Η ΕΕ δεν θα σπεύσει να ανοίξει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις για το Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και αν οι Εργατικοί κερδίσουν τις εκλογές την ερχόμενη Πέμπτη στη Βρετανία, ανέφεραν ανώτερες πηγές στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται ο Guardian, oι Βρυξέλλες θα καλωσορίσουν μια αλλαγή κυβέρνησης, αλλά τα βαθιά σημάδια που άφησαν οι Συντηρητικοί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit μαζί με τις νέες προτεραιότητες που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η άνοδος της ακροδεξιάς βαραίνουν πολύ στο μυαλό των σημαίνοντων στελεχών στις Βρυξέλλες.
«Δεν είναι ότι οι άνθρωποι σκέφτονται καλά πράγματα για το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είναι ότι σκέφτονται κακά πράγματα. Δεν σκέφτονται καθόλου το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε μια ανώτερη πηγή που βρίσκεται κοντά στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
Η ΕΕ δεν θέλει να ασχοληθεί με το Brexit
Μια δεύτερη ανώτερη πηγή προειδοποίησε ότι παρά τη θερμή υποδοχή που μπορούν να περιμένουν οι Εργατικοί «δεν υπάρχει καμία όρεξη για να ασχοληθούν με το Brexit στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».
«Το Ηνωμένο Βασίλειο απλά δεν είναι στο μυαλό των ανθρώπων. Έχουμε δύο πολέμους σε εξέλιξη – η επανέναρξη των συνομιλιών για το Brexit θα απαιτούσε πολύ πολιτικό κεφάλαιο και θα απορροφούσε πολλούς πόρους εδώ στις Βρυξέλλες», δήλωσε η πηγή στον Guardian.
Η προοπτική μιας διαμάχης για εξαιρέσεις τύπου Μάργκαρετ Θάτσερ μεταξύ ΕΕ και Γαλλίας, εάν το κόμμα της Μαρίν Λεπέν λάβει την πλειοψηφία στις γαλλικές εκλογές, θα μπορούσε επίσης να δυσκολέψει τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ μετά το 2027, που ήδη περιπλέκεται από την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας. Συνεπώς, μια συζήτηση που θα έβαζε στο τραπέζι το Brexit θα έφερνε πολλά νέα εμπόδια.
Υψηλόβαθμες πηγές στην Κομισιόν ανέφεραν επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να έρθει με μια μεγάλη προσφορά σε αντάλλαγμα για τυχόν παραχωρήσεις για την ενίσχυση των σχέσεων με την ΕΕ
«Αν μας ζητηθεί να κάνουμε ένα δώρο στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ερώτημα θα είναι τι θα πάρουμε σε αντάλλαγμα. Ο κόσμος θα αναρωτηθεί, αξίζει τον κόπο;», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης των Βρυξελλών.
Τι λένε οι Εργατικοί που ετοιμάζονται για την εξουσία στη Βρετανία
Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, έχει ήδη αποκλείσει την επανένταξη στην τελωνειακή ένωση ή την ενιαία αγορά, λέγοντας ότι αυτό θα έφερνε «αναταραχή», αλλά έχει πει ότι θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις στο εμπόριο, την έρευνα και την ανάπτυξη, την άμυνα και την ασφάλεια και την εκπαίδευση. Η τιμολόγηση του διοξειδίου του άνθρακα και η αναπροσαρμογή της εξαιρετικά δαπανηρής ρύθμισης των χημικών προϊόντων είναι επίσης πιθανό να βρίσκονται στη λίστα επιθυμιών μιας επερχόμενης κυβέρνησης των Εργατικών.
Θα επιδιώξει επίσης να ανοίξει εκ νέου τις συνομιλίες για μια νέα συμφωνία που θα μπορούσε να καταργήσει πολλούς από τους ελέγχους στα τρόφιμα και τα γεωργικά προϊόντα που εξάγονται στην ΕΕ, αν και ένας έμπιστος της βρετανικής κυβέρνησης προειδοποίησε ότι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται «χρόνια πόνου» και μπορεί να μην είναι τόσο ελκυστικό για τις Βρυξέλλες όσο φαντάζεται το Λονδίνο.
Ο Anand Menon, καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο King’s και διευθυντής του thinktank UK in a Changing Europe, βλέπει επίσης μια αποσύνδεση μεταξύ αυτών που πιστεύουν ορισμένοι στους κύκλους των Εργατικών και της πραγματικότητας της Ευρώπης το 2024.
Ό ίδιος ανέφεε σε σε εκδήλωση την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν λανθασμένη η υπόθεση πολλών υποστηρικτών των Εργατικών ότι η ΕΕ θα ήταν πιο ευνοϊκή για τον Στάρμερ μόνο και μόνο επειδή δεν ήταν Συντηρητικός.
Η αλλαγή προσωπικού στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί όμως να δώσει μια νέα ώθηση στις συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Maroš Šefčovič, ο οποίος ήταν ο κύριος συνομιλητής για τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, εγκρίθηκε για δεύτερη θητεία από τον πρόεδρο της Σλοβακίας, Peter Pellegrini, αλλά δεν αναμένεται να παραμείνει στο ίδιο χαρτοφυλάκιο όταν συγκροτηθεί το νέο σώμα των επιτρόπων, πιθανώς μέχρι τον Οκτώβριο.
Το «Erasmus» κλάδος ελαίας για την ΕΕ
Οι γνώστες των Βρυξελλών λένε ότι το Erasmus είναι ένα μέσο το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε οδηγήσει σε μια πιο στενή προσέγγιση.
«Η επαναφορά του Erasmus θα είχε τεράστια πολιτική σημασία στις πρωτεύουσες. Η αποχώρηση από το πρόγραμμα ήταν άδικη και μια τιμωρία των νέων από τους ανθρώπους του Bullingdon Club», δήλωσε ανώτερη πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η έναρξη συνομιλιών για ένα πρόγραμμα κινητικότητας των νέων θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει εύνοια, παρόλο που μια απροσδόκητη προσφορά των Βρυξελλών απορρίφθηκε πανηγυρικά από τους Εργατικούς και τους Συντηρητικούς τον Απρίλιο.
Οι γνώστες λένε ότι τα προτεινόμενα δίδακτρα για τους φοιτητές της ΕΕ στα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία καμία βρετανική κυβέρνηση δεν θα χρηματοδοτούσε, δείχνουν πόσο ανεπαρκώς μελετημένο ήταν το έγγραφο των Βρυξελλών, αλλά εκτός του ιδιαίτερα φορτισμένου προεκλογικού περιβάλλοντος θα έπρεπε να θεωρηθεί ως «σημείο εκκίνησης» και «κλάδος ελαίας».
Οι διπλωμάτες λένε επίσης ότι η ΕΕ ήταν «πρόθυμη» για μια πιο επίσημη συμφωνία για την ασφάλεια και την άμυνα και για μια συζήτηση σχετικά με την ευθυγράμμιση των πολιτικών για τα συστήματα τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η οποία περιλαμβάνει τη φορολόγηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται κατά την παραγωγή, εισαγωγών και εξαγωγών.
Πηγή