Σάββατο , 18 Ιανουάριος 2025

Άνθρωποι που έβγαλαν λεφτά χωρίς να δουλεύουν

Κάποια πράγματα είναι συγκεκριμένα στη ζωή και η κουλτούρα, ο τρόπος με τον οποίο μεγάλωσαν γενιές και γενιές τα έχουν κάνει «must». Για να βγάλεις λεφτά πρέπει να δουλέψεις! Είναι όμως πάντα έτσι; Σε όλους τους κανόνες υπάρχουν και εξαιρέσεις, οπότε προφανώς και υπάρχουν τρόποι να βγάλεις λεφτά χωρίς να δουλεύεις, με την κλασική έννοια της «δουλειάς».

Ορισμένοι άνθρωποι είναι ευρηματικοί, άλλοι χαρισματικοί και άλλοι απλά… τυχεροί. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς καταφέρνουν να βγάλουν πολλά λεφτά χωρίς να δουλεύουν και να φτάνουν ακόμη και στον πλουτισμό.

Τα 1.000 δολάρια της γιαγιάς

Όταν ο Antonio Marinovich έγινε 18 ετών, η γιαγιά του έδωσε 1.000 δολάρια με αυστηρές οδηγίες να επενδύσει στο χρηματιστήριο. Επέλεξε την Apple Inc.

Η επένδυσή του σήμερα, 22 χρόνια μετά, αξίζει περισσότερα από 300.000 δολάρια και βεβαίως ετήσια μερίσματα.

«Άκουγα για όλους αυτούς τους ανθρώπους στην Silicon Valley που βγάζουν λεφτά αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θα συμβεί σε μένα», δήλωσε ο ίδιος. Ο ίδιος δήλωσε στο Reuters ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Apple, άλλωστε η επένδυσή του έχει αποδώσει πολύ καλά. Αν και θα μπορούσε να μην δουλεύει, δεν το κάνει, αλλά το σίγουρο είναι ότι έβγαλε τα πιο εύκολα λεφτά της ζωής του από το δώρο και τις εντολές της γιαγιάς.

Το γράμμα στον Άι Βασίλη που έφερε εκατομμύρια

Ομολογουμένως ο Byron Reese είχε μια λαμπρή ιδέα. Πήρε μια ταχυδρομική διεύθυνση στον Βόρειο Πόλο, προσποιήθηκε ότι είναι ο Άγιος Βασίλης και χρέωσε τους γονείς 10 δολάρια για κάθε γράμμα που έστελνε στα παιδιά τους. Έτσι ο Byron Reese έστειλε πάνω από 500.000 γράμματα από την έναρξη της επιχείρησης του το 2001. Κάτι που τον έκανε μερικά εκατομμύρια πλουσιότερο, αφού χρεώνει 10 δολάρια για το κάθε γράμμα.

Ο 48χρονος πλέον Reese ξεκίνησε την ιδέα του από ένα έντονο συναίσθημα για τα Χριστούγεννα και τις διακοπές, λόγω των θερμών αναμνήσεων που κράτησε από τους γονείς του. Λέει ότι άνοιξε την εταιρεία του στη μνήμη της μητέρας του που πέθανε πριν από αρκετά χρόνια. Τα πρώτα χρόνια προφανώς και έβγαζε λεφτά και μάλιστα αρκετά χωρίς να δουλεύει ιδιαίτερα. Το σύστημα βγάζει τα γράμματα αυτόματα και το μόνο που χρειάζεται είναι η αποστολή με το ταχυδρομείο.

Η ιδέα του τον έκανε εκατομμυριούχο και πλέον αποφάσισε να κάνει τη δουλειά του πιο εντατική… Έβαλε κάρτες που στέλνει ο Άι Βασίλης από τις διακοπές του και παίρνει έκτακτο προσωπικό στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Έβγαλε λεφτά περνώντας μουσική στο i-Pod

AP_541565649332

Η Catherine Keane είχε μια μοναδική ιδέα για να βγάλει λεφτά. Απλώς βοήθησε μία μέρα τη φίλη της να περάσει μουσική στο i-Pod της και συνειδητοποίησε πως θα μπορούσε να βγάλει, όντως, χρήματα από αυτό.

Η Catherine Keane, λοιπόν ήταν 23 ετών, όταν άνοιξε το HungryPod.com.

Η εξειδικευμένη δραστηριότητά της αναπτύχθηκε κυρίως από στόμα σε στόμα και από το άρθρο των New York Times το 2004. Εκτός από τις μετατροπές των CD, προσέφερε μουσικές συμβουλευτικές υπηρεσίες επιλέγοντας τραγούδια για τους πελάτες της και κάνοντας τις αγορές στο iTunes.

Κέρδιζε περισσότερα από 100.000 κάθε χρόνο, απλώς βοηθώντας άλλους ανθρώπους να περάσουν μουσική στο i-Pod τους.

Τον Μάιο του 2008, η Catherine πώλησε την επιχείρηση σε ανταγωνιστή της, αλλά πρόλαβε να αποδείξει ότι μπορείς να βγάλεις αρκετά χρήματα, κάνοντας απλά κάτι που σου αρέσει.

Εικονικό «φαρμάρισμα»

Είναι ένας γνωστός όρος μεταξύ των gamers στην Ελλάδα. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο πληρώνονται για να παίζουν World of Warcraft, για άλλους παίχτες. «Πως είναι δυνατόν κάποιος να πληρώνεται, προκειμένου να παίξει ένα παιχνίδι που τον ευχαριστεί;», θα αναρωτηθεί κανείς. Η απάντηση είναι πως οι παίχτες πληρώνονται για να κάνουν το άχαρο μέρος του παιχνιδιού- να εξασφαλίσουν χρυσό για τον κανονικό παίχτη.

Ένας τέτοιος άνθρωπος με μεγάλη σταδιοδρομία είναι ο Jeremy, ένας «καλλιεργητής χρυσού» με βάση το Τορόντο, του οποίου η μόνη πηγή εισοδήματος είναι το παιχνίδι.

Η δουλειά του είναι να παίζει το παιχνίδι, να δημιουργεί λογαριασμούς που συσσωρεύουν χρυσό και στη συνέχει πουλάει τον λογαριασμό στην ανοικτή αγορά.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα παράνομο σχετικά με τη δουλειά του, αν και οι εταιρείες παιχνιδιών κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν αυτές τις δουλειές.

«Κάποτε είχα αποθηκεύσει σχεδόν 1 εκατομμύριο χρυσάφι για μια μεγάλη πληρωμή, γιατί χρειαζόμουν χρήματα για ένα νέο διαμέρισμα. Πούλησα τον εικονικό χρυσό μου μέσα σε μία μέρα, αλλά σε λίγες ώρες πήρα οργισμένα μηνύματα από μερικούς “αγρότες χρυσού” που ήξερα που ξαφνικά ανακάλυψαν ότι δεν μπορούσαν να πουλήσουν το χρυσό τους σε καλή τιμή», λέει ο ίδιος.

Ο εκατομμυριούχος των Pixels

Αυτή ήταν η πιο απλή ιδέα διαφήμισης στο internet. H Million Dollar Homepage του νεαρού Alex Tew δημιουργήθηκε με σκοπό να του αποφέρει κάποια χρήματα για να τον βοηθήσει να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο. Έφτιαξε το www.milliondollarhomepage.com με ένα πλαίσιο 1.000 x 1.000 pixels διαθέσιμο για να διαφημιστεί κάποιος εκεί. Μέσα σε δύο εβδομάδες και με ελάχιστο promotion, ο Tew είχε αρκετά χρήματα για να καλύψει την πρώτη χρονιά των σπουδών του. Οι εταιρείες «άρπαξαν» τα pixels με τα τελευταία 1.000 να πωλούνται στο eBay για 38.100 δολάρια. Σύνολικά ο Tew έχει κερδίσει 1 εκατ. δολάρια χωρίς να δουλέψει.

Ο κ. Smith, ένας εκατομμυριούχος του Bitcoin

AP_16123633293970

Το Bitcoin είναι γνωστό και ο κ. Smith (ψευδώνυμο) είναι από αυτούς που κολύμπησε στα λεφτά…

Πετάει μόνο στην πρώτη θέση, μένει αποκλειστικά σε σουίτες 5 αστέρων και σταμάτησε να μαγειρεύει. Μέσα σε ένα μήνα επισκέφθηκε τη Σιγκαπούρη, τη Νέα Υόρκη, το Λας Βέγκας, το Μονακό, τη Μόσχα, πίσω στη Νέα Υόρκη, στη Ζυρίχη και το Χονγκ Κονγκ.

Μετά την ολοκλήρωση του κολλεγίου το 2008, ο Smith έκανε μια αξιόλογη δουλειά ως μηχανικός λογισμικού για μια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας στη Silicon Valley. Ήταν καλός υπάλληλος και τον Ιούλιο του 2010 άκουσε για το Bitcoin και την εκτίναξη της τιμής του από 0,008 δολάρια σε 0,08 δολάρια.

Τον Οκτώβριο του 2010, ο Smith ήταν έτοιμος να αγοράσει. «Δεν είχα ιδέα για το πόσα χρήματα θα έπρεπε να επενδύσω και αποφάσισα 3.000 δολάρια. Αγόρασε σε τιμή 0,15 ανά Bitcoin.

Για τα επόμενα τρία χρόνια, ο Smith έκανε την καθημερινή του ζωή. Όταν η τιμή χτύπησε 350 δολάρια, πούλησε 2.000 από τα πρώτα του αποθέματα. Όταν η τιμή έφτασε 800 δολάρια λίγες μέρες αργότερα, πούλησε 2.000 περισσότερα. Κάπως έτσι έφτασε με το ποσό των 2,3 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως λέει στο Forbes. Παράτησε τη δουλειά του και ξεκίνησε να τα ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Πούλησε και τα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα και κράτησε μόνο 1.000.


Πηγή