Σε πυρετώδεις διεργασίες βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της ιταλικής κυβέρνησης για την κρατική διάσωση της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena, καθώς εξανεμίζονται οι προσδοκίες για διάσωση από ιδιώτες, μετά και την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται δύο πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα, η Ιταλία ετοιμάζεται να αγοράσει μετοχικό κεφάλαιο ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η κυβέρνηση είναι ήδη ο μεγαλύτερος μοναδικός μέτοχος της προβληματικής αυτής τράπεζας, με ποσοστό 4%, αλλά σχεδιάζει να αγοράσει ομόλογα που κατέχουν οι Ιταλοί πολίτες και να αυξήσει το κεφάλαιό της μέχρι και στο 40%, δήλωσαν οι ίδιες πηγές στο πρακτορείο.
Αυτό θα καταστήσει το ιταλικό δημόσιο με διαφορά τον μεγαλύτερο μέτοχο, κάτι που ουσιαστικά θα σημαίνει πως το κράτος θα ελέγχει την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας και τις συνεδριάσεις των μετόχων.
Οι πηγές του Reuters ανέφεραν ότι ένα κυβερνητικό διάταγμα θα μπορούσε να εκδοθεί ακόμη και αυτό το Σαββατοκύριακο και σύμφωνα με αυτό το κράτος θα αγοράσει ομόλογά μειωμένης εξασφάλισης από μικροεπενδυτές και θα τα μετατρέψει σε μετοχές ώστε να ενισχυθεί το κεφάλαιο της προβληματικής τράπεζας.
Η Monte dei Paschi, η παλιότερη τράπεζα στον κόσμο που λειτουργεί μέχρι και σήμερα, πρέπει να βρει 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα προκειμένου να αποφύγει την πτώχευση, ωστόσο οι ιδιώτες επενδυτές είναι απρόθυμοι να δώσουν ρευστό μετά την ήττα του Ρέντσι στο δημοψήφισμα της Κυριακής και την απόφασή του να παραιτηθεί.
Η τράπεζα έχει συμφωνήσει να λάβει 1 δισ. ευρώ από ανταλλαγή ομολόγων με θεσμικούς επενδυτές και η Ρώμη ελπίζει πως η βοήθεια 2 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση θα πείσει τους ιδιώτες επενδυτές να καλύψουν το κενό των υπόλοιπων 2 δισ.
«Είναι μια de-facto κρατικοποίηση με μια ισχυρή παρουσία του κράτους η οποία θα μπορέσει να προσελκύσει άλλους επενδυτές και θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της συναλλαγής», δήλωσε μία πηγή που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Το ιταλικό δημόσιο θα αγοράσει ομόλογα από περίπου 40.000 μικροεπενδυτές σε τρέχουσα αξία, δήλωση μια πηγή. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση διασφαλίζει ότι δεν θα «κουρευτούν» μικροεπενδυτές.
Πηγή