Μέσα σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, από την συγκίνηση της απουσίας ενός νεαρού που έχασε την ζωή του πέρσι στις πυρκαγιές της Κορινθίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, παρέδωσε σήμερα τα πτυχία στους 65 νέους ανθυποπυραγούς της 43ης σειράς της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, σε επίσημη τελετή, στις εγκαταστάσεις της στην Κηφισιά.
Η συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της σχολής, σφραγίστηκε με το όνομα του συμμαθητή των 65 αποφοίτων, του Αριστείδη Μουζακίτη, ο οποίος κατέληξε λίγες μέρες μετά τον βαρύ τραυματισμό του, πέρσι τον Ιούλιο, στο Μπολάτι Κορινθίας, όπου ως δόκιμος ανθυποπυραγός της συγκεκριμένης σειράς, συμμετείχε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, με ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ.
Συγκεκριμένα, ο άτυχος ανθυποπυραγός καταπλακώθηκε από γεωργικό ελκυστήρα που μετάφερε στο μέτωπο της πυρκαγιάς τον ίδιο και άλλους τρεις πυροσβέστες, οι οποίοι τραυματίσηκαν μαζί με τον οδηγό, ευτυχώς ελαφρύτερα.
Για τον λόγο αυτό, η σειρά ονομάστηκε προς τιμήν του «Αριστείδης Μουζακίτης», ενώ η τελετή ξεκίνησε με την ανακοίνωση του ονόματος του.
«Παρών», βροντοφώναξαν οι απόφοιτοι μόλις άκουσαν το όνομα του αδικοχαμένου συμφοιτητή τους, ενώ τόσο ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, όσο και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καππάκης, με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έστειλαν τα δικά τους μηνύματα για όσα θα πρέπει να γίνουν, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να υπάρξουν νέα θύματα.
«Πέρα από την τιμή σε αυτούς που δώσανε τη ζωή τους για το κοινό καλό, για την πατρίδα, θα πρέπει να παίρνονται και μέτρα», είπε ο κ. Τόσκας και συνέχισε: «Τα μέτρα έχουν σχέση, πρώτον με την πειθαρχία, δεύτερον με την καλύτερη οργάνωση και τρίτον να υπάρχει υπεύθυνος ομαδάρχης σε κάθε ομάδα δέκα πυροσβεστών – κάτι στο οποίο έχω επιμείνει έχοντας και την στρατιωτική εμπειρία. Τα οργανωτικά θέματα χρειάζονται και για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και για την αποφυγή ατυχήματος. Τα πειθαρχημένα και οργανωμένα τμήματα έχουν λιγότερες απώλειες».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Καπάκης.
«Πρέπει να εστιάσουμε στην εκπαίδευση, και αυτό κάνουμε – είπε. Εκτός από την επίτευξη του στόχου, που είναι η κατάσβεση της πυρκαγιάς, το πιο σημαντικό είναι να γυρίσει ο πυροσβέστης στο σπίτι του. Έχει βελτιωθεί πάρα πολύ η φυσική κατάσταση των πυροσβεστών και η οργάνωση, αλλά δεν θα σταματήσουμε να δουλεύουμε πάνω στην εκπαίδευση».
Η σημερινή αποφοίτηση, μπορεί να σημαδεύτηκε με μια τραγική απουσία, είχε όμως και μια ξεχωριστή παρουσία, συνδεδεμένη με την ιστορία του Πυροσβεστικού Σώματος: Ένας από τους αποφοίτους της πρώτης σειράς της σχολής, 97 ετών σήμερα, πήγε να καμαρώσει τον εγγονό του που έπαιρνε το πτυχίο του από την ίδια σχολή ανθυποπυραγών, 50 χρόνια μετά. Στητός και αεικίνητος παρά τα χρόνια του, και με μια σκέψη «ξυράφι», ο Παναγιώτης Χαρακίδας, γραμμένος, εκτός των άλλων, στα «μαύρα κατάστιχα» της χούντας για τα πολιτικά του φρονήματα, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σεμνά και ταπεινά, δίνοντας ταυτόχρονα και ένα φωτεινό παράδειγμα στους νέους με τις απόψεις του.
«Αποφοίτησα την χρονιά ’67- ’68. Ευτυχώς η δικτατορία δεν έδιωξε κανέναν από το Σώμα γιατί θα ήμουν ο πρώτος. Έζησα την ζωή μου σε αυτή την υπηρεσία και τώρα καμαρώνω τον εγγονό μου… Σήμερα τα πράγματα δεν είναι όπως τότε. Τώρα υπάρχει οργάνωση, υπάρχει εκπαίδευση. Όμως το σημαντικό στη ζωή, είναι να είσαι τίμιος, να είσαι δίκαιος. Οι άνθρωποι διαμορφώνουν και εξυψώνουν τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς. Αυτό έκανα σε όλη τη ζωή μου, αυτό συνιστώ και σε όλους τους νέους».
localStorage.clear();
Πηγή