Δευτέρα , 20 Ιανουάριος 2025
Οι πρώτες δουλειές επτά διάσημων προσώπων

Οι πρώτες δουλειές επτά διάσημων προσώπων

Όταν η Χίλαρι Κλίντον ξεκοίλιαζε… σολομούς

Η πρώτη εργασιακή εμπειρία αποτελεί πολλές φορές «σταθμό» στην επαγγελματική πορεία των ανθρώπων, «χτίζοντας» συνήθως τη βάση επάνω στην οποία οικοδομούν το μέλλον τους.

Τις περισσότερες φορές μπορεί να μην έχει καμία σχέση με το επάγγελμα που ακολουθούν στη μετέπειτα ζωή τους, ωστόσο οι δεξιότητες που αποκτούν από την πρώτη τους επαφή με την αγορά εργασίας, τους συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή.

Δείτε παρακάτω τι δουλειές έκαναν επτά διάσημα πρόσωπα, λίγο πριν ή μετά την αποφοίτησή τους από το πανεπιστήμιο, σύμφωνα με ένα αφιέρωμα που δημοσιεύτηκε στο Business Insider:

1. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ήταν… άνεργος



Οι καθηγητές του Αϊνστάιν δεν εκτιμούσαν τα πολλά… σκασιαρχεία του φοιτητή τους. Τα δύο πρώτα έτη των σπουδών του στην Πολυτεχνική Ακαδημία της Ζυρίχης, ο διάσημος φυσικός δεν είχε καταφέρει να βρει καμία απασχόληση, επειδή οι καθηγητές του –ενοχλημένοι από τις πολλές απουσίες του- δεν τον πρότειναν για θέσεις διδακτικού προσωπικού.

Παρότι με το πτυχίο του μπορούσε να διδάξει Φυσική και Μαθηματικά, ο Αϊνστάιν βρήκε την πρώτη του δουλειά χάρη στο φίλο του Marcel Grossmann, ο οποίος τον έβαλε ως υπάλληλο στο ελβετικό γραφείο ευρεσιτεχνιών το 1902.

2. Η Χίλαρι Κλίντον εργαζόταν σε εργοστάσιο επεξεργασίας σολομού

Η μέλλουσα Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ και μετέπειτα υπουργός Εξωτερικών της χώρας, πριν αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο Wellesley εργαζόταν τα καλοκαίρια στο Εθνικό Πάρκο Mt. McKinley, όπου έπλενε πιάτα, αλλά και σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας σολομού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο βιβλίο της «Living History», φορούσε ψηλές μπότες που έφταναν πάνω από το γόνατό της, γιατί πατούσε σε νερά με αίματα που έπεφταν καθώς ξεκοίλιαζε τους σολομούς με ένα κουτάλι.

Απολύθηκε όταν είπε σε έναν από τους προϊσταμένους της ότι ένα ψάρι δεν έδειχνε καλό, αλλά όπως σχολίασε η ίδια, η εμπειρία της αυτή της φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμη αργότερα… στην Ουάσινγκτον.

3. Η Όπρα Γουίνφρι εργαζόταν ως παρουσιάστρια ειδήσεων στη Βαλτιμόρη



Η Όπρα Γουίνφρι παράτησε το πανεπιστήμιο για να εργαστεί σε ένα τηλεοπτικό σταθμό της Βαλτιμόρης το 1976 ως παρουσιάστρια του απογευματινού δελτίου ειδήσεων.

Το 2011, όπως είπε η ίδια σε μια συνέντευξή της στην εφημερίδα The Baltimore Sun, ένιωσε «μεγάλη ντροπή, όταν μετά από 7 μήνες υποβιβάστηκε και έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από συναδέλφους της».

Σε εκείνο το διάστημα η Γουίνφρι συνειδητοποίησε ότι δεν ήθελε να γίνει ρεπόρτερ και απέκτησε σημαντική τηλεοπτική εμπειρία, συμπαρουσιάζοντας την εκπομπή «People Are Talking».

Το 1984 έφυγε από τη Βαλτιμόρη και ανέλαβε την παρουσίαση της πρωινής, μισάωρης εκπομπής «AM Chicago», η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε και μετονομάστηκε σε «The Oprah Winfrey Show».

4. Ο Τζέιμι Ντίμον εργαζόταν ως σύμβουλος στη Βοστόνη



Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co., Τζέιμι Ντίμον, σπούδασε στη Βοστόνη και αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Tufts το 1978.

Τα επόμενα δύο χρόνια εργάστηκε ως σύμβουλος στην εταιρεία Management Analysis Center και στη συνέχεια έγινε δεκτός από το Χάρβαρντ.

5. Ο Κάρλος Σλιμ ήταν χρηματιστής

Ο Κάρλος Σλιμ και οι φίλοι του αποκαλούσαν τους εαυτούς ως «Los Casabolseros», δηλαδή «τα παιδιά του χρηματιστηρίου».

Την εποχή που ο Σλιμ αποφοιτούσε από το πανεπιστήμιο Universidad Nacional Autónoma de México το 1961, είχε ήδη πλούσιο… «επιχειρηματικό» βιογραφικό.

Ο πατέρας του, ο οποίος διατηρούσε κατάστημα στην Πόλη του Μεξικού, τού έμαθε τις βασικές αρχές των επιχειρήσεων. Ο Σλιμ είχε αρχίσει ήδη να επενδύει από την ηλικία των 12 ετών. Η επιθυμία του να αποκτά εταιρείες δεν τον άφησε τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα το 1965 σε ηλικία 25 ετών ο Σλιμ να δημιουργήσει την εταιρεία Inversora Bursátil.

Σήμερα του ανήκουν πάνω από 200 εταιρείες και η περιουσία του ανέρχεται στα 80 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου.

6. Η Άνγκελα Μέρκελ προσπάθησε να γίνει βοηθός καθηγήτρια

Η γερμανίδα καγκελάριος έκανε αίτηση για να γίνει βοηθός καθηγήτρια σε μια σχολή στο ανατολικό Βερολίνο. Η αίτησή της, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Business Insider, απορρίφθηκε όταν η Μέρκελ είπε στη γερμανική μυστική υπηρεσία της Ανατολικής Γερμανίας (Στάζι), ότι δεν ήθελε να γίνει πληροφοριοδότης εναντίον των συναδέλφων της.
Έτσι, αποφάσισε να αφοσιωθεί στις σπουδές της στη Χημεία στη Γερμανική Ακαδημία Επιστημών, απ’ όπου πήρε το διδακτορικό της επάνω στην κβαντική χημεία.

7. Ο Στίβεν Κινγκ έγραφε μικρές ιστορίες και εργαζόταν παράλληλα σε εργοστάσιο

Ο Στίβεν Κινγκ συμπλήρωνε το εισόδημά του από τη συγγραφή μικρών ιστοριών, δουλεύοντας σε μια βιομηχανική εγκατάσταση πλυντηρίων.

Ο Κινγκ πήρε δίπλωμα διδασκαλίας λίγο μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο του Μέιν το 1970, αλλά δεν μπορούσε να βρει δουλειά επάνω στο αντικείμενό του.

Έτσι, συνέχισε να εργάζεται στη βιομηχανική εγκατάσταση και πουλούσε μικρές ιστορίες σε περιοδικά.

Μία από αυτές, με τον τίτλο «Graveyard Shift», έγινε ταινία 20 χρόνια μετά.

Την επόμενη χρονιά προσελήφθη ως καθηγητής Αγγλικών στην Ακαδημία Hampden. Παραιτήθηκε μετά από δύο χρόνια, καθώς οι πωλήσεις από το βιβλίο «Carrie» τού επέτρεπαν πια να εργάζεται αποκλειστικά ως συγγραφέας.

 

Πηγή: newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση