Διαδικτυακή συνάντηση με νέους από την ελληνική κοινότητα της Antofagasta στη Χιλή είχε ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Ιωάννης Χρυσουλάκης, ενώ τους κάλεσε στο επερχόμενο Πανομογενειακό Συνέδριο.
Δεδομένου ότι όλοι οι συμμετέχοντες ήταν νέοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο γενικός γραμματέας τούς ενημέρωσε για τη δυνατότητα εξασφάλισης υποτροφιών στη χώρα μας, καθώς και για τα αγγλόφωνα προγράμματα των ελληνικών πανεπιστημίων, για τα οποία μπορούν να αναζητούν πληροφορίες μέσα από τη διαδικτυακή πύλη Study in Greece, όπως γνωστοποιείται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Αναφέρθηκε, επίσης, στα προγράμματα εκπαιδευτικής φιλοξενίας της γενικής γραμματείας και στα προγράμματα με σκοπό την προβολή της ελληνικής γλώσσας και τους προσκάλεσε στο Πανομογενειακό Συνέδριο το προσεχές καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι δέκα νέοι από τη χορευτική ομάδα θα φιλοξενηθούν στη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς από τη Θράκη, την Ήπειρο, τη Μικρά Ασία.
Από την πλευρά τους, όπως σημειώνεται, οι νέοι ομογενείς παρουσίασαν αναλυτικά τις δράσεις τους με έμφαση στις δράσεις του Χορευτικού Συλλόγου «Ακρίτες», ο οποίος έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις. Στόχος όλων των δράσεών τους, επισήμαναν, είναι «η διατήρηση, αλλά και η προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στην ευρύτερη κοινότητά της πόλης τους», στην οποία η ελληνική κοινότητα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και δραστήρια.
Συνάντηση ΥΦΕΞ Ανδρέα Κατσανιώτη με διευθυντές ομογενειακών σχολείων Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου
Χατζηδάκης: Άμεσα η λύση για τις συντάξεις των ομογενών -Συνάντηση με εκπροσώπους της ομογένειας από τη Βόρεια Ήπειρο
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας στον κ. Χρυσουλάκη, ο οποίος ζήτησε να μάθει από πού πηγάζει αυτή η φλόγα που κάνει τόσο ξεχωριστή αυτήν τη μικρή και απομακρυσμένη κοινότητα Ελλήνων, οι νέοι της Antofagasta σημείωσαν ότι «οι ελληνικές ρίζες τους και το πάθος τους για την Ελλάδα τους δίνει δύναμη» και ότι «η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στην καρδιά τους». Στο πλαίσιο αυτό ευχαρίστησαν τον γενικό γραμματέα για την επικοινωνία και υπογράμμισαν ότι η διαδικτυακή συνάντηση αποτελεί για όλους μία «ένεση ενέργειας» και μία «αναγνώριση» για το έργο της κοινότητας, που τους «δίνει δύναμη να συνεχίσουν».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση για την ελληνική κοινότητα της Antofagasta, πρόκειται για μία ιδιαίτερα δραστήρια κοινότητα Ελλήνων, στην πλειοψηφία τους 3ης, 4ης ή και 5ης γενιάς, απόγονοι των Ελλήνων που έφτασαν στο απομακρυσμένο λιμάνι της Antofagasta τον 19ο και 20ο αιώνα με σκοπό την εκμετάλλευση του νιτρικού άλατος.
Η ελληνική κοινότητα της Antofagasta επιζεί εδώ και πέντε περίπου γενιές, παρότι πολλές από τις πρώτες ελληνικές οικογένειες μετακινήθηκαν στο Σαντιάγο και στο Βαλπαράισο. Παρότι στην πλειοψηφία τους πρόκειται για μεικτές ελληνοχιλιανές οικογένειες, εντούτοις εξακολουθούν να διατηρούν ζωντανή την παράδοση και να αισθάνονται και να δηλώνουν Έλληνες, χάρη σε έναν από τους πιο δραστήριους πατριωτικούς συλλόγους στη Λατινική Αμερική, αν και ελάχιστοι μιλούν Ελληνικά.
Πηγή