Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Αγώνας για την προστασία της ελληνικής παραγωγής τσίπουρου και ούζου

Στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής διαπιστώθηκε διακομματική ομοφωνία στην ανάγκη να υπάρξει κοινό μέτωπο στις αλλαγές που προωθούνται από τα ευρωπαϊκά όργανα, σχετικά με τον ορισμό, την παρουσίαση και την επισήμανση των αλκοολούχων ποτών, τη χρήση των ονομασιών τους, καθώς και την προστασία των γεωγραφικών τους ενδείξεων σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όλα τα κόμματα ανεξαιρέτως, εξέφρασαν τις ανησυχίες, αλλά και τις έντονες ενστάσεις τους στην τροποποίηση του ευρωπαϊκού κανονισμού που αφορά τα αλκοολούχα ποτά, που δίνει αυξημένες αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ κοινή ήταν η πεποίθηση ότι, αν περάσουν ορισμένες αλλαγές που προωθούνται, θα κινδυνεύσουν τα ελληνικά ποτά που είναι εξαιρετικής ποιότητας, όπως τσίπουρο, ούζο ή κίτρο, ενώ παράλληλα θα επιβαρυνθούν οικονομικά οι μικροί παραγωγοί.

Η ελληνική πλευρά, πέραν της εκτίμησής της ότι με τις προωθούμενες αλλαγές οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα είναι ήσσονος, αλλά καθοριστικής σημασίας, εστιάζει τις βασικές διαφωνίες της σε τρία σημεία, που, όπως τονίστηκε, είναι άκρως ανησυχητικά για την προστασία των ελληνικών αλκοολούχων ποτών.

Πρώτον, στο ότι οι διαδικασίες πιστοποίησης προϊόντων γεωγραφικής προέλευσης είναι άκρως γραφειοκρατικές, χρονοβόρες και επιβαρύνουν οικονομικά, κυρίως, τους μικρούς παραγωγούς.

Δεύτερον, ότι η Επιτροπή αποκτά πλέον τη δυνατότητα απένταξης προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης από το Μητρώο.

Τρίτον και σοβαρότερο, επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση χύμα αλκοολούχων προϊόντων, ενώ καταργείται η πρόβλεψη, η πιστοποίηση και η εμφιάλωσή τους να γίνεται στο χώρο παραγωγής τους.

Όπως επεσήμανε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, το νέο σχέδιο Κανονισμού του Ευρωκοινοβουλίου, προβλέπει την κατάργηση ευέλικτων διαδικασιών για την αναγνώριση και πιστοποίηση αλκοολούχων ποτών, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να αποφασίζει την ακύρωση και τη διαγραφή των γεωγραφικών ενδείξεων.

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης αλκοόλης του Γενικού Χημείου του Κράτους, Σταύρος Σάμιος, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αφαιρεί γεωγραφικές ενδείξεις, ενώ τόνισε ότι τίθεται πλέον και θέμα νόθευσης ποτών με την άρση της απαγόρευσης να εμφιαλώνονται μόνο στον τόπο της παραγωγής τους.

Τον προβληματισμό του για τις νέες ρυθμίσεις που προωθούνται, εξέφρασε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, σημειώνοντας ότι θα επιβαρύνουν οικονομικά κυρίως τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα αλκοολούχα ποτά.

Τις έντονες ενστάσεις του, τόσο για την δυνατότητα της Επιτροπής να διαγράφει από το Μητρώο προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης, όσο και για την απελευθέρωση χύμα αλκοολούχων προϊόντων, καθώς, όπως είπε, θα ευνοήσει τις χώρες του Βορρά, ενώ ταυτόχρονα θα απειλήσει την ποιότητα τους, εξέφρασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μάρδας.

Για τον εισηγητή της ΝΔ Απόστολο Βεσυρόπουλο, η πιο σοβαρή ένστασή του, εστιάζεται στην τροποποίηση της έννοιας συσκευασία, που θα περιλαμβάνει και την εμφιάλωση, καθώς και στο ότι δεν θα μπορεί να γίνεται πια στην ίδια γεωγραφική περιοχή.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε εξουσιοδότηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαγράψει το ούζο, το τσίπουρο, την τσικουδιά μας» επεσήμανε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης.

Την ανάγκη να υπάρξει ομόθυμη απάντηση της ελληνικής Βουλής απέναντι στις νέες ρυθμίσεις που προωθεί το Ευρωκοινοβούλιο και θα βλάψουν αντί να προστατεύσουν τα ελληνικά αλκοολούχα ποτά, που είναι εξαιρετικής ποιότητας, τόνισε ο εισηγητής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης.

Για χρονοβόρες γραφειοκρατικές και κοστοβόρες διαδικασίες που εισάγονται, έκανε λόγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Αρβανιτίδης, τονίζοντας ότι τα ελληνικά αλκοολούχα ποτά γεωγραφικής ένδειξης πρέπει να προστατευθούν.

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, υποστήριξε ότι για μια ακόμα φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργεί υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων μεγάλων εταιριών και προς όφελος ορισμένων μόνο μελών κρατών της, εκτός της Ελλάδος.

Κλείνοντας τη συζήτηση, η υφυπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετικές επισημάνσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για τα χύμα αλκοολούχα ποτά και τις νοθεύσεις που γίνονται, παραδέχτηκε ότι «υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα», προαναγγέλλοντας εντατικοποίηση των ελέγχων και επικαιροποίηση του ισχύοντος νόμου.

«Έχουμε καταγγελίες για νοθευμένα προϊόντα και για ιατρικά περαστικά. Πήραμε μέτρα καθιερώνοντας την διακίνηση μικρών αποσταγμάτων με τιμολόγιο, για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου. Έχουν ήδη ξεκινήσει και θα επεκταθούν οι έλεγχοι, τόσο από το ΣΔΟΕ, όσο και από την οικονομική αστυνομία, σε περιοχές όπου υπάρχουν καταγγελίες ή έχουν εντοπιστεί παρανομίες όπως στη Θεσσαλονίκη, ενώ συζητάμε και με τα συναρμόδια υπουργεία για να δούμε πώς θα βελτιωθεί και θα επικαιροποιηθεί ο νόμος για τα αλκοολούχα ποτά», ανέφερε η κ. Παπανάτσιου.


Πηγή