Σε ετοιμότητα θέλουν να βρίσκονται ολοένα και περισσότερες γυναίκες στη Φινλανδία, υπό τον αυξανόμενο φόβο της ρωσικής απειλής για τη χώρα τους.
Λίγες μέρες μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Φινλανδή επιχειρηματίας Σίσι Μόμπεργκ άρχισε να ψάχνει στο διαδίκτυο για μαθήματα που θα μπορούσαν να της διδάξουν δεξιότητες που θα συνέβαλαν στην υπεράσπιση της Φινλανδίας σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης.
«Ένιωσα πολύ λυπημένη για τους Ουκρανούς. Και μετά άρχισα να ανησυχώ για τη Φινλανδία και να σκέφτομαι τι θα μπορούσα να κάνω για αυτό», είπε η 46χρονη μητέρα τεσσάρων παιδιών στο Reuters.
Μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο Μόμπεργκ βρισκόταν σε ένα μάθημα που προοριζόταν για εφέδρους και μάθαινε πώς να χρησιμοποιεί όπλο και να κινείται σε ένα πεδίο μάχης.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μεγάλο συναγερμό στη Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.300 χλμ. με τη Ρωσία και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου διεξήγαγε δύο πολέμους εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης που της κόστισαν το ένα δέκατο της επικράτειάς της. Στη διάρκεια του πολέμου αυτού, 100.000 Φινλανδοί έχασαν τη ζωή τους.
Ανησυχώντας για την εισβολή, η Φινλανδία έσπασε δεκαετίες εσωτερικής πολιτικής για την άμυνα και την ασφάλειά της τον περασμένο μήνα, υποβάλλοντας αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
«Φωτιά» στα τηλέφωνα για τα μαθήματα εκπαίδευσης γυναικών
Ο Εθνικός Σύνδεσμος Έκτακτης Ανάγκης για την Ετοιμότητα των Γυναικών της Φινλανδίας δήλωσε ότι η ζήτηση για τα μαθήματα έχει αυξηθεί σημαντικά από τον Φεβρουάριο.
«Αμέσως μετά το ξέσπασμα του πολέμου, άρχισαν να χτυπούν διαρκώς τα τηλέφωνα και email να καταφτάνουν ασταμάτητα… και φυσικά η ζήτηση για εκπαίδευση αυξήθηκε», δήλωσε η Σούβι Ακσελά, επικεφαλής επικοινωνίας του συνδέσμου.
Η τάση αυτή ακολουθεί τη μακρά παράδοση της Φινλανδίας στον εθελοντισμό μεταξύ γυναικών κατά τη διάρκεια του πολέμου που, σε αντίθεση με τους άνδρες, δεν απαιτείται να κάνουν στρατιωτική θητεία.
Περίπου το 19% των 13.000 επαγγελματιών στρατιωτικών της Φινλανδίας είναι γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία του στρατού, αν και μόνο το 1-2% των στρατευσίμων είναι γυναίκες.
Εκπαίδευση επιβίωσης για τις γυναίκες στη Φινλανδία
Την περασμένη εβδομάδα, η Μόμπεργκ επέστρεψε για περισσότερα μαθήματα, αυτή τη φορά σε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο επιβίωσης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ετοιμότητας Γυναικών σε μια στρατιωτική βάση στη Χάτουλα, 100 χλμ. από το Ελσίνκι.
Για τρεις ημέρες, αυτή και περισσότερες από 300 ακόμα γυναίκες έμαθαν πώς να «στήνουν» ένα στρατόπεδο, να ανάβουν φωτιά στη βροχή, να πλοηγούνται στο δάσος και να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.
«Είμαι ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που κάποιος θα περίμενε ότι θα συμμετάσχω σε τέτοια μαθήματα», είπε η Μόμπεργκ.
Άλλες 500 γυναίκες βρίσκονταν σε λίστα αναμονής, σύμφωνα με το Women’s Preparedness Association, μια εθελοντική ομάδα που διοργανώνει ετήσια εκπαιδευτικά συνέδρια για απλές γυναίκες σχετικά με τις δεξιότητες που χρειάζονται σε καταστάσεις κρίσης. Η ένωση αυτή λαμβάνει κάποια δημόσια χρηματοδότηση και μπορεί να χρησιμοποιήσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό για εκπαίδευση.
Αρνητική επίδραση της Ρωσίας στην ασφάλεια της Φινλανδίας βλέπει το 85% των πολιτών
Η Μόμπεργκ, πάντως, δεν είναι μόνη της όσον αφορά στις ανησυχίες ή στην επιθυμία της να βοηθήσει στην υπεράσπιση της Φινλανδίας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε το υπουργείο Άμυνας τον περασμένο μήνα, το 85% των Φινλανδών βλέπουν πλέον ότι η Ρωσία έχει αρνητική επίδραση στην ασφάλεια της Φινλανδίας, έναντι 34% το 2007.
Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι το 83% των Φινλανδών πιστεύουν ότι πρέπει να πάρουν τα όπλα σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης στη χώρα τους, ακόμα κι αν το αποτέλεσμα φαίνεται αβέβαιο.
«Αυτή είναι μια καλή χώρα για να ζεις και να μεγαλώνεις παιδιά. Σίγουρα αξίζει να την υπερασπιστείς. Η θέληση να υπερασπιστούμε τη χώρα μας είναι πολύ ισχυρή στη Φινλανδία», είπε μια άλλη εθελόντρια στο μάθημα.
Από την πλευρά της, η Μόμπεργκ λέει ότι θα κάνει περισσότερα μαθήματα για να είναι έτοιμη για μια κρίση, είτε πρόκειται για μεγάλο ατύχημα σε πυρηνικό εργοστάσιο είτε για φυσική καταστροφή. «Θάρρος δεν σημαίνει να μην φοβάσαι, αλλά να ενεργείς παρά αυτό», κατέληξε.
Πηγή