν δυνατή την ύπαρξη των λευκών LED, τα οποία μπορεί να αγοράσει πλέον ο καθένας από ένα μαγαζί και να τοποθετήσει στο σπίτι του» δήλωσε στο LiveScience o H. Frederick Dylla, εκτελεστικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικής.
«Υπάρχουν στις Blu-ray συσκευές που έχουν πολλά σπίτια, αλλά και στις τηλεοράσεις και τις οθόνες των υπολογιστών» είπε ακόμη ο ίδιος.
Χωρίς τα μπλε LED ο κόσμος δε θα μπορούσε να έχει «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις και οθόνες υπολογιστών LCD, συσκευές Blu-ray και πολλά ακόμη τεχνολογικά θαύματα.
«Είναι ένα σπουδαίο παράδειγμα απονομής βραβείου Νόμπελ για μια πολύ πρακτική εφαρμογή» σχολίασε ο Dylla.
«Φωτίζοντας» τον κόσμο
Τα μπλε LED, σε συνδυασμό με τα κόκκινα και τα πράσινα (τα οποία είχαν ανακαλυφθεί πιο πριν) έκαναν δυνατή την παραγωγή λευκού φωτός.
«Αυτό το είδος φωτός είναι πολύ πιο αποτελεσματικό ενεργειακά και έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, σε σχέση με τα συμβατικά φώτα πυρακτώσεως», εξήγησε ο φυσικός Christian Wetzel από το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Rensselaer της Νέας Υόρκης.
«Οι λάμπες πυρακτώσεως φώτισαν τον 20ο αιώνα. Ο 21ος αιώνας θα φωτίζεται με λάμπες LED» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών.
Περίπου 1,2 δισ. άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε καμία μορφή ηλεκτροφωτισμού, είπε ακόμη ο Wetzel. «Αν όμως συνδυαστεί μια λάμπα LED με μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία και ένα ηλιακό κύτταρο, οι άνθρωποι ξαφνικά θα έχουν φωτισμό οπουδήποτε» πρόσθεσε. Το ηλιακό φως θα φορτίζει τη μπαταρία κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία θα τροφοδοτεί τα LED κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Εκτός από την παραγωγή φωτός, τα LED θα μπορούν να ενσωματωθούν με αισθητήρες, οι οποίοι θα ανιχνεύουν την ύπαρξη ατόμων μέσα σε ένα χώρο και θα σβήνουν τα φώτα, όταν δεν είναι κανείς εκεί.
Χρήσεις στον ψηφιακό κόσμο
Στη βιομηχανία των ηλεκτρονικών ειδών τα LED παρέχουν φωτισμό για τις οθόνες υγρών κρυστάλλων (LCDs) σε πολλές «έξυπνες» φορητές συσκευές, υπολογιστές και τηλεοράσεις.
Είναι πιο αποτελεσματικά ενεργειακά από τις λάμπες φθορισμού και επιτρέπουν τη δημιουργία πολύ λεπτών οθονών.
Οι επιστήμονες εξερευνούν τώρα την πιθανή χρήση των LED για τη μετάδοση δεδομένων μέσω Διαδικτύου σε ανοιχτούς χώρους, κάτι παρόμοιο με το Wi-Fi.
Σύμφωνα με τον Wetzel, ένα τέτοιο σύστημα θα επέτρεπε τη μετάδοση πολύ περισσότερων δεδομένων.
«Καθαρά και πράσινα»
Οι χρήσεις των LED, φυσικά, δε σταματούν εδώ, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.
Η τεχνολογία έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του νερού. Επί του παρόντος, οι εγκαταστάσεις καθαρισμού νερού χρησιμοποιούν λαμπτήρες υδραργύρου για την αντιμετώπιση των βακτηρίων στο πόσιμο νερό, όμως καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Οι λάμπες LED μπορούν να καθαρίσουν το νερό απ’ ευθείας στη βρύση και να ενεργοποιούνται/απενεργοποιούνται όποτε χρειάζεται, με αποτέλεσμα να εξοικονομείται πολλή ενέργεια. «Προς το παρόν, λίγες εταιρείες εργάζονται επάνω σε αυτές τις μεθόδους, όμως σε μερικά χρόνια η τεχνολογία αυτή θα υπάρχει παντού» εκτιμά ο Wetzel.
«Η άνοδος των LED έφτασε σε μια εποχή, που οι άνθρωποι είχαν αρχίσει να ανησυχούν για την παγκόσμια υπερθέρμανση. Χάρη στην ενεργειακή αποτελεσματικότητά τους, η χρήση τους θα έχει μια εξαιρετική επίπτωση στην παγκόσμια κοινωνία» σχολίασε ακόμη ο ίδιος.
Οι φετινοί νικητές του βραβείου Νόμπελ Φυσικής είναι οι: Isamu Akasaki, Hiroshi Amano και Shuji Nakamura.