Δευτέρα , 23 Δεκέμβριος 2024

Αμετακίνητο το Κατάρ στις πιέσεις των χωρών του Κόλπου

Ο εμίρης του Κουβέιτ, που έχει ηγηθεί των προσπαθειών μεσολάβησης προκειμένου να βρεθεί μια λύση στην κρίση μεταξύ του Κατάρ και των χωρών του Κόλπου, προειδοποίησε χθες Δευτέρα ότι η διαμάχη ενδέχεται να έχει «ανεπιθύμητες συνέπειες» σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Είναι δύσκολο για εμάς, τη γενιά που δημιούργησε το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) πριν 37 χρόνια, να βλέπουμε αυτές τις διαφωνίες μεταξύ των μελών του, οι οποίες ίσως να έχουν ανεπιθύμητες συνέπειες», δήλωσε ο σεΐχης Σάμπαχ αλ Άχμαντ αλ Τζάμπερ αλ Σάμπαχ. Ο σεΐχης Σάμπαχ έχει επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ την τελευταία εβδομάδα σε μια προσπάθεια να βρεθεί διπλωματική λύση στην κρίση. Ωστόσο μία εβδομάδα μετά το ξέσπασμα της άνευ προηγουμένου κρίσης στον Κόλπο, το Κατάρ απέρριψε και πάλι τις κατηγορίες εναντίον του και τόνισε ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας σεΐχης Μοχάμαντ μπιν Αμπντελράχναμ αλ Θάνι, που πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη για να «ενημερώσει» τις «φίλες και σύμμαχες» χώρες για την κρίση, επέκρινε τα «άδικα» και «παράνομα» μέτρα που επιβλήθηκαν στη χώρα του από τις χώρες του Κόλπου και την Αίγυπτο.

«Δεν έχουμε καμία ιδέα για τους λόγους» που οδήγησαν τη Σαουδική Αραβία και τις συμμάχους της να επιβάλλουν εμπάργκο στο Κατάρ, τόνισε ο σεΐχης Μοχάμαντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την πρεσβεία της χώρας στο Παρίσι. Ο υπουργός, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει μεταβεί στο Βερολίνο, τη Μόσχα και το Λονδίνο, διέψευσε ότι υπάρχει ευρωπαϊκή μεσολάβηση για την επίλυση της κρίσης.

Η άνευ προηγουμένου κρίση ξέσπασε στις 5 Ιουνίου όταν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ. Στη συνέχεια έκλεισαν τα θαλάσσια, εναέρια και χερσαία σύνορά τους με τη χώρα και έλαβαν μέτρα εναντίον μέσων ενημέρωσης της χώρας, μεταξύ αυτών το τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera, το οποίο κατηγόρησαν ότι είναι φερέφωνο των ισλαμιστών στον αραβικό κόσμο.

Καταγγέλλουν επίσης τη χώρα ότι είναι πολύ επιεικής με το Ιράν και ότι στηρίζει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τρομοκρατικές οργανώσεις. «Το Κατάρ είναι έτοιμο να καθίσει και να διαπραγματευτεί για το θέμα της ασφάλειας του Κόλπου. Όμως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να συζητά για την εξωτερική μας πολιτική», τόνισε ο αλ Θάνι. «Έχουμε ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Κανείς δεν μπορεί να μιλά για αυτή», πρόσθεσε.

Επίσης χαρακτήρισε «εντελώς ψευδείς» τις κατηγορίες ότι η Ντόχα στηρίζει την παλαιστινιακή Χαμάς και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Σε ό,τι αφορά το al Jazeera, «είναι μια εσωτερική υπόθεση, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τη συζητά», υπογράμμισε. Προς το παρόν δεν διαφαίνεται καμία προοπτική λύσης, παρά τις προσπάθειες του Κουβέιτ. Μπροστά στο εμπάργκο που έχει επιβληθεί στο Κατάρ, το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα στείλει στη χώρα τόνους τροφίμων, ενώ και η Τουρκία προσέφερε τη βοήθειά της.

Εξάλλου χθες Δευτέρα το Μαρόκο ανακοίνωσε ότι θα στείλει τρόφιμα στο Κατάρ, μια κίνηση «αλληλεγγύης», η οποία «δεν έχει σχέση με την πολιτική». Το Κατάρ από την πλευρά του έχει ζητήσει από τον οργανισμό πολιτικής αεροπορίας του ΟΗΕ να παρέμβει στη διαμάχη, όπως δήλωσαν πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης. Η Ντόχα έχει στείλει επιστολή στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) σε μια προσπάθεια να επέμβει, μετά το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των Εμιράτων στις αεροπορικές εταιρείες του Κατάρ.

localStorage.clear();


Πηγή