Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024
Τέλος οι πρόωρες συντάξεις κάτω των 62

Τέλος οι πρόωρες συντάξεις κάτω των 62

Ποιες κατηγορίες «καίει» το νέο ασφαλιστικό

Με έντονο άρωμα τρόικας για τον τερματισμό των πρόωρων συντάξεων κάτω των 62 , με ενδεχόμενο κατάργησης ακόμα και της δυνατότητας κατοχύρωσης σύνταξης σε χαμηλότερη ηλικία μέσω της αναδρομικής αναγνώρισης πλασματικών ετών, δρομολογείται το νέο ασφαλιστικό που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας με οδηγό τις προτάσεις του ΚΕΠΕ για τις ενοποιήσεις Ταμείων και τις διαπιστώσεις που κάνει ο Οργανισμός για το καθεστώς συνταξιοδότησης στο προσχέδιο που έχει παραδώσει στον κ. Βρούτση.

Από τις αλλαγές που έχουν ήδη δρομολογηθεί από το υπουργείο Εργασίας και τελούν υπό την τελική έγκριση της τρόικας είναι:

Οι μητέρες που μπορούν να κατοχυρώσουν δικαίωμα για σύνταξη από τα 50 (μειωμένη) στο ΙΚΑ εφόσον πρωτοασφαλίστηκαν πριν από το 1993 και όταν συμπλήρωσαν τις 5.500 ασφάλισης στο ΙΚΑ είχαν και ανήλικο παιδί. Μία ασφαλισμένη δηλαδή που είχε συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ μέχρι το 2010 και είχε ανήλικο παιδί τότε σήμερα μπορεί να βγει στη σύνταξη είτε στα 50 με μειωμένη είτε στα 55 με πλήρη, ανεξάρτητα από το αν έχει ανήλικο παιδί όταν γίνεται 50 ή 55 για να συνταξιοδοτηθεί.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν τα πιο χαμηλά όρια συνταξιοδότησης στο ασφαλιστικό σύστημα (πλήρης σύνταξη από τα 50 με ανήλικο τέκνο για τις μητέρες) και μάλιστα μπορούν να τα «κατοχυρώσουν» στα 25 χρόνια της υπηρεσίας
Οι ασφαλισμένοι που κατοχυρώνουν μειωμένη σύνταξη πριν από τα 62 με ευνοϊκές προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες στο Δημόσιο, που αν έχουν 25 χρόνια το 2011 ή το 2012 αποχωρούν με μειωμένη στα 56 και στα 58, ενώ για πλήρη πρέπει να περιμένουν μέχρι τα 61 και 63 αντίστοιχα.

Οι απασχολούμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά, για τους οποίους το ΚΕΠΕ αναφέρει ότι αποτελούν σχεδόν το 17% των νέων συντάξεων που απονέμει το ΙΚΑ

Τέλος, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Ελεύθερος Τύπος, οι δικαιούχοι αναπηρικής σύνταξης όπου και εκεί το ΚΕΠΕ αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν ευνοϊκές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που επιτρέπουν την έξοδο χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς.

Αφήστε μια απάντηση